De cand am inceput sa umblu prin Europa mi-am facut un obicei din a folosi doar transportul public in orasele vizitate. In primul rand, e mai ieftin decat taxiul si in al doilea rand, poti sa simti cu adevarat pulsul orasului.
Cand vizitez orase in Romania, plec de la aceeasi premisa: prima optiune e tranportul public si apoi mersul pe jos (in functie de cat de mult am de mers pana la locul dorit, evident).
In Arad, datorita faptului ca stau chiar in centru, am norocul de a fi aproape de cam tot ce am nevoie si mereu iau orasul la picior. Nu o data am facut si 6-7 km plimbandu-ma de colo colo.
Iar atunci cand sunt pe graba sau chiar am mai mult de mers, recurg la transportul public. Adica tramvaie. Ca pe centru autobuzele nu le vezi, nu le auzi, nu exista…
Putin istoric
Transportul public urban in Arad isi are originea din 24 octombrie 1869. Atunci s-au introdus primele tramvaie trase de cai care deserveau trei rute. In 1908, Primaria Arad infiinteaza Societatea de transport, care a fost prima de acest fel din Romania.
In 1910 se inaugureaza prima linie suburbana, legand astfel orasul Arad de Podgoria Aradului (zona Ghioroc-Minis). In 1913 linia este electrificata, Aradul fiind al optulea oras din lumea care beneficia de o asemenea tehnologie.
Din 1946 au fost puse in functiune tramvaiele electrice.
Transportul public in Arad azi
In orasul in care s-a construit tramvaiul Imperio , am ajuns sa avem un numar limitat de trasee (15 linii) si o frecventa a tramvaielor ca te iei cu mainile de cap (mai ales in weekend). S-au scos linii, s-au schimbat trasee, s-au dat peste cap destule incat pana si locuitorii orasului obisnuiti cu folosirea tramvaiul nu mai stiu ce linii cirula unde.
Avem aparate care ne dau bilete valabile o ora indiferent de cate tramvaie schimbi (1,60 lei 2 lei, update 2014). Foarte bine. Doar ca functioneaza doar cu “bani mici” (si aici ma refer la 50 bani, 10 bani si 1 leu). Atat. Daca ai ghinion ori nu accepta bancnotele de 1 leu ori e blocata fanta de la monede.
Mai avem si bilete “normale” care se “composteaza” la urcarea in tramvai. Doar ca acestea – tot 1,60 2 lei – sunt valabile 1 drum pe 1 tramvai. Alfel spus daca trebuie sa schimbi tramvaiul, mai taxezi un bilet… si nu ar fi mare bai cand nu ai de schimbat tramvaie, dar aceste bilete sunt greu de gasit. Chioschiuri ale CTP sunt in cateva locuri si doar o mica parte din magazine mai vand bilete (se gaseau pe la magazinele alimentare inainte).
Partea buna e ca CTP publica orarul pe site-ul oficial si chiar daca mai intarzie tramvaiele, macar stii cam pe cand sa te astepti sa vina. Frustrant e in weekend cand sunt 2-3 tramvaie pe linie, pe ora.
Sa vorbim despre curatenie, mirosuri si alte chestii? Eu zic ca depinde de noroc. Vara evit tramvaiele ca dracul tamaia. Nu de alta dar iti muta nasul din loc si fie e foarte cald, fie e …foarte curent. Iarna tot pe baza de noroc e; ori merge caldura si mori de cald, ori dardai tot drumul.
Despre autobuze nu ma pot pronunta pentru ca nu le folosesc. Sunt acum in locul liniei de tramvai spre Aradul Nou , dar am mers o singura data si atunci m-am bucurat ca am stat jos ca altfel riscam sa imi rup gatu la opriri/porniri, gropi, etc.
Pingback: Refresh Arad | Prin Arad