Cum Calatorim in Ungaria (in 2021)

Pentru cei din Vestul Romaniei, Ungaria este o destinatie la indemana, cu orice ocazie.

Personal, aveam obiceiul sa dau o fuga peste granita cel putin o data pe trimestru, fie ca stateam cateva zile in Budapesta sau facem doar o iesire de o zi in “zona” (Szeged, Gyula, Debrecen). Doar ca totul a fost pus pe “pauza” din cauza unui anume virus care ne-a cam stricat tuturor planurile.

In Decembrie 2019, am fost in Budapesta pentru cateva zile; ba chiar am reusit sa imi sarbatoresc ziua intr-un mare fel acolo. Planul era sa ne intoarcem in Februarie 2020, de Sfantul Valentin. Insa un proiect local – am dansat la mall – plus situatia globala ne-a facut sa ne razgandim.

Dupa 1 an si 7 luni, am iesit, din nou, din tara. Doar aici, in “zona”, mai precis Ă“pusztaszer Heritage Park langa Szeged. Am trecut putin si prin orasel la drumul de intors.

Asadar, aici, voi vorbi putin despre experienta mea: trecutul granitei , vizitat obiective, si atmosfera de la vecini.

Cum se intra in Ungaria?

Exact ca si inainte de pandemie. La dus am trecut pe la Batania / Battonya.

trecere frontiera batania

Cateva masini in fata noastra. De mentionat, intr-o sambata dimineata (24 iulie). Am stat vreo 5-10 minute.

Acte? Buletin, permisul soferului, si talonul masinii.

Ce zice legea maghiara? Se poate intra in Ungaria din Romania, fara restrictii, indiferent de statului epidiomologic. Traducere libera, nu te intreaba nimeni de nici un fel de certificat sau test.

Si cand ne intoarcem, cum se intra in Romania?

Fix la fel ca inainte. Ne-a intrebat doar de buletin. Doar ca, am stat la coada sa ajungem in vama vreo 45 min -1h, in conditiile in care siteul Politiei de Frontiera dadea timp de asteptare 10 min pe national (pe unde am venit noi) si 20 min pe autostrada.

Romania foloseste “semaforul” pentru tarile afectate de pandemie. Lista se updateaza ba la 2 saptamani ba la 3…cert este ca Ungaria este – la momentul scrierii articolul – verde. Prin urmare, nu ne-a intrebat nimeni de nimic si nu a trebuit sa completam nici hartii.

Daca veniti din tari galbene sau rosii, trebuie sa completati hartiute; daca sunteti vaccinat nu trebuie test si nici nu faceti carantina. Cei nevaccinati, trebuie sa prezinte test negativ indiferent daca vin din tara galbena sau rosie; iar daca vin din tara rosie, fac 14 zile carantina.

Cum e prin Ungaria?

Ca si cum nu ar fi pandemie. Sigur, in Ungaria , procentul vaccinatilor este mai mare decat in Romania. Si au avut activitatile inchise sau restrictionate doar cu accestul vacinatilor pana nu de mult.

Dar, acum, nu se poarta masca de loc, nu se impune distantierea sociala; si teoretic doar la evenimente din interior se poarta masca si se cere ceritificatul de vaccinare. Zic, teoretic pentru ca nu am participat la un asemenea eveniment.

Deci, ce facem in Szeged si prin imrejurimi?

Eu am mai fost de cateva ori in Szeged, asadar nimic nu a fost “nou” pentru mine; doar ca am avut un oras foarte viu (comparat cu Aradul, mai ales). Terase pline, concerte in cateva locuri…si ne-am plimbat foarte putin.

domul din szeged

In piata din fata Domului era o scena plus scaune ptr ca se desfasura un festival (musicaluri), deci nu am reusit sa fac o poza prea grozava.

Cel mai mult timp insa, l-am petrecut la Ă“pusztaszer Heritage Park. Se intinde pe 136 acrii si te tine ocupat toata ziua. In biletul compus (3800 huf / 51.85 lei pentru adult) sunt incluse si doua filme 3D, o experienta panoramica, precum si toate sectiunile parcului.

Mi-a placut enorm partea de Muzeul Satului care contine 15 cladiri reconstruite. Cu tot cu Moara (de parika si faina) in care puteai urca. Coaforul si posta au fost , de asemenea, foarte interesante.

In Rotonda, partea de muzeu este absolut geniala. Are si descrieri in Engleza. Nu e voie sa faci poze, insa. Cea mai faina zona e cea a promenadei care ilustreaza atat cartierul bogatilor cat si al saracilor dintr-un oras maghiar din perioada interbelica.

Langa Rotonda, se afla si ruinele unei manastiri (despre care puteti citi in muzeul din Rotonda).

Exista si un bistro in parc. Sigur ca pentru mine optiune vegane au fost tipicii cartofi prajiti cu salata de muraturi. Dar restul companionilor s-au bucurat de preparate locale.

Am mai scris despre Szeged si in acest articol.

>>Daca doriti sa stati in Szeged peste noapte, aici puteti gasi cazare la preturi avantajoase (link de afiliat).