Utile: Preschimbarea buletinului (in starea de alerta si dupa expirarea acestuia)

Este pentru prima data cand trebuie sa schimb buletinul pentru ca expira perioada de valabilitate. In general, mi se ridica parul pe spinare (si nu de placere) cand am treaba pe la Evidenta Populatiei si mai mereu am avut tot felul de surprize neplacute.

Ultima data am dat pe la sediul SPCLEP (adica Evidenta Populatiei) in vara lui 2019, cand a trebuit sa imi schimb permisul. Atunci deja era cu programare online. Si am avut parte si de sistem cazut.

Invatatura de minte sa nu ma las pe ultimul moment, mi-am propus sa rezolv “problema” buletinului inainte sa expire. Desi, in conformitate cu prevederile art. 4 alin (5) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 “Valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări“.

Toate bune si frumoase daca ai treaba in tara pe la banci, etc dar daca vrei sa iesi din tara, nu poti trece granita cu acte expirate. Iar cum plimbarile mele prin Ungaria sunt destule de dese (ma rog, nu in ultimii 2 ani, dar tot am iesit din tara), am decis sa ma ocup de buletin cu vreo cateva luni inainte sa expire.

De ce? In aprilie am avut ceva treaba pe la banca si imi atragea atentia domnisoara de la ghiseu ca in decembrie trebuie sa aduc buletinul reinnoit (ignorind total prevederile legile de mai sus, evident). In acelasi timp imi spune ca deja sta de mai bine de o luna dupa al ei. Termenul de eliberare este 30 zile sau maxim 45 zile (cel putin conform site-ul oficial).

In septembrie imi zice alta persoana (e drept din Bucuresti), ca a stat tot doua luni dupa buletin (martie-mai). Iar zilele trecute aflu ca, in Arad, s-a stat 3 saptamani dupa buletin in vara aceasta.

Rezervare si acte preschimbare buletin

Dupa un telefon bine plasat care mi-a confirmat termenul de 30-45 zile am facut rezervare online. Nu mi-a venit nici SMS nici email dar sistemul mi-a generat un PDF cu ziua, ora, si un cod (am printat documentul sa il am la mine).

Tot pe siteul oficial este si o lista de documente necesare, evident in functie de motivul schimbarii (in link , actele pentru preschimabre la expirarea termenului de valabilitate).

Asadar, am facut rost de un CF (via notarul familiei, multumesc). Am facut copii dupa toate actele posibile si imposibile (probabil nu era nevoie si actul de divort ca mi-am schimbat deja numele in urma cu 10 ani, dar e acolo). Si, am completat cererea (formularul se poate descarca de pe site, trebuie printat fata-verso). Mai am de platit taxa de 7 lei (casierie exista la sediul Evidentei Populatiei).

In cazul meu (preschimbare la expirarea termenului de valabilitate) am avut nevoie de:

– buletinul actual (copie si original)
– certificat de nastere (copie si original)
– cerificat de casatorie (copie si original, desi nu mi-am schimbat numele in urmele casatoriei)
– extras de carte funciara (copie si original, trebuie sa nu fie mai vechi de 30 zile)
– cerere tip (anexa 11, completata, listata fata-verso)
– pe verso se completeaza de catre cei de la Evidenta Populatiei cererea de luare in spatiu; proprietarul doar semneaza.

Plata taxei si depunerea actelor

Patita fiind de cand am schimbat permisul ca e un haos necontrolat pe la sediu, am plecat din timp de acasa. Am avut programare pe 12:15 p.m., dar la 11:20 a.m. eram pe acolo.

Logic ca n-am gasit caseria din prima. Dar, dupa ce am mers in directia corecta, am intreb un domn (cu isigna la gat) si m-a indrumat exact unde trebuie – adica drept inainte (tipic eu, stiu). Chiar langa era ghiseul unde ma programase. Nimeni la caserie inainte mea, nimeni la ghiseu.

Am platit taxa de 7 lei (cash, ca aveam la mine) si m-am dus sa intreb daca pot preda actele mai devreme. Am putut. O domna tare draguta a avut rabdarea sa se uite peste toate actele, si sa faca doua randuri de poze (deh, am zambit in prima, ca niciodata).

Am putut pastra buletinul actual si am semnat ca il voi preda cand il ridic pe cel nou.

Si mi-a spus cand sa vin dupa buletin (peste 1 luna, adica in 12 Nov). Si da, mi-a reamintit ca actele se pot depune chiar si cu 6 luni inainte sa expire buletin. Acum stiu (oricum aflasem de pe site cand am facut programarea).

Cred ca fost prima interactiune cu cei de la Evidenta Populatiei cand am avut parte doar de lucruri faine. Fara cozi, fara imbulzeala. Fara oameni prin zona aceea. La Permise tot haosul dinainte (am luat-o pe acolo, in directia gresita cand am cautat caseria).

Update Oct 24

Conform cele mai recente hotariri CNSU, pentru cel putin 30 zile:

Art.6 – (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligaţia de a verifica la intrarea în locaţie, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetăţenilor străini şi apatrizi definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză sau în limba română.

Prin exceptie, insa, este permis accessul in institutii publice si celor care nu au certificate verzi. Pana in prezent (n.a Luni 25 Oct), serviciul permise si cel pasapoarte – aflate in aceeasi cladire ca si serviciul eliberari buletine – cere certificatul verde pentru access.

Update Vineri, 12 Nov

Pe siteul S.P.C.L.E.P – Arad (adica Evidenta Populatiei) scria ca orarul pentru ridicarea actelor e de la 8:30 la 16:30. Cumva eu am retinut 14:30 cand am intrebat, dar oricum am planuit sa ajung mai devreme decat mai tarziut.

Motiv pentru care pe la 10 si un pic am plecat de acasa, direct la sediu. Aflu ca e doar o intrare / iesire (aia mai greu de gasit, evident) deschisa pentru public. Ma duc pe acolo si…mi s-a cerut Certificatul Verde la intrare. Dupa ce, intr-un final, mi-a deschis telefonul fisierul PDF (cu QR codul) am mers la ghiseu. Atunci plecase un domn de acolo, deci eram singura.

Am primit noul buletin. L-am aratat pe cel vechi, care a fost taiat la colt si l-am primit innapoi asa plus o copie dupa el. Interesant ca data expirarii nu mai e ziua mea (ca si cel precedent).

In total, nu cred ca am stat 10 minute la Evidenta Populatiei.

Dupa mine a venit o doamna cu Certificatul Verde facut pe baza unui test rapid antigen la clinica (valabil 48h). Da, se poate intra si asa.

Update, Duminica 27 Feb 2022

Pentru ca si buletinul jumatatii expira in curand, am decis sa depuna actele din timp. Zis si facut vineri (25.02), cu programare. La fel ca si in Oct 2021, nu a fost coada.

Spre deosebire de octombrie insa, acum timpul de asteptare este de doar doua saptamani.

Si in caz ca va intrebati, inca se cere cerificatul verde.

Update, Miercuri 9 martie 2022

Romania a renuntat la starea de alerta incepand cu data de 9 Martie 2022, ora 00:01. Acest lucru aduce consecinte directe asupra cartilor de identitate, pasapoartelor, dar si permiselor auto expirate in perioada 1 martie 2020 – 7 martie 2022. Conform legii ele sunt valabile inca 90 zile. Adica pana in 7 iunie 2022.

In conditiile situatiei tensionate de la granita Romaniei, serviciul pasapoarte este deja luat cu asalt. Asadar, daca va stiti cu acte expirate, faceti-va o programare cat mai repede. Certificatul verde nu se mai cere in nici o institutie publica incepand de azi.