Review: Xiaomi Mi Band 6 – bratara fitness pentru cei atenti la budget

Folosesc deja un Xiaomi Mi Band 6 de mai bine de o luna. Si…este aproape perfect.

Xiaomi este bine cunoscut in Romania (si nu doar) ca fiind un brand de telefoane de tip smartphone la preturi chiar acceptabile (si cu caracteristi cel putin de mid-range). Dupa ce Huawei si-a luat adio la Google Store, Xiaomi a sarit in fruntea preferintelor Europenilor (si nu doar) in ultimul an.

Dar in afara de telefoane foarte bune la pret, Xiaomi are si alte produse. Unul din ele: bratari de fitness, gama Mi Band. Sunt produse de partenerul lor certificat, Huami, iar cea mai recenta aparitie pe piata este Xiaomi Mi Band 6, un rival excelent pentru Fitbit.

Din 2015 eu am fost un utilizator Fitbit. Primul gadget a fost primit (Fitbit One) de la un fost client al meu; ulterior am cumparat si eu doua (Fitbit Charge HR si Charge 2 ) si am mai primit unul (Fitbit Ionic); cel din urma si-a dat obstescul sfarsit in urma unui…factory reset (resetare la setarile de fabrica). Dupa ce am realizat ca suportul lor nu ma ajuta cu nimic si nici aplicatia nu mai mergea pe telefonul meu (Sony Z5, Android 7), fapt confirmat cu cei de la Fitbit, am purces la cautat alternative.

La ce folosesc eu bratara de fitness:

  • Sa primesc notificari cand suna telefonul (pe care il tin non-stop pe vibra)
  • Sa ma trezesc cu alarma care “bazaie” pe mana (si sa ma anunte, cu acelasi tip de alarma, cand trebuie sa imi iau anumite medicamete)
  • Sa vad cati pasi fac zilnic
  • Sa vad cate calorii ard cand fac sport (adica dansez tango)

Inca n-am nici o intentie sa imi schimb telefonul principal, deci un Fitbit nou nici nu se pune problema momentan, mi-a sarit in ochi o oferta grozava pentru Xiaomi Mi Band: doar 169.99 lei (in Septembrie, eu am luat din Altex).

In gasiti acum (Ianuarie 2022) si in alte magazine*:
Emag: 174.99 lei (pret preferential Genius)
Quickmobile: 165.90 lei (redus cu 30%)

Dupa mai bine de o luna de la folosirea lui zilnica, si dupa ce am setat sa imi citeasca ritmul cardiac (heart rate) la 1 minut, il incarca o data la 5 zile, indiferent de cate notificari vin pe el. Ca si observatie: nu am remarcat sa ma notifice banda daca e foarte descarcata (insa oricum observ si o pun la incarcat cand mai are in jur de 20% baterie). Asta pana nu a ajuns saraca sub 15% si atunci a tipat ca din gura de sarpe ca trebuie sa o incarc. Se incarca destul de repede (sub o ora, de la USB-ul laptopului) si “bazaie” cand ajunge la 100%.

Astea fiind zise, saptamanile mele arata cam la fel, iar nivelul de activitate nu difera mult (exceptiile sunt cand calatoresc, dar nu a fost cazul de loc de cand am banda). In general, dansez la studioul de dans (Tango Vivo din Arad) de doua ori pe saptamana (cate 2-3 ore de fiecare data). Si sunt activa (peste 10000 pasi pe zi) cel mult in alte doua zile. Din pacate, in general, in restul zilelor abia trec de 1000 de pasi.

Aici vreau sa discut un pic despre ceva ce am observant: Fitbit imi arata in zilele inactive (adica cele cand nu prea ma misc decat birou – bucatarie si birou- baie) mai multi pasi decat Xiamo Mi Band 6. Nu stiu daca Fitbit “baga din burta” sau Mi Band e mai putin sensibil, sau poate e o “combinatie” de cauze.

Ah, inca o comapratie cu FitBit. Indiferent de modelul avut aveam doua mari probleme: imi irita pielea de pe mana si bratarile se umflau si rupeau cand ti-era lumea mai draga.

Xiaomi Mi Band 6 are un strat protector anti-bacterian pe spatele modului care vine in contact cu pielea. Si ghici ce? Nu m-am iritat de la el (inca, cel putin). Iar bratara, chit ca nu pare cea mai de calitate, inca e intreaga. In plus, e foarte ieftina de inlocuit.

Un set de 3 curele costa 56.70 lei la Emag si nu sunt culorile tranzite pentru nebunele ca mine, ci si culori mai “serioase”.

Interfata MiFit si functiile Mi Band 6

Interfata aplicatiei MiFit (pentru care am avut nevoie de un cont la Huami si am primit exact un singur mail de la ei de atunci; cel care m-a atentionat ca am create un cont) este .. greoaie. Sub nici o forma nu e user-friendly chiar daca ati mai folosit aplicatii similare in prezent.

M-am chinuit cateva zile bune sa gasesc cum sa aleg aplicatiile care imi trimit notificari. Implicit era doar SMS-ul activat si notificarile de apleuri. Sotul , evident, s-a cam prins din prima cand am cerut ajutor. Eu nu (pe de alta parte, eu tot zic ca aplicatia Fitbit e foarte intuitiva, el zice pe dos).

Totusi MiFit are o groaza de chestii faine, insa foarte bine ascunse. Din fericire te lasa sa controlezi ce iti apare pe banda insa watch face-urile (interfata de pe banda) sunt …dezamagitoare. Cel cu care vine nu m-a tocmai coafat, am mai incercat doua si , pana la urma, am gasit una suficient de simpla: pasi, ritm cardiac, data, ora, si procent baterie.

