Frugal Living: Cum reducem cheltuielile cu mancarea

Din Februarie 2015, tin buget detailat pe tipuri de cheltuieli. “Mancarea” cuprinde ce cheltuiesc la super market, magazinele de cartier si piata. Daca acum un an cheltuiam sistematic 1400-1600 lei pe mancare, pe luna, pentru 2 adulti, acum sunt in zona 1100-1300 lei. Sunt “doar” 100-200 lei pe luna economisiti , dar acestia se pot duce, de exemplu, in fondul de economii.

Articole din aceeasi serie:

Ce facem cu legumele vechi?
Ce facem cu painea uscata?
Ce putem congela?
Alimente neperisabile
Sezonalitatea legumelor si fructelor
Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)

Absolut toti cei pasionati de frugal living isi creeaza meal plans. Eu detest ideea de menu presetat (de aceea , de exemplu, nu am putut niciodata sa ma tin de o “dieta”), asa ca aici dau gres cu drag si spor. Poate voua va iese. Nici ideea de “pizza night” sau “pasta night” nu prea ma cofeaza, pentru ca mancam ce avem chef, in functie de ce am in frigider. Sigur, daca planuiesc sa fac o pizza in saptamanile ce vin, voi avea grija sa imi iau aluat congelat de pizza si rosii in cutie; toppingul, ramane pe cand pun pizza in cuptor.

Ca veni vorba de pizza: branza la bucata e mai ieftina decat ceva rasa (special pentru paste si pizza); asa ca prefer sa iau branza la bucata mai generoasa si sa o rad / tai in functie de neceistati. Sfatul se refera la cam tot ce e “prelucrat” si portionat. Preferati sa luati in cantitati mai mari decat portii mici. Puteti portiona acasa.

Un alt tip bine cunoscut, este sa refolositi painea uscata – cum scriam in primul articol din serie – pentru a nu apuca sa o aruncati. Si cum ziceam mai sus, crutoanele sunt mai scumpe decat painea la bucata (si lenea se plateste!)

Invatati sa congelati alimentele de prisos, inainte sa se strice. Nu ca si mine acu doua saptamani cand mi s-au stricat niste ciuperci – uitasem sa le curat, sotez si sa le pun la congelator. M-am “pedepsit” cumparand ciuperci la cutie data urmatoare, pentru ca evident, nu ma (mai) omor dupa cele proaspete.

Cand realizati ca ceva ajunge la gunoi inainte de vreme, luati pauza de la a cumpara acel lucru, macar o saptamana. Pentru mine functioneaza excelent tehnica asta. Am portocale in casa de dinainte de Craciun , asa ca nu am mai cumparat chit ca au fost la oferta. Am realizat ca s-au stricat ciupercile proaspete, nu am mai luat in forma asta la urmatoarea tura de cumparaturi.

Gatiti acasa cat de mult puteti. Nu, nu va spun sa faceti paine, taiteti sau aluat de pizza. Multumesc, nici eu nu ma obosesc cu asta (faceam aluat de pizza in urma cu ceva ani cand stateam mult mai bine cu timpul). Dar, va spun sa gatiti cat mai multe mese acasa si cu produse cel mult congelate sau din cutie. Supa de fasole o fac cu fasole din cutie cand nu am nervi sa stau dupa fasolea boabe sa se fiarba.

Incercati sa mancati vegetarian / vegan macar o zi pe saptamana, iar apoi incercati sa mancati carne doar o zi pe saptamana. Eu am fost 100% vegan vreo 2 ani si acum vreau sa revin acolo. Sunt inca in faza ca mai mananc pui / peste cand ma duc la ai mei la masa, dar acasa sunt 80% vegan. Carnea, sub orice forma, este mult mai scumpa decat legumele, fructele si tofu. Branza nu e nici ea foarte ieftina , mai ales cea de calitate, dar o tratam ca pe un condiment , si parca e mai ok la pret.

Update Martie 2020:incepand cu August 2017 am revenit la o dieta 100% vegana. Este foarte usor sa tii bugetul redus atata timp cat nu cumperi nebunii “premium” (maioneza vegana, burgeri vegani, etc). Da, cumpar smanatana vegana si lapte de plante.

Lista de cumpraturi e sfanta! Si o fac doar dupa ce verific ce am in frigider, congelator si camara. Ideal as vrea sa incep sa fac lista “real time” cand se termina ceva din bucatarie. Urmeaza si asta, sper anul acesta, dupa ce imi fac un “upgrade” la bucatarie.

Borcanele faine nu ajung la gunoi, dar ajung recipiente pentru tinut alte chestii. Doua borcane faine, candva cu gem, sunt acum pe birou pentru pixuri; altele sunt acum pline de condimente , in bucatarie. Pricepeti unde ajung, da? Si cele cu care raman pe cap si nu am ce face cu ele, ajung la mama pentru a pune muraturi / gemuri in ele toamna!

Incercati sa cresteti plante aromatice in casa. Ani de zile am avut patrunjel si oregano (pana am scos jardiniera pe pervaz si mi-au mancat porumbeii toata recolta). Sunt foarte tentata sa reincep obiceiul primavara asta (momentan sunt intr-o pasa proasta ca nimic nu pare sa tina la mine , in afara de trei cactusi foarte hotariti si un pui de avocado, asa ca inca imi fac curaj).

Schimbati magazinele unde faceti cumpraturi sau cumparati alimentele din mai multe locuri . O data pe saptamana ma duc la Kaufland. De acolo iau majoritatea mancarii (mai ales cand e vorba de ulei de masline, otet balsamic). Oua iau din surse testate sa fie “de incredere” si, in prezent, asta este un magazin de “cartier”. Vara iau legumele din piata, iarna de la aprozar. Cam o data pe saptamana dau pe Profi (Boul Rosu) si destul de des pe la Blue (pentru apa imbuteliata). Da, pacatuiesc ca ajung la non-stop in weekend pentru, evident, apa. Dar inca nu am reusit sa investesc intr-un filtru decent iar apa de la retea e groaznica.

Corect ar fi sa spun ca iau in calcul cat de usor ajung la magazin si cat de mult ma costa transportul. Sigur, Real cred ca e mai ieftin decat Kaufland dar cum nu am masina si transportul in comun e jale pana acolo (nu, microbusul ala gratis al lor nu ma pasioneaza), ma duc din an in Pasti, cu vreun prieten cu masina. La Metro nu am card , si nici la Selgros. Defuncta Cora mi-a fost prietena buna. Billa si Lidl sunt “in peisaj” pentru cand sunt in zona (Mall sau Aradul Nou) si intru sa vad ce mai este si acolo; iar la Penny am intrat ultima data obligat-fortata sa iau ceva pentru un parastas (si deja era ziua parastasului).

Aveam card de fidelizare la Cora, dar in prezent nu mai am la nici un magazin alimentar.

Gatiti cantitati mari si puneti la congelator portionat ; asta daca nu sunteti ca si mine si detestati rutina si acelasi fel de mancare zi de zi. Nu a functionat niciodata chestia asta , asadar ramane un sfat pentru cei care nu se plictisesc de la o zi la alta.

Gradina bunicilor / parintilor sa va fie prietena buna! Pentru ca de acolo vin fructe si legume gratis si eco (cel putin in cazul meu sunt eco). Noi avem: smochine, capsuni, mere, pere, gutui , struguri , nuci, hrean si visine. Am noroc sa primesc spanac , macris, rosii si multe alte legume si verdeturi de la o prietena de familie care are gradina.