Vara pe Placul Meu – Alternative la All Inclusive

In contextul acestui articol “all inclusive” se refera la toate produsele promovate de agentiile de turism – excluzand “individual cazari”, transpotrt + cazare sau similar. Asadar, articolul se vrea o alternativa pentru calatorii independenti, cu budget redus spre mediu, cu sau fara mijloacele de transport propriu (masina).

Stiu prea bine – lucrand in turism – ca foarte multi turisti ajung clienti ai agentiilor pentru ca li se pare mai comod sa dea banul si sa se ocupe altii de grijile de a planifica o iesire. Sau pur si simplu nu au curajul sa incerce macar o data sa mearga indepedent. Apoi, aud parinti care spun ca merg la all inclusive cu copii pentru ca le este mai usor asa. Dar daca ati inchiria un apartament / vila pe malul marii si ati avea programul de acasa de masa, joaca si somn ?

Strandul din vecini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Marea Neagra am fost in vajaiala in 2006, cateva ore. Mi-a displacut din start. Logic nu am mai revenit. La Marea Adriatica am fost in 2012, iarna, si mi-a placut. Vara inca nu am ajuns… dar urmeaza- am luat deja biletele de avion pentru septembrie. Insa acum vreau sa va povestesc despre “strandul din vecini”.

A skip and hop away from Arad este Ungaria cu ale sale stranduri termale. Unele au si camping. Cu masina e cel mai usor de ajuns dar la unele (i.e. Oroshaza) se poate ajunge si cu trenul.

Ca si optiuni de cazare aveti cortul. Evident gasiti si hoteluri sau pensiuni in zona, deci nu e o problema. Noi am gasit camping in Orosháza, dar daca va uitati pe net e plin de hoteluri.

Cat e de greu sa rezervi? De obicei, e la un click distanta, ca sa ma folosesc de clisee. Eu am trimis mail cu cerere de oferta si dupa schimbul de informatii, am rezervat prin aceasi email (in limba romana).

Preturile? Aici gasiti detaliile de la Oroshaza. Stranduri sunt si in Gyula, Szeged, precum si alte multe locuri din apropierea Aradului.

La mare in Romania

La fel cum rezervati camera de hotel pe extern , la fel se poate si in Romania. Ba chiar puteti lua si din agentie, dar sariti peste partea de “all inclusive”. In plus, exista pensiuni, exista apartamente de inchiriat, exist cort…

Sigur ca in plin sezon e cam greu sa mergi “la risc”, dar mereu se gasesc oameni in gara sa fluture cheile de la apartament.

Cat despre transport, cu trenul se ajunge usor – dar nu repede- la Marea Neagra. Cu masina…eu zic ca e cam lung drumul din Arad dar planificat cum trebuie, cu opriri, poate fi si interesant.

La mare in strainatate

DSC_0304

La fel , puteti gasi doar cazare in statiunile din strainatate. V-as recomanda sa va orientati spre cele aproape de aeroporturi si/sau care au legaturi cu aeroporturile din zona lor. Sigur ca aveti mereu varianta autobus – dar, sa fim sinceri, cati vreti sa stati 48 h in bus ? Eu nu. Pentru Grecia si Turcia excludem din start trenul, asa ca va ramane avion, bus sau masina.

O alternativa ar fi sa luati pachet avion si cazare din agentie de turism, renuntand , din nou, la partea de “all inclusive”.

Daca insa aveti o masina la dispozitie, puteti inchiria o vila/apartament in statiune, fiind varianta cea mai buna pentru familii si/sau grupuri. Booking.com e o solutie buna cand cautati sa inchiriati apartament/vile.

La munte in Romania

IMG_20120715_184326_edited

Daca trebuie sa va bazati pe tren sau bus, atunci cautati sate si/sau statiuni care sunt deservite de transport public (i.e. Moneasa). Daca aveti masina, aveti foarte multa libertate.

Cat despre cazare, eu de obicei sap pe net dupa pensiuni, apoi dau pe telefoane (cu mailurile nici o sansa in cazurile astea) si aleg cea mai potrivita camera. Imi place sa cer informatii de la altii care au mai fost in zona, dar in general, prima impresie la telefon e cam suficienta pentru mine sa ma decid.

La munte in strainatate

La fel ca si in cazul mersului in tara, intai trebuie sa stiti ce variante de transport aveti la indemana. Avion + tren / bun sau masina proprie…sau avion + inchiriat masina. Dupa ce va decideti, cautati locul potrivit.

Personal, aleg varianta avion + tren / bus pentru ca nu ma simt confortabil sa conduc o masina inchiriata prin alte tari (unde nu cunosc traficul, etc).

Apoi aveti varianta sa optati pentru hotel sau hostel, dar si sa inchiriati vile/cabane/apartamente. Personal am folosit hostelbookers.com insa multa lumea e foarte multumita de booking.com. Expedia si homeaway sunt variante excelente daca aveti credit card.

City break

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In plina vara nu sunt mare fan city break-uri pentru ca e nitel cam prea cald pentru asta. De exemplu, Atena si Roma sunt de-a dreptul “parasite” de localnici in august, acestia migrand spre munte sau mare; raman doar turistii (si preturile pentru ei).

Undeva prin septembrie se pot relua city break-urile cu mare success. Aici e simplu cand vine vorba de transport. Exista avion, tren sau bus sa va duca unde vreti. Iar cazare gasiti usor pe site-urile mai sus mentionate.

Cat despre city break-urile in Romania, un tren sau un bus va duce in orasele importante si care merita vazute (i.e. Cluj, Brasov, Sighisoara). Cazarea? Apelati la pensiuni sau hosteluri. Din nou, fiind vorba de Romania, telefonul e prietenul vostru.

Concluzii

Nu e atat de greu sa evitati produsele bundle ale agentiilor de turism. In cele mai multe cazuri nu se merita sa platiti pentru mese pentru ca oricum nu vreti sa va faceti programul in functie de asta, nu? Este ok sa gasiti pachet de transport + cazare mai ales daca salvati ceva banuti.

Dar, planuind din timp, 2-3 luni inainte, nu e greu sa puneti la punct o iesire fara sa lasati comisioane aiurea. Hostelbookers are foarte des promotii, booking.com la fel; WizzAir tocmai ce a avut reducere 20% iar Easyjet o tin in oferte de o vreme buna.

Cereti newsletters de la site-urile mai sus mentionate pentru a fi informati si…curaj!

VACANTA PLACUTA!

(c) foto Cristina P.