Frugal Living: Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)

Reducerea cosmului de energie (si implicit, reducerea facturilor) este un subiect discutat mult in ultimele luni. Insa, indiferent de nivelul veniturilor si situatia economica locala sau mondiala, a fi chibzuit ar trebuie sa fie in genele fiecaruia.

Pe parcursul anilor, am scris pe variate teme legate de reducerea cheltuielor si evitarea risipei.

In acest articol, voi discuta despre cum putem sa reducem consumul de energie electrica. Sunt lucruri pe care eu le fac cel putin de cand m-am mutat de la parinti (insa multe le-am invatat chiar de la bunici).

Nota:Nu voi atinge subiectul consumului de gaz pentru ca nu folosesc aceasta sursa de energie.

Articole din aceeasi serie:

Valentine’s Day cu budget redus
Ce facem cu legumele vechi?
Ce facem cu painea uscata?
Ce putem congela?
Alimente neperisabile
Sezonalitatea legumelor si fructelor

Alege sa cumperi electrocasnice din clase energetice superioare

Cand m-am mutat pe cont propriu in 2002, in apartament aveam un frigier (probabil de varsta mea) si o masina de spalat antica si dedemult (din aceea de plastic pe care probabil o mai gasiti la muzeu sau prin beciuri).

In fine, in 2006, am schimbat frigiderul cu unul din clasa energetica superioara; un an mai tarziu, masina de spalat a devenit automata, dar si ea cu consum mic de energie. Ambele sunt A++ adica.

Laptopul de pe care scriu acum este si el unul cu consum redus de energie.

Scoate din priza aparatele atunci cand nu le folosesti

De la inceput mi-am facut obiceiul de a scoate din priza masina de spalat cand nu o folosesc. La fel, plita cu inductie. Evident ca fridigerul ramane in priza, alaturi de televizor si router.

Insa, atunci cand calatorim, singurul care ramane in priza este frigiderul.

O idee buna este sa folositi un prelungitor cu prize multiple si buton pornit/oprit. Eu folosesc si prelungitor cu trei prize dar si unul cu cinci prize. Preturile variaza in functie de oferte si de unde cumparati, insa alocati cam 50 lei pentru unul cu 5 prize. Eu am in bucatarie unul cu 3 prize pe care am toasterul si aparatul de cafea tot timpul. Mi-e usor doar sa il inchid cand termin treaba.

Alege becuri cu LED (in locul celor clasice)

Recunosc ca mi-a luat ceva timp sa schimb becurile. Si inca mai am un neon (antic si dedemult care refuza sa cedeze). Becurile cu led au o durata lunga de functionare si eficienta foarte buna.

Bucura-te de lumina naturala

Mai ales acum cand lucreaza multa lume de acasa, incearca sa folosesti lumina naturala cat mai mult. Iar in loc sa deschizi becul cand esti la birou si e intuneric in casa, foloseste o lampa cu led alimentata pe USB .

Si nu uitati, stingeti lumina cand nu mai sunteti in incaperea respective. Eu inca ma distrez cand imi aduc aminte cum bunica stingea lumina in urma bunicului prin toata casa. Acum fac si eu exact la fel (uneori spre disperarea jumatatii).

Daca stai la casa, foloseste panouri solare

Investeste in panouri solare daca stai la casa. Fie ca produc energie cat sa te scuteasca de o buna parte din costurile folosirii ei din retea, fie ca produci mai mult si introduci tu energie in retea, vei avea doar de castigat.

Daca aveti aer conditionat, folositi-l “cu cap”

In cele din urma, verile au devenit din ce in ce mai calde, si de trei ani folosesc un aparat de aer conditionat. Special am ales unul cu invertor (deci care ofera si caldura).

Un truc bun este sa nu optati pentru o temperature cu mult sub / peste cea de afara. Vara, clima mea sta setata pe 25C, iarna insa o pun pe 23C (in caz ca am nevoie sa incalzesc cu ea – am avut si asta pentru ca am caldura de la CET si o conducere a orasului sub orice critica).

In teorie, este ideal sa setam clima (vara) maxim 10 grade Celsius sub cea de afara. Totul e ok pana da peste noi un val de caldura. Insa , chiar in conditiile de valuri de caldura, niciodata nu las clima sa mearga non stop.

Folositi masina de spalat la capacitate maxima

Evitati sa puneti doar cateva haine in masina de spalat si sa o rulati pe jumatate goala. Vei consuma apa, electricitate si detergent in plus. Faceti in asa fel incat, sa va folositi de capacitatea maxima a masinii de spalat.

Si nu in ultimul rand, declarati consumul de energie cu manuta voastra

Evidati sa va bage pe cat furnizorul comsumul estimat. Puneti notita in calendar daca este nevoie, dar nu uitati sa declarati voi consumul de energie. Iar cand descoperiti “surprize” , nu ezitati sa va cautati dreptatea.

Citeste si despre: Te-ai trezit ca plesti energie electrica la e.on dar erai client Enel? Afla cum sa redevii client Enel si cum sa scapi de e.on

Nota: acest articol include linkuri ce pot fi clasificate ca fiind linkuri de afiliat. Daca cumparati prin ele, pot primit un comision.