Trecem la un subiect tare drag mie: legumele / vegetalele:
Incerc de ani buni sa mananc spre 80% legume (iar vara spre 90%) proaspete. Adica raw, fara sa le gatesc. Asadar eu mereu am in casa morcovi, sfecla, varza, numai bune de ras / taiat in salate. Dar asta inseamna ca uneori imi si raman nefolisite. Rezultatul? Se inmoaie suficient cat sa nu mai pot sa le rad. Ce fac atunci cu ele?
1. Salata de sfecla rosie “la borcan”
Cum nu mai pot rade sfecla rosie, o pun repede la fiert (in coaja). Dupa ce s-a fiert am doua variante: fac o salata calda de sfecla sau o pregatesc si o pun “la borcan” in frigider, pentru a o folosi langa orez, de exemplu.
Salata de sfecla in varianta je contine doar otet, sare si hrean. Stiu ca unele persoane pun chimen (dar eu il detest).
2. Supa de legume
Evident, tot ce inseamna morcovi, pastarnac, patrunjel, telina, ajung in oala de supa. In functie de ce mai gasesc in congelator, mai pun si mazare sau fasole congelata. Uneori pun taitei de casa, alterori cartofi…dar depinde de cheful de moment.
3. Stir-fry de varza cu morcovi si ciuperci
Cand imi ramane varza nefolisita si e mult prea veche pentru a folosi la salata, o pun in tigaie cu putin ulei, otet , piper si morcov ras. Am descoperit ca ciupercile adauga un plus de gust , asa ca daca am ciupercute mai vechi… ajung si ele in stir-fry
4. Ardei copti
Ardeii de raman nefolisiti, de obicei ajung sa fie copti. Sau in stir-fry-ul mentionat mai sus (depinde de chef). Salata mea de ardei copti e simpla: pun doar sare si otet.
5. Salata de conopida
Pentru ca doar eu sunt fan conopida prin casa, de multe ori raman cu ea nefolosibila in salate raw si trebuie sa improvizez. Adica o fierb. Dupa care adaug ulei de masline, putina zeama de lamaie si patrunjel. Dupa chef mai pot combina cu broccoli , de exemplu, si un ou fiert.
Nota: imi doresc sa dedic fiecarei legume/vegetalele in parte o postare speciala. Aici aveti un fel de …rezumat
Articole din aceeasi serie:
—Ce facem cu legumele vechi?
— Ce facem cu painea uscata?
—Ce putem congela?
—Alimente neperisabile
—Sezonalitatea legumelor si fructelor
—Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)
Pingback: Frugal living: Ce putem congela | prinarad