Sunt doua chestii care nu le aveam pe Fitbit si care le am pe Mi Band 6: dansul si nivelul de oxigen.

Dansul nu a aparut niciodata ca si optiune de exercitiu fizic la Fitbit. Ideea e ca dansez Tango Argentinian si mana mea stanga e mereu pe spatele partenerului, deci adios “numarat” pasi. Fitbit se lua dupa ritmul cardiac si estima cat de cat caloriile; Mi Band 6 trebuie pus in mod dans pentru a face asta (dar mi se pare ca face ceva mai bine).

Pe de alta parte, Mi Band 6 nu recunoaste activitatile sportive singur, deci trebuie sa pornesc workoutul. Da , uit destul de des (de exemplu vinerea trecuta am uitat complet sa fac asta).

Cand vine vorba de oxigen, Fitbit Ionic cu aplicatia gratis (fara cont premium) iti arata nivelul oxigenului doar cand dormi si doar ca un grafic (care poate fi sub sau peste o valoarea considerate “safe”); Mi Band 6 arata nu doar valoare in timpul somnului dar poti oricand sa faci asta direct de pe banda. Sigur, nu as zice sa il “credeti” ca si cum ar fi un puls-oximetru, insa in conditiile de pandemie, zic ca e un ajutor de nadejde sa va evaluati singuri.

Sunteti cumva stresati? Mi Band 6 va arata si nivelul stresului. Tot direct de pe banda. Si , chiar ma distram, ca pana in prezent nu m-a luat in suture ca as fi stresata (am testat inainte si dupa sedinte si tot nu am avut valori mari).

Somnul il monitorizeaza cel putin la fel de bine ca si Fitbit, desi multi scriau ca nu e atat de sensibil. Poate nu e cazul meu iar cei cu probleme de somn au alta experienta. Insa, cel putin nu zice ca dorm cand citesc (am patit-o cu Fitbit).

La fel ca si FitBit are o functie de relax – o respiratie ghidata. Pe Mi Band 6 este doar 1 minut, cea de pe Fibit este 2 minute. Indiferent, in afara faptului ca sunteti “turbati” de nervi si nu va puteti controla singuri, nu prea cred ca e buna la ceva. Daca vrei sa incercati meditatia, recomand cu drag, Aura sau Calm (care ofera meditatii ghidate).
Alarma este destul de puternica dar nu enervanta. Isi face treaba.

Bratara te anunta si cand stai prea mult jos (esti inactiv), dar si cand ajungi la numarul de pasi doriti pe zi (eu am setat la 10000).

Ce nu are Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi Mi Band 6 nu are GPS incorporat; daca vreti sa vedeti si pe unde umblati nu doar cat, trebuie sa il tineti pornit din telefon cand dati drumul la workout.

Insa, nu este nevoie decat de bluetooh pentru a primit notificarie de apel si SMS. Iar daca vreti notificari de la aplicatii, pe langa bluetooth trebuie, evident pornit si internetul.

Bratara nu va arata nici totalul caloriilor arse. Adica nu tine seama de metabolismul bazal (BMR); e drept ca sunt cateva formule pentru calcul (si nici una pe care te poti baza). Dar arata caloriile arse prin miscare (chiar daca nu porniti modul exercitiu).

Si nici nu il puteti lega la siteuri gen Cronometer daca vreti sa ia in calcul direct caloriile arse prin sport; sunt nevoie sa adaug manual cata miscare fac in fiecare zi.

Recomand sa cumparati Xiaomi Mi Band 6?

Un rasunator DA!

In primul rand, e ieftin. Are nu doar toate optiunile Fitbit, ba chiar mai multe.

Notificarile vin pe telefon fara probleme (cand are ecranul inchis).

E foarte usurel pe mana si e rezistent la apa (sa ne intelegem, nu fac dus cu el, dar m-a prins ploaia cu el pe mana si nu a avut nimic).

Daca faceti sport ceva mai serios decat mine, eu zic sa va indreptati spre un Polar sau Garmin.

Update: Nov 22

Intre timp, programul meu de tango e ceva mai lung (cam 3.5h x 2 zile) si am selectat ceva mai multe aplicatii pentru care sa primesc notificari pe ceas. Insa tot la 5 zile il incarc!

Update: Oct 24, 2023

xiaomi mi band 6

In cele din urma, si-a dat obstescul sfarsit. Am remarcat ca s-a dezintegrat cand am intrat in sala de dans. L-am dat jos cand am dansat (inca mergea) dar l-am pus la loc cand am venit spre casa…si gata a fost.

Nu am facut niciodata dus / baie cu el, dar m-a prins ploaia de cateva ori. Am trecut prin 2 bratari (originale) care s-au rupt in acelasi loc.

Mai recomand seria aceasta de fitness banduri de la Xiaomi? Da. Am si facut unul cadoul recent (varianta mai noua) si imi voi lua si unul din seria noua. Fata de Fitbit , de exemplu, care porneste de la 450 lei (Inspire) sau Garmin, care are preturi de pe la 1000 lei in sus… tot ramane o optiune buna pentru bugete mici.

Multumita am fost de el. Bateria inca tinea 5 zile. Si mergeau notificarile non stop peste zi.

Nota: acest articol include linkuri care pot fi calificate ca si link de afilit. Daca cumparati prin ele, pot castiga un comision.
* Pretul produsului pe diferite siteuri poate oscila (si astfel sa fie diferit de cel din articol)