Excursii de o zi din Arad


Prin localizarea sa, Aradul este un oras de tranzit. Nu e tocmai placut sa te ocoleasca turistii aflati in tranzit, dar acest lucru inseamna si localnicii (si cei ce ne viziteaza) pot face excursii de o zi din Arad foarte usor: exista legaturi cu trenul si autobuzul si evident sosele pentru cei care doresc sa conduca.

Daca nu aveti masina personala, dar aveti permis, recomand cu drag inchirierea unei masini. Va ofera sansa de a nu depinde de orarele trenurilor (si de intarzierile acestora).

Haideti sa vedem unde ne putem plimba cand vrem sa iesim din Arad:

O plimbare cu Sageata Verde

Deocamndata sunt doua proiecte legate de Sageata Verde: in timpul verii putem sa mergem cu Sageata Verde la Ghioroc si apoi la doua muzee; iar toamna tot cu Sageata pana in Ghioroc, iar de acolo ne putem plimba pe la crame.

Drumul de o ora de la Statia Maximilian (Kaufland Micalaca) pana in Ghioroc este super interesant in Sageata si va fi pe placul tuturor.

Macea

La doar 23 km de Arad se afla Macea, cunoscuta pentru Gradina Botanica (parcul dendrologic). Noi am fost intr-o zi superba de toamna cand culorile ne-au dat de furca ca nu stiam unde sa ne uitam si sa facem poze.

Cel mai usor ajungeti cu masina din Arad. Nu stiu daca exista si alta varianta (desi ar trebui sa fie).

Moneasa

Pana la Moneasa sunt 98 km; ultima data cand am mers pe acolo drumul tot prost era si iti cam mancai nervii. Dar merita. Mai ales daca iti place sa te relaxezi. Vara poti face trasee pe munti sau pierde vremea la strand; iarna te poti da cu schiurile sau saniuta pe partia din statiune.

Moneasa este o statiune ieftina, insa cu putin noroc puteti gasi camere duble la vile care costa in jur de 50-65 lei/ noapte. Vara insa, puteti sa luati si cortul cu voi.

Lipova

Orasul este bine cunoscut pentru Manastirea Sf. Maria Radna, Cetatea Soimos si izvoarele de apa minerala. Cetata si manastirea poti fi vizitate intr-o zi, ba chiar veti avea timp sa va plimbati si prin oras.

Ideal ar fi sa aveti o masina la indemana (sunt 32 km intre Arad si Lipova), dar se poate ajunge usor si cu trenul (Lipova/Radna se afla pe calea ferata spre Bucuresti).

Manastirea Hodos-Bodrog

Situata la 15 km e Arad, Manasirea este binecunoscta pentru icoana facatoare de minuni. Puteti ajunge la Bodrog cu trenul (Halta Bodrogul Nou) sau cu masina.

Aceasta excursie este una de o jumatate de zi. La 13:25 aveti tren de intoarcere spre Arad. Insa , in cele cateva ore cat stati aici, aveti ce vedea si fotografia.

Timisoara

Inainte sa se deschida Mallul si apoi CinemaCity in Arad, majoritatea tineretului fugeau la Timisoara pentru distractie. Acum, se pare ca s-a mai “rarit” acest obicei. Eu am fost o singura data la film acolo (la “Inception” in vara lui 2010) dar am facut ceva cursuri prin Timisoara si am ocazia sa merg des atat cu masina cat si cu trenul.

Cel mai usor ajungi cu masina (sunt 52 km intre Arad si Timisoara, iar drumul este bun) dar poti lua si trenul. Daca nu vrei sa bati Mallul , ai multe de facut prin centrul orasului.

Oradea

O alta porta de intrare , de  data asta ferecata...

O alta porta de intrare , de data asta ferecata…

Poate nu este alegerea care sa iti sara in ochi cand e vorba de excursie de o zi din Arad, dar Oradea se afla langa… Baile Felix (sau invers…cum vrei sa o iei). Asa ca, vara poti da o fuga pana la Oradea si de acolo fugi direct la relaxare. Ah si nu uita ca apele sunt termale si poti face baie si iarna.

Cetatea este deschisa publicului din 2016, dar inca se mai lucreaza la muzeu. Totusi, puteti pierde lejer cateva ore bune prin Cetate si muzeu.

Distanta rutiera pana la Oradea este 115 km si drumul este groaznic. Trenul e o optiune buna (se afla pe ruta spre Cluj Napoca).

Siria

Siria vazuta de pe drumul spre Cetate

Cetatea de la Siria si complexul muzeal (gazduit in Castelul Bohus) sunt doua motive pentru care nu trebuie sa ratati o vizita aici. Se afla pe drumul spre Moneasa, deci puteti face o oprire daca mergeti cu masina. Drumul pana la cetate se poate face pe jos sau cu masina (pentru cei mai lenesi atunci cand conditiile atmosferice o permit).

Szeged

Prima data am fost la Szeged in 2007. Am plecat cu ideea de a vizita orasul – ceea ce am si facut – dar am ajuns si la cumparaturi. Ulterior, am mai ajuns pe acolo ori de cate ori am mers la Budapesta sau Viena.

Pana la Szeged sunt aproximativ 106 km (sau aproape 2 ore). Daca va plictisiti intr-un weekend, este o idee buna sa luati masina si sa mergeti peste granita. Nu exista trenuri (Szeged nu are gara), iar autobuze sunt doar dupa ce ati trecut granita la Cenad.

Daca vrei un weekend mai lung, de la Szeged urca pe autostrada si mergi la Budapesta. Orasul s-a mai scumpit, dar poti sta cu cortul pentru 20 euro pe noapte (2 persoane) la scurta distanta de centru. Chiar merita. In plus, aveti ce vizita in Budapesta.

Gyula

...din nou...Castelul Gyula

Castelul Gyula

Am ajuns in Gyula pe drumul de intoarcere de la Oroshaza in iulie 2013. Oraselul e micut dar foarte cochet si plin de turisti. Noi am mers cu masina (se afla la aprox 1 1/2 h de arad via Chisineu Cris).

Ce puteti face in oras? Vreo ora si ceva le veti pierde lejer luand la rost castelul si centrul. Apoi puteti merge la o inghetata (la o cofetarie deschisa in 1840), manca ceva si de ce nu, pierdeti vremea la strand.

Deva si Hunedoara

DSC_3358

In Deva puteti merge cu trenul. Cautati drumul spre Cetatea Deva. In rest, nu cred ca este altceva de facut (noi cel putin nu am gasit). De aici puteti ajunge la Hunedoara sa vedeti Caselul Corvinilor.

Noi am vizitat ambele obiective in martie 2013 cand veneam de la Straja. Este mult mai usor de ajuns cu masina decat cu trenul.

(c) foto Cristina P.