Am vazut prima data Muzeul Transporturilor din Budapesta in 2007; si mi-am dorit sa revin sa il vad. Am avut dreptate pentru ca una din expozitiile care atunci erau pe bani (in plus fata de biletul de intrare) , acum a fost gratis. In plus, am mai prins doua expozitii speciale fara taxa aditionala de intrare.
Cum ajungem, bilete si program
Adresa: 1146, Budapest, Városligeti krt 11.
Noi am venit dinspre centru asa ca am luat linia 1 metro (galbena, Milenium) pana la Szechenyi Furdo si de acolo pe jos prin parc pana la capat. Este o linie de bus care merge pana acolo, dar cum nu mai aveam bilete de zi, am facut o plimbarica de vreo 10-15 min.
Biletele costa 1400 ft / 20.71 lei pentru adulti si este o taxa de 1000 ft / 14.79 lei pentru poze si video (chiar daca folositi telefonul mobil!). Sunt reduceri pentru copii iar in 15 Mar, 20 Aug si 23 Oct intrarea e libera pentru toata lumea.
Muzeul e deschis zilnic, mai putin lunea; de marti pana vineri 10-16; sambata si duminica 10-17.
Expozitii
Prima incapere la stanga este dedicata trenurilor si istoriei lor. Este pe acolo si o gara in marime reala. In plus, pe pereti puteti citi foarte multe informatii si va puteti plimba printre vagoane si locomotive. Cei mici se vor delecta cu o macheta care include cateva trenuri in miscare. Se mai pot vedea modele de tramvaie vechi.
La etaj este o expozitie foarte mare despre vase cu machete foarte interesante – inclusiv Titanicul. Apoi este o zona dedicata exclusiv copiilor dar si o expozitie care aniverseaza MAV-ull (caile ferate Maghiare). Tot la etaj putem vedea imaginea Budapestei in timpul expozitiei mileniului – pentru care a fost construita si cladirea unde se afla muzeul, dar si o varietate de calesti si carute.
Din nou la parter, in partea dreapta (fata de intrare) putem vedea variate modele de motociclete, iar ultima camera este dedicata masinilor , de la cele de epoca la cele noi (inclusiv electrice).
In hol este o cafenea numai buna sa mai pierzi cateva zeci de minute inainte de a pleca la hotel; in muzeum am stat mai mult de 2 ore. Noroc cu bancutele unde te mai poti odihni (ca de obicei, in ziua respectiva – duminica – am facut destule plimbari pana sa ajungem la muzeu!).
O alta cladire cuprinde doar expozitie de avioane, dar din pacate e inchisa pana in Mai 2013. Am avut norocul insa sa o vad in 2007. In muzeum veti gasi un simulator de zbor, unde pentru 800 ft pentru 5 min puteti sa va distrati (si primiti “brevet” daca nu va prabusiti).
Cu siguranta recomand muzeul copiilor, dar si…barbatilor. Din ce am vazut erau la fel de entuziasti ca si cei mici! Recunosc ca si mie mi-a placut – de alfel nu alegeam sa revin daca nu imi placea.
PS: Aradenilor, cand mergeti pe la muzeu uitati-va dupa informatiile despre prima linie de bus Arad- Viena, dar si cat de important era Aradul in perioada Austro-Ungara.