18 septembrie 2010 a insemnat pentru cetatenii Europei Ziua Patrimoniului European. Din 1992, Romania participa la acest eveniment iar anul acesta s-au deschis portile Cetatii Aradului.
Inca de cand am inceput sa calatoresc, am avut o adevarata fascinatie pentru cetati. Am vizitat toate cetatile din judetul nostru si incet, incet, si pe cele din tara si din strainatate.
Cetatea Aradului are o fiscinatie aparte pentru mine: este in orasul meu, Arad, si este unitate militara.
Este una dintre putinele cetati Vauban din Europa si se afla intr-o stare foarte buna (exceptie Biserica). Este construita din caramida arsa. Constructia ei a durat 20 de ani, timp in care s-a remodelat cursul Muresului, s-au daramat case si au fost sapate santuri de aparare.
Cetatea este compusa din trei corpuri principale. In trecut cazematele erau folosite ca si inchisori. Aici au fost inchisi Horea, Closca si Crisan, revolutionarul pasoptist Eftimie Murgu, cei 16 generali, capi ai Revolutiei de la 1848 din Ungaria, dar si militari turci, luati prizonieri in 1881, in Bosnia – Hertegovina.
Ieri, printre cei 1300 de vizitatori ne-am numarat si noi, echipa #PrinArad, alaturi de CrazyMan si fotograful nostru, Silviu. Dupa ce am dat buletinul la control, am purces spre platou, unde ne asteptau “fiarele” (adica masinile de lupta si echipamentele militare). Dupa cateva zeci de minute bune in care am urcat prin masinarii si ne-am prostit cu armele in mana, am vizitat muzeul.
De aici am trecut pe la Capela, unde ni s-a povestit istoricul acesteia: a fost binecuvantata in 2002 si este o biserica de campanie (adica, la nevoie, se impacheteaza si se poate lua pe teren).
Am declarat cu totii (ma rog, doar fetele) ca ne dor deja picioarele, dar eram pe drumul spre iesire. Am stat aproape doua ore in cetate si am vazut doar o mica parte a acesteia.
Au mai scris despre acest eveniment:
(c) foto: Cristina Puscas si DubluQ
Pingback: Cetatile Judetului Arad (vizitate de mine) | prinarad