Frugal Living: Venituri pasive (relativ) usor de obtinut

Azi discutam despre “veniturile pasive”. Va spun din start ca nu includ aici: dobanzile la depozite, dividendele, cash back de la credit card sau chiriile incasate.

Includ doar alte tipuri de venituri care va pot aduce ceva banuti relativ usor, fara investitie financiara initiala (sau cu investitie minima). Insa, sunt si venituri “lente”, pe sistemul “din astea nu va veti imbogati prea curand”.

1. Chestionarele platite

Cel mai simplu mod sa faceti ceva banuti (sau puncte pentru vouchere) sunt site-urile de chestionare. Fie primiti puncte pe care ulterior le puteti converti in bani sau vouchere, fie primiti direct bani, iar payoutul este atunci cand atingeti o anume suma.

In prezent, sunt activa pe patru siteuri de chestionare. Va prezint aici avantaje / dezavantaje si va ofer linkuri (clar mentionate care sunt de referral – adica primesc comision daca va inscrieti si voi):

  • Daedalus – acest link este de afiliat (iar pentru linkul de refera daca vrei sa va inscrieti, trebuie sa va trimit invitatie, asa ca , vor rog, trimeti-mi un email sau mesaj si va pot ajuta). Am cont din 2010 iar limita de payout este la 1000 puncte / 10 euro cu plata direct in cont bancar. Depinde foarte multe profiul vostru cat de multe chestionare va intra. Eu activez in marketing, nu fumez, nu beau, sunt vegana, nu am copii, nu am masina… dar si asa anual fac payout.
  • TalkOnlinePanel – acest link nu este de referral (daca vrei sa va inscrieti, trebuie sa va trimit invitatie, asa ca , vor rog, trimeti-mi un email sau mesaj si va pot ajuta). Este un cont mai nou iar “plata” este in vouchere emag, donatii pentru un anume ONG sau abonamente la reviste. Cardul cadou Emag il “comand” cand ating 44 lei (2000 puncte), dar la fel ca si Daedalus, depinde mult de profil si, personal, eu adun cam greu. Payout fac o data pe an cel putin.
  • MoBrog– acesta este un link de referral si primesc 0.50 EUR pentru fiecare prieten inscris. Am gasit site-ul listat ca si optiune de “venituri de acasa” si am facut payout foarte repede. Minimul e 5 EUR si se pot cere banii in PayPal (au intrat instant).
  • Enroll – nu este link de referral si ei nici nu mai ofera program de referral. Deci va puteti inscrie direct. Payout lunar daca faceti 1 EUR. Plata direct in PayPal. Se fac bani usor dar trece uneori mult timp fara sa vina nimic. Primesc foarte multe chestionare pe IT (softuri) – in Engleza.

2. Carti (electronice sau print) scrise de voi

In 2014, am publicat cartea scrisa de mine pe Amazon (iar atunci aveam varianta print pe Create Space). De atunci, Create Space a fost luat de Amazon, iar acum atat varianta e-book (kindle) cat si print sunt in acelasi magazin.

Acum nu mai vin bani constant, dar inca vin, cu plata directa in cont bancar. Comisioanele sunt mici dar e o carte relativ scurta (si deja depasita ca si informatii, doar povestioarele raman).

Daca vreti sa luati pret intreg, puteti sa vindeti in store-ul vostru personal. Eu am preferat asa pentru ca am si optiunea de carti printate. In plus, am deja aproape finalizata o a doua carte.

Puteti aduna material pentru o carte doar din selectia mai multor articole de pe blog, de exemplu.

3. Vindeti pozele voastre pe conturi specializate

Am cont pe 500px dar inca nu am vandut nimic, desi am destule poze in store (si destul de multe listate si de getty). Nu am plusat niciodata pe partea asta, dar niciodata nu se stie cand poate, cineva, are nevoie de ceva poza facuta de mine.

Exista mai multe site-uri unde puteti sa vindeti pozele voastre, dar cel mai avantajos ramane sa va faceti un magazin e-commerce pe blogul personal.

4. Conturi de afiliere

Majoritata site-urilor care ofera programe de afiliere va obliga sa aveti un blog cand va inscrieti. Unele insa, nu, si puteti sa puneti linkurile exclusiv pe canalele de social media.

Am cate conturi de afiliere active: cel de la tu.ro (cadouri si tricouri), Booking.com (cazare), Kiwi (zbouri), bilete de ferribot si Amazon.

Incerc sa nu schimb foarte des afiliatii, decat daca sunt probleme (si au fost cazuri).

Iar daca aveti nevoie de ceva, folositi cu incredere linkurile de mai sus. Booking, de exemplu, imi permite sa folosesc si eu linkul de afiliat si am facut-o (aproape) mereu pentru rezervarile mele.

5. Blogul

Exista mai mult moduri de a face bani din blog. Dar exista si o investitie minima: in host si domeniu. Tema poate fi gratuita.

Cele mai “lucrative” sunt articolele sponsorizate – pe care eu nu le mai public de prin 2012. Am avut o perioada de “inceputuri” cand scriam articole de genul acesta. Inca se poarta si inca e lucrativ.

Urmeaza apoi sponsorizarile de alt fel. Fie ca scrieti un review la un produs pentru reducere sau pentru acel produs, fie ca mergeti intr-un tur de oras gratuit si scrieti apoi despre el, astea tot aici intra. Imi face placere sa promvez locuri mai putin stiute si aceasta este modalitatea mea favorita de a castiga din blog.

Afiliatii de care vorbeam mai sus merg ca o manusa pe bloguri. Conteaza nisa voastra.

Reclamele sunt si ele o sursa buna de venituri insa mie mi se par intrusive. Am si renuntat fix pe final de 2020 la contul de reclame (din care am facut ceva banuti si inca nu i-am primit). Daca nu va deranjeaza la ochi, reclamele sunt grozave sa monetizati traficul.

6. YouTube

Continut bun pe YouTube plus AdSense = Bani. Pentru asta insa va trebuie timp sa creati continut bun, des. Plus ca regulile sunt stricte si YouTube plateste prost in Romania. Dar nu inseamna ca nu se poate. Tineti cont de nisa si concurenta.

Articole din aceeasi serie:
Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)
Ce facem cu legumele vechi?
Ce facem cu painea uscata?
Ce putem congela?
Alimente neperisabile
Sezonalitatea legumelor si fructelor
Valentine’s cu buget redus
Legume care stau proaspete mult timp
Obiceiuri care te ajuta sa reduci cheltuielile
Fondul de Urgenta

Nota: acest articol include link de afiliati. Daca cumparati prin ele, as putea castiga comision.