Inca o tematica tare draga mie. Folosesc foarte mult congelatorul. Cum? Luati de cititi.
In primul rand, daca cumpar piept de pui dezosat proaspat, in momentul cand ajung acasa, il scot din ambalajul sau, il spal, il sterg si il portionez pentru congelator. O jumatate de piept pe punga.
Apoi , vara, am tendinta sa iau mai multe legume intr-o tura si asta pentru ca, o parte (cam 25%) ajung din start in congelator : morcovi, fasole, mazare, in special.
Am inceput sa congelez “ierburile aromatice“; cand cumpar telina cu frunze, dansele ajung direct in congelator (eu fac un 50-50%, frunzele de la o telina le pun la congelat, de la urmatoarea la uscat si tot asa).
Mai rarut si doar cand am chef, pregatesc mix de legume pentru ciorba / supa din morcov, patrunjel, pastarnac si telina. Le pun in pungi, gata masurate (1 cana morcov , 1/2 cana patrunjel , 1/2 cana pastarnac, 1/4 cana telina).
Cand iau banane si realizez ca stau nemancate, le pun la congelator. Eu le decojesc si le pun un pungi, cate o banana pe punga. De acolo pot zbura direct in blender pentru smoothie.
Cascaval , parmesan, feta am inceput sa congelez dupa ce l-am vazut pe Jamie ca face asta. Se poate folosi apoi ca si “condiment” pe cam orice (folositi o razatoare).
O “smecherie” noua, tot via Jamie: cand cumpar rosii in cutie si , evident folosec 1-2 linguri din ea, restul il pun la congelat in “patratele” (adica tava in care congelez apa vara). Folosesc 1-2 patratele apoi, depinde de ce am nevoie (una la supa , 2-3 la linte sau orez).
Painea se poate pune in congelator. Pentru max 3 saptamani, o puteti lasa in ambalajul ei de plastic . Daca vreti sa tineti mai pun, puneti-o apoi si intr-o folie pentru congelator (nu am facut asta niciodata, maxim sta o saptamana la mine in congelator).
Am si ginger la congelator. Am luat o data o bucata mai mare, pe care am taiat-o in bucatele mai “managable” si le-am pus la congelat. De obicei zboara direct in smoothie (dar il rad cand il adaug).
Primavara, cand apar capsunile la noi in gradina, si ele ajung in congelator. Le spal, curat, scot coditele, le pun la congelat pe o hartie de gatit iar cand sunt bocna le mut in punga (sa nu se lipeasca si sa fie mai usor de “manevrat”). Daca mi-e lene, pun cate o cana in punga si zboara direct in congelator.
Ciupercile se congeleaza DOAR gatite. Fie ca le gatiti la aburi, fie ca le sotati. Apoi le lasati la racit complet si le puneti in pungi. Se consuma in maxim un an. Pentru folosire, le puteti adauga direct in mancare cand o gatiti sau le lasati la decongelat in fridiger, iar apoi le puneti in mancare.
Si verdeturile (spanac, macris) ar trebui gatite putin, scurse de apa si apoi puse in congelator. Nu ma omor sa fac asta, pur si simplu le pun in pungi si le gatesc cand am nevoie.
Vinetele le congelez exclusiv pentru salata de vinete. Adica le coc, le scurg si apoi le impart in pungi. Pentru folosire, pe decongelez in frigider iar apoi las blenderul sa se ocupe de ele.
Articole din aceeasi serie:
—Ce facem cu legumele vechi?
— Ce facem cu painea uscata?
—Ce putem congela?
—Alimente neperisabile
—Cum reducem cheltuielile cu mancarea
—Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)
Si eu procedez la fel ,o ciorba calda dupa o zi lunga prinde bine,mai ales cand ai tot pregatit 🙂
Dap. Foarte bine prinde
Pingback: Frugal living: Alimente neperisabile | prinarad
Pingback: Frugal Living: Ce fructe si legume sunt in sezon (pe anotimpuri) | prinarad