Circumvesuviana (linia spre Sorrento) ofera access foarte usor din Napoli, atat la Herculaneum (Ercolano Scavi) cat si la Pompeii (Pompeii Scavi) . Cu toate ca recomandarea mea este sa alocati macar o fi fiecarui site, cu totii stim ca uneori planurile de calatorie trebuie condensate (sau sunt condensate din varii motive).
Asadar, am decis sa va povestesc despre ambele site-uri intr-un singur articol. Voi incerca sa va dau detalii necesare pentru ca voi sa va puteti bucura de site-uri si sa nu va chinuiti prea mult cu detaliile de planificare.
Sfaturi generale:
- purtati incaltari comode , ideale pentru locuri…accidentate (nu chiar hiking boots, dar similar)
- daca e uratel afara, preferati perelina de ploaie in locul umbrelei; iar pentru camera foto , punga este o solutie foarte buna (lasati doar obiectivul la vedere)
- plecati din Napoli cat de devreme puteti, dar nu inainte de 9. Faceti undeva la 25 min pana in Herculaneum si max 45 min pana in Pompeii (daca mergeti cu trenul mai lent). Exista si autobuse (SITA) care merg din Napoli spre ambele site-uri.
- luati bilet de zi daca vreti sa vedeti ambele site-uri in aceeasi zi
- noi am mers la Pompeii, de acolo am venit la Herculaneum si innapoi in Napoli (dar va jur ca preferam sa merg inainte la Herculaneum daca stiam ca e chiar atat de fain)
- alocati intre 2 si 4 h in Pompeii doar pentru a vedea ” in mare” site-ul
- water bottle e cuvant cheie! Sunt fantani in site si o puteti reumple
- vara nu uitati de bandana si ochelari de soare
- imbracati-va cu haine de culoarea…pamantului, pentru ca , garantat, veti vrea sa va puneti fundul pe jos pe undeva sa mai luati o pauza
Herculaneum
Ca si Pompeii, Herculaneum a fost distrus de eruptia Vezuviului din 79AD si tot la fel ