Eu calatoresc, tu calatoresti, eu ma uit la fiecare banut cheltuilt pentru a pune de-o parte bani pentru calatorii, tu…? Cam asta e pe scurt premisa de la care pornesc. In ziua de azi prea putini oameni bat din palma si au banii pentru o excursie cand au ei chef. De cele mai multe ori, punem bani de-o parte luni bune pana sa luam biletele de avion. Sau mai apelam si la…creditori (fie ca e vorba de cineva din familie sau institutii specializate).
Si totusi, sunt cateva lucrusoare pe care le puteti face lunar si care, la sfarsitul lunii, asigura niscaiva banuiti pusi de-o parte. Sa vedem…
1. Nu trai cu datorii. Daca nu ai credite,nu apela la ele. Daca nu ai credit card, nu te gandi sa faci unul. Daca ai deja datorii, pune-ti in gand sa il platesti in cel mai scurt timp posibil (si nu te pune sa il refinantezi, da?). Eu am reusit sa scap pe finalul lui 2011 de toate datoriile din carca si de atunci parca ma simt mai usurata.
2. Modifica abonamentele. In martie 2012 am modificat planul tarifar la net (telefon, IPTV) si mobil. Am reusit sa fac ceva economie asa. In plus, nu am abonament la sala si nu intentionez sa fac (pot alerga si in parc, de exemplu). Iar revistele le citesc pe net. Gratis.
In Octomrbrie 2014 am decis ca nu mai e cazul sa tinem internetul mobil (stick) de la Voda si am renuntat la el; in acelasi timp, am modificat un abonament de voce si am luat un telefon nou (zero lei!). Factura urmatoare m-a bucurat cu o valore mai mica.
3. Mergi pe jos. Sau cu transportul public. Dar nu cu taxi. Daca ai masina, ce ar fi sa o vinzi? (benzina, asigurare, etc, se cam aduna).
4. Re-evalueaza asigurarile. Asigurarea de casa o re-evaluez anual. Mereu cer discount. Iar cea de turism e atasata contului bancar.
5. Fa economie la energia electrica. Scoate din priza ce nu folosesti. Evita sa folosesti micro-undele. Inchide becurile in camerele unde nu stai. Cumpara electronice eco (sau clasa energetica A+). Inlocuieste becurile normale cu cele LED.
6. Fa economie la caldura. Nu inseamna sa mori de frig. Dar cand nu esti acasa pune termostatul pe 1 (cea mai mica treapta). Cand calatoresti, inchide caldura.
7. Prea multe gadgeturi. Chiar iti trebuie 2 telefoane, 2 laptopuri si 3 camere foto? Asa ma gandeam si eu! Asa ca alege cate unul din fiecare si restul…vinde. Chiar daca vinzi pentru piese de schimb.
8. Foloseste apa rece la masina de spalat. Am auzit eu pe cineva (un nene de repara masini de spalat) ca daca vreau sa nu consum curent sa folosesc apa calduta. HUH? Masina consuma cat un bec, dar apa calda e cam…premium. Asadar, foloseste apa rece si lasa masina sa isi faca treaba. Spala la 30C (mai ales daca nu sunt exagerat de murdare hainele).
9. Fa mancare acasa. E mai sanatos . E mai ieftin. Cumpara in cantitati mai mari si pune la congelator ingredientele. Fa cumparaturi la un hypermarket si foloseste-te de reduceri si fidelitate. Eu prefer Cora insa mai trec si prin Lidl din cand in cand.
10. Nu mai manca porcarii. Din nou, e mai sanatos, insa chipsurile, shawrma, sucurile…sunt si atac la buzunar.
11. Mergeti la restaurant o data la 3 luni. Sau doar atunci cand calatoriti.
12. Expensify. E o aplicatie unde puteti tine o lista a cheltuielilor pe categorii. Mie imi plac rapoartele. Ah si nu uitati sa va faceti un buget.
O alta varianta este sa tineti un spreadsheet detailat pe tipuri de cumparaturi (i.e. mancare, casa, transport, iesiri, travel, ingrijire).
13. Mergeti in vacanta in extra-sezon. E mai ieftin si mai putini turisti.
14. Mergeti la evenimente gratuite. Concerte grauite sunt destule, uneori puteti intra la teatru gratuit sau la muzeu.
15. Nu mai fuma.
16. Renunta la carne. Sau mananca carne rosie o data pe luna , si pui o data la saptamana. Oricum prefera meniurile vegetariene cel putin in timpul saptamanii.
17. Atentie la taxele asociate contului bancar. Comision lunar, comision la extragerea banilor, reinnoirea cardului…sau comision la plata facturilor, comision la depunerea de bani. Depinde de banca. Eu platesc facturile online pentru ca nu am comision la plata lor, dar am comision la retragerea de numerar. Deci folosesc cardul si scot cash pentru piata.
18. Nu merge la cumparaturi cu stomacul gol. Vei cumpara si ce nu iti trebuie.
19. Astepta 48 h inainte sa cumperi ceva. Ai vazut ceva ce “trebuie” sa iei? Asteapta 48 h si vezi daca mai…trebuie.
20. Fa cafea acasa. … la cafenea incepe sa devina cam scump. Si ma refer la cei care dimineata prefera sa bea cafea in alta parte decat acasa. In weekend puteti iesi in oras la cafea.
