Batalia oraselor: Budapesta vs Viena

Podul cu Lanturi , iar in departare Mattias Church

Podul cu Lanturi , iar in departare Mattias Church

M-am gandit sa incep o noua serie de articole pe blog: compar doua orase din mai multe puncte de vedere care ne influenteaza atunci cand luam decizia de a merge acolo in vacanta.

Si am sa incep cu Budapesta vs Viena. Prima data am fost in Budapesta in Iulie 2007. De atunci, m-am intors in Mai 2008, Iulie 2011, Decembrie 2011, Decembrie 2012 (Revelion), Aprilie 2013, Decembrie 2013 si Mai 2014. In Viena am fost prima data in August 2008 si m-am intors in Decembrie 2013.

Drumul

Din Arad, variantele de a ajunge in ambele orase sunt: masina proprie, tren si autobuz. Pentru ca nu avem masina, iar in bus ni se face rau, pentru noi varianta ramane trenul.

Arad-Budapesta-Arad ajunge undeva la 160 lei / adult/ RT – pretul exact variaza in functie de cate zile stati in oras si cat de repede luati biletul.

Arad-Viena (via Budapesta)-Arad ajunge undeva la 330 lei / adult / RT – din nou pretul variind in functie de mai multi factori.

Preturile sunt cele date de agentia CFR. Daca luati de pe MAV, va iesi mai ieftin (mai ales sectorul Budapesta-Viena-Budapesta) insa din ce am inteles uneori sunt probleme la astfel de achizitii. Eu nu am incercat.

Cazarea

La Budapesta am stat atat in cort, cat si la pensiune dar si la apartament inchiriat. De departe, atunci cand calatoriti cu cel putin inca 2-3 prieteni, apartamentul este varianta cea mai buna. In rest, camerele duble la hostel pot fi o alegere buna.

La Viena am stat la hotel dar si in camera dubla la hostel. Avantaj imens apare atunci cand calatoriti peste saptamana si evitati weekendurile (care tind sa urce pretul la cazare simtitor).

Simulare pentru Dec 12-14, 2014 (fix weekendul cand mergem noi la Budapesta):

  • Budapesta de la 112 euro* / 2 pax / 2 nopti camera dubla cu baie proprie in apropiere de Ferenciek Tere (centru) – access internet gratuit, lenjerie de pat, bucatarie comuna
  • Viena de la 182 euro/ 2 pax / 2 nopti camera dubla cu baie proprie, langa Belvedere (deci in centru) – access internet gratuit, lenjerie de pat.

Ce putem face in orase

_C058399

Cand vine vorba de mers in vacante, incercam sa combinam locurile care cer taxa de intrare cu cele care se pot vizita gratuit.

In Budapesta, am gasit cel putin 10 lucruri gratis de facut, insa doua dintre ele se aplica doar in cazul vizitelor de iarna.

Cand vine vorba de Viena, am reusit sa gasesc acelasi numar de lucruri care se pot face gratis si din nou, o parte (doua) se aplica doar iarna.

In schimb, iesitul in oras va ustura mai rau la buzunare prin Viena decat prin Budapesta. Sub 10-15 euro / 2 pax nu scapati pe nicaieri daca mergeti sa luati o cafea, de exemplu. Iar intrarile la muzeele din Viena sunt si ele scumpe (muzeul tehnicii – 10 euro / adult de ex). La Budapesta, la muzeul transporturilor intrarea 1400 ft / 20.45 lei pe adult plus o taxa foto de 1000 ft / 14.70 lei.

Fiecare oras are locurile lui superbe. Daca in Budapesta te va incanta promenada Dunarii, in Viena sigur iti va face placere o plimbare pe Ring.

Concluzie?

Un oras poate fi pe cat de ieftin sau scump …pe cat vrei tu sa fie. Totul depinde de stilul tau de calatorit. Daca esti ok sa stai in hostel cu baie shared, de exemplu, poti gasi preturi relativ decente in Viena. Iar daca nu iti sade in fire sa iesi la restaurante, vei salva destui bani dand iama prin piete si magazine. In general, buffet breakfest de 5 euro / pax e chiar satios si isi merita banii chiar si la hotel.

Personal am vizitat ambele orasele insa cel care ma atrage mereu si mereu este Budapesta. Nu ma pot plictisi niciodata de promenada Dunarii.

Alte resurse:

Budapesta

Nota: * preturi valide la data scrierii articolului si luate de pe hostelbookers.com; articol scris in Ianuarie 2014 , editat cu adaugiri in Iunie 2014 si Decembrie 2014.