Cum sa faci economii si sa protejezi natura cumparand articole second-hand

In special de cand am trecut la stilul de viata vegan, am ales sa cumpar articole second hand si/sau resigilate. Motivul? Faptul ca nu alerg dupa produse nou-noute ma ajuta sa protejez planeta.

In plus, fac economii. Rochite pentru care am primit foarte multe complimente m-au costat intre 3 si 8 lei, in functie de magazinul unde le-am gasit.

Stiu ca foarte multi dintre voi aveti prejudecati in aceasta privinta. In acest articol nu incerc sa va conving, dar incerc sa va ajut sa decideti daca nu cunmva produsele second hand sunt o alernativa buna si pentru voi.

In special daca vorbim despre produse second hand la Decathlon . De ce? Pentru ca Decathlon va ajuta nu doar sa cumparati produse mai ieftine, dar si sa scapati de ce nu mai aveti nevoie.

De exemplu, poate aveti echipamente sportive pentru copii dar copii au crescut. Le puteti dona, sau puteti recupera din bani prin programul second hand la Decathlon. La fel, poate ai vrut sa incerci un sport nou dar nu ti s-a potrivit si echipamentul a raman nefolosit. Il poti vinde prin acelasi program. Sau poate cauti ceva anume dar costa prea mult sa il cumperi nou.

In plus, te vei simti minunat sa pui umarul la un stil de viata mai eco, si de ce sa nu o facem folosind resursele de sustenabilate Decathlon. Nu uita: Planeta este terenul nostru de sport. Protejeaz-o!

Si totusi, de ce sa cumparam articole second hand?

In primul rand, cum mentionam mai sus, pentru a economisi bani. Cat de multi, depinde de diferit factori. Insa un exemplu de la Decathlon: un bat ergonomic pentru drumeție in natura A 300 costa 59.99 lei nou si , exact acelasi model, doar 49.99 lei second-hand (In stare excelenta, de altfel).

O economie de 10 lei inseamna un tricou de drumeti la munte pentru dama (9.99 lei la second hand Decathlon). Sau un tricou fitness din bumbac pentru dama (9 lei).

In al doilea rand, daca aveti o piesa favorita din sezonul trecut si poate va mai doriti una, sansele sunt sa o gasiti doar la second hand. In plus, aveti sansa sa dati si peste modele care nu sunt purtate chiar de toata lumea. Adica unicat. Personal, imi plac doua magazine second hand care exista in Arad, de unde iau mereu rochii de caltiate si unice.

Si poate cele mai importate motive sunt: salvarea mediului si oprierea exploatarii in tarile sarace. In productia de haine, echipamente sportive, etc se folosesc chimicale care au un efect nociv asupra mediului. Prin cumpararea produselor second hand, putem reduce impactul acestora asupra planetei. Un simplu gest de a opta pentru un produs second hand, poate inseamna un produs nevandut in economia “fast fashion”.

Din nefericire, goana dupa costurile de productie mici inseamna redirectionarea acesteia spre tarile sarace. Da, hainele noastre de fite sunt facute in Pakistan, India, China, etc. Oamenii lucreaza pe bani putini, multe ore, doar pentru a produce suficient sa poata manca, Mai mult, in multe din aceste tari, copii sunt exploatati ca mana de lucru extern de ieftina. Daca alegem sa nu cumparam mereu cele mai noi produse, putem ajuta la reducerea acestui fenomen.

Poate veti spune ca o haina luata de la second hand este doar o “picatura in ocean” si ca nu veti reusi sa schimbati nimic. Dar ganditi-va asa. O haina luata de voi, una de mine, alta de cineva din familia voastra, alta de un prieten…se aduna. Si unde-s multi, cu siguranta impactul creste!

Si daca am deschis discutia aceasta, imi permit sa mai adaug ceva: optati pentru un stil de viata vegan. Atat cat este posibil, mergeti spre un comportament sustanbil. Alegeti produse care sunt prietenoase cu mediul, din productie sustanbila. Mai mult, o alimentatie bazata pe plante va reduce si ea impactul asupra planetei.

Nota: acest articol include linkuri de afiliati. Daca cumparati prin ele, pot castiga un comision mic.