Intre All Inclusive si turismul independent

Imi sta de multisor “pe limba” sa imi bag nasul unde stiu ca iese cu scantei. Inca de cand am lucrat in agentie de turism in Arad , ma bantuie o intrebare: DE CE prefera turistul roman ALL INCLUSIVE? Si, pe deasupra, mai plateste o groaza de bani , in plus, pe tot felul de prostioare aditionale?

Citisem recent cum ca Romanii sunt printre turistii care cheltuiesc cel mai mult in Grecia (sursa, Engleza). Asta, dupa ce, bineinteles cam toti merg la all inclusive (demi pensiune in cel mai rau caz).

Zau daca pot sa inteleg. De ce oare “concediul” e vazut doar ca ocazie de a sta cu burta la soare, pe o plaja, eventual platind in plus pentru te miri ce.

Pentru mine o vacanta inseamna sa imi pun pantofii sport in picioare si sa fac zeci de km printre ruine , de exemplu. Am fost de curand in Atena si nici macar micul dejun nu era inclus (dar am platit aproape zilnic, pentru ca era sanatos, consistent si pana seara nu ne era foame).

Din ce am vazut – si din ce se marketeaza pe la noi -, suntem invitati “elegant” sa ne lasam banii pe autocar si cazare pe litoralul Grecesc sau Bulgaresc. Sau mai sunt variantele cu charter (care te rupe). Iar ideea de all inclusive cui serveste? Ne ducem in concediu sa ne ingrasam? Sau ne ducem sa ne simtim bine, sa ne plimbam, eventual sa face trasee pe munti?

Si atunci, de ce sa nu avem curajul sa ne facem singuri un sejur? Ce e atat de greu sa faci o rezervare de zbor pe site-urile oficiale ale companiilor. Eu am zburat cu WizzAir si EasyJet si ambele zboruri le-am luat online.

Apoi, sunt zeci de site-uri bine pentru hoteluri (de la budget la luxury) unde poti plati linistit cu card emis in Romania. Eu folosesc hostelbookers.com si booking.com. Cu astea m-am obisnuit, dar mai sunt mult variante. Poti compara preturi si poti citi reviews, asa incat nu te trezesti ca agentia iti spune una si la hotel e alta.

Daca tot vreti la mare , la Greci, sunt zboruri directe pe insule ca si Zante (Zakyntos), Rodos sau Corfu. Desigur, nu sunt la fel de ieftine si ca varianta Paralia Katerini cu bus, dar pe insule ai si ce face. Poti vizita cladiri vechi, poti sa te culturalizezi.

Raman adepta turismului independent. Nu suport sa mi se “bage pe gat” date de plecare, drumuri infernale cu busul, cazare la all inclusive ca alti compatrioti in zona (care eventual se delecteaza cu nitele manele). Macar in vacanta vreau sa aud si alta limba decat Romana.