Mana sus cine a auzit de Sageata Verde! Asa , acu ca ne-am dumirit despre ce vorbim, sa va explic cum de am ajuns sa ma plimb cu Sageata Verde (care , de fapt, e gri…eh, irelevant).
Vad pe Facebook un share via Primaria Ghioroc cum ca celebra Sageata Verde a fost pusa in functiune pentru turisti. Perfect! Voisem sa ma duc in prima duminica, dar cand dau sa fac rezervare online pe siteul lor realizez ca primele doua plecari (18 si 25 iun) sunt fully booked iar eu nu puteam decat in 9 iulie. Rezerv.
Vineri, vine email de la organizatori sa imi aduca aminte de plecare, dar sa imi si dea informatii “tehnice”. De unde se pleaca, cand, cum ne intoarcem, ce vizitam. In pretul de 20 lei / persoana intra:
— 1 drum dus Arad (Maximilian)- Ghioroc cu Sageata Verde (Vagon original, restaurat)
— vizita la Muzeul Sagetii Verzi din Ghioroc
— degustare de vin
— vizita la Muzeul Viei si Vinului din Ghioroc
— ghidaj pe intreaga durata a turului
— intoarcerea cu tramvai de linie (adica linia 11 ca doar el circula duminica).
Stiati ca?
In 1913, linia Arad-Podgoria devenea a opta cel ferata electrificata din lume si prima din Europa de Est. Pe atunci existau trei linii. Se pleca de la Gara Electrica (Arad, actualmente statia Podgoria, unde exista si macheta pe care o stim cu totii), pana la Ghioroc. Aici se intersectau cele trei linii. Pe langa cea care venea de la Arad, una se ducea spre Pancota si una spre Radna. Din nefericire, singura linie care mai exista este cea dintre Arad si Ghioroc. Mai mult, este singura linie de tramvai extraurban care mai este exploatata in prezent in Romania.
Ce am facut si cat a durat?
Plecare este din Statia Maximilian (adica Kaufland Micalaca, imediat dupa pod), la ora 9. Inainte de plecare a venit Dan sa ne salute si sa ne explice cum sta treaba. El ne-a fost ghid pe tot parcursul drumului. Azi am avut parte si de prezenta reprezentantului Arad Free Tours si am aflat ca se pune de un parteneriat.
Se merge pana in Ghioroc la Depou. Aprox 45 min. Se fac opriri in statiile sagetii dar sunt doar…scenice (fiind o cursa speciala). La Depou (adica Muzeul Sagetii Verzi) ghidajul este preluat de Primarul Comunei Ghioroc, dl Popi-Morodan Corneliu. Apropo, este un om de milioane si ne-am distrat copios cu dansul.
Am avut libertatea sa ne plibam prin tot depoul. Sa ne cocotam, sa facem poze, sa ne murdarim … a fost absolut fascinant. Mai ales sa auzim povestile despre tramvaiul electric dar si despre cel tras de cai.
Dupa ce ne-am cocotat peste tot si am vazut multe poze, ne-am dus spre statia de redresare. Tapetata si ea cu poze si informatii interesante. Aici a avut loc si o degustare de vinuri. Am incercat…de toate. Noroc ca am primit branza si pita cu unsoare pe langa ca si asa m-a luat de cap (nu am mancat dimineata inainte sa plecam). Am luat si un vin rosu pentru acasa.
Ne-am urcat din nou in Sageata si am mers in centru comunei, la “ciuperca”. Adica fosta gara, unde se intersectau cele trei linii (si in apropierea careia este statia actuala de tramvai). Dupa ce am mai primit o lectie de istorie, ne-am plimbat spre Muzeul Viei si Vinului (300 m mai sus). Aici am avut parte de ghidaj de specialitate. Si ne-am plimbat prin istoria vinificatiei din zona Minis.
Ne-am intors spre statia de tramvai si am avut suficient timp sa intram la o cofetarie sa ne luam apa rece si o cafea.
Am ajuns in Arad la 2:25 pm (adica fix 1 h si 5min dupa ce am plecat din Ghioroc). Ca deh, tramvaiele moderne merg mai incet decat Sageata Verde. Dar… deviez de pe linie. Ahem. Asadar 5 ore faine (daca e sa adun si plecatul de acasa dimineata, se fac 6).
Concluzii
Ne-a placut absolut tot. Am facut ce am facut vara asta ca tot cu tururi am vizitat locuri si tare ma bucur ca nu am fost dezamagita. Vagonul Sagetii este foarte bine reabilitat, ghidul a raspuns la intrebari, ne-a povestit multe si a fost foarte prietenos. Dl Primar a fost minunat si se simte ca isi iubeste comuna.
In prezent, se stie ca turul va fi disponibil pana la 1 Octombrie insa sunt sperante ca se va rezolva ceva si peste iarna. Se spera la un trenulet turistic care sa preia turistii de la Ciuperca. Si se spera la vizita la crame.
Eu sper sa fie un proiect de success si daca aveti drum prin Arad, faceti bine si rezervati-va loc. Merita timpul si banii!
Am sa ma duc si eu ca m-ai facut curioasa :).
Nu uita sa iti faci rezervare online intai 🙂
Mie mi-a placut ft mult.
Da, am vazut pe site ca e cu rezervare. Mersi :).
Eu am facut in Iunie pe Iulie dar acum am vazut ca publica pe pagina de FB a Muzeului cate locuri mai sunt libere pentru plecari.
🙂