21. Pachetelul de mancare. La serviciu sau la scoala. Mai ieftin si mai sanatos.
22. Lucreaza de acasa. Intreaba-ti seful daca macar o zi pe saptamana poti lucra de acasa. Faci economii la transport, mancare…
23. Cumpara varianta generica a medicamentelor. Paracetamolul si Fervexul fac acelasi lucru. Dar le cheama diferit si au alte preturi. Idem Ibuprofen si Nurofen. Aceste detalii le stiu de la medic. O verisoara m-a sfatuit sa nu mai arunc aiurea banii pe brand ca fix acelasi lucru face. Vorbeste cu medicul tau si alege variantele generice.
24. Fa un cont separat pentru economii. Poate fi un cont “normal” (la vedere) dar sa nu ii atasezi acelasi card pe care il folosesti in mod normal.
25. Creste plante aromatice…in ghiveci. Menta, oregano, patrunjel…ba chiar rosii si ardei pentru cei mai aventurosi. Daca ai gradina, bonus points pentru ca poti creste cam tot ce doresti.
26. Tine congelatorul curat. Cu cat mai multa gheata pe acolo, cu atat consuma mai mult curent.
27. Foloseste branduri generice de la supermarket. Si eu am fixurile mele (la detergent de haine, detergent de vase, sampon, ulei si crema de fata) dar in rest, iau branduri propii (din Cora).
28. Mergi cu plasa de material la cumparaturi. Mai ieftin, mai eco. Iar daca uiti plasa acasa si trebuie sa cumperi plasa din plastic, foloseste-o la colectarea gunoiului (macar nu ai dat banii degeaba si nu arunci plasa folosind in loc un sac de gunoi)
29. Plateste facturile la timp. Nu iti lipsesc si penalizarile, nu?
30. Comparatia de preturi e absolut necesara pentru cumparaturi peste valorea de 150 lei / bucata.
31. Nu lua vitamine daca nu ti-a zis medicul. E demonstrat stiintific ca in general , oamenii sanatosi iau vitamine si nu prea le e de folos. Pentru ca ei deja mananca sanatos. Vorbeste cu medicul tau si vezi daca chiar e nevoie sa arunci banii pe vitamine. Mai bine ia fructe si legume.
32. Vinde hainele ce nu iti trebuie. La fiecare jumatate de an, fa curat in sifonier. Hainele ce nu iti mai vin dar sunt noi (nefolosite) pot fi vandute.
33. Fa cumparaturi cand sunt reduceri.
34. Rezerva zborurile din timp. Si atunci cand sunt reduceri. WizzAir le anunta suficient de bine sa poti sa beneficiezi de ele. Idem pentru EasyJet. Aboneaza-te la newsletter-uri de la liniile aeriene cu care zbori.
35. Stai in hostel. Evita hotelurile scumpe. O camera privata la hostel e foarte ok si pentru cupluri. In plus,nu e nevoie sa stai chiar pe centru. Uneori e mai ieftin sa inchiriezi un apartament.
36. Foloseste doar carry-on. E gratis (sau mai ieftin decat bagajul de cala).
37. Foloseste transportul public sa mergi de la aeroport/gara la hotel si innapoi.
38. Fa bani din hobby-ul tau.
39. Obsinuieste-te sa pui bani deoparte in fiecare luna. Chiar daca pui 10 lei.
40. Nu incerca sa tii pasul cu ceilalti. Nu e o idee buna sa “pastrezi aparentele” de dragul unor “cunostinte” sau sa nu te simti prost.
41. Nu folosi traficul de date in roaming. (peste limita inclusa) Wi-fi gratuit iti zice ceva?
42. Foloseste Skype sa suni acasa. Skype-Skype gratis pe wi-fi (gratuit). Skype-telefon fix sau mobil: mai ieftin decat roaming. [nota: noile abonamente Red permit folosirea minutelor incluse si in romaning ; dar atentie ce oferta aveti! ]
43. Pune bani la…pusculita.Sau in borcan. Orice marunt ramas de la cumparaturi, arunca-l intr-un borcanel. Se aduna in timp.
44. Umple la capacitatea maxima masina de spalat. Masina mea poate “duce” 5 kg la o tura, asadar, am grija sa nu o pornesc cu jumatatea de cantitate. Asa nu reusesti decat sa cresti costurile (cu detergentul si balsamul de rufe, mai ales; desi energia si apa nu sunt de neglijat). In general, imi propun sa spal cam doua ture pe saptamana (“albe” si “negre”). Sigur, vara se cam dubleaza turele.
45. Mai ales vara, cumpara legume si fructe din piata. Daca cumperi legume si fructe de sezon sunt mai ieftine si mai gustoase in piata. Sigur ca avem nevoie de lamaie la salate, de exemplu, dar vara nu cred ca trebuie sa luati alte citrice, nu? In plus, va sfatuiesc sa va imprieteniti cu agricultorii locali.
46. Un obiectiv atins = x lei la pusculita. Intr-o vreme puneam de-o parte cate 1 leu pentru fiecare din obiective: mananca 5-7 portii de legume si fructe pe zi; fa 30 min sport pe zi, etc. Si s-au adunat suficienti ca dupa o vreme sa imi iau haine din banii stransi. In prezent nu am un astfel de challenge in derulare.
47. Intotdeauna foloseste ATM-ul bancii tale. In general, platesti 10 lei doar pentru ca scoti bani de la ATM-ul altei banci. In strainatate, incearca sa folosesti ATM-uri ale bancilor din acelasi concern cu banca la care ai tu card.
Citeste si:
>> 12 Fairly Simple Ways To Stop Wasting Money (Engleza)
>> 27 Money Tricks Every 20 Something Should Know(Engleza)
Nota: articol scris si publicat in Mai 2014; editat si updatat in Noiembrie 2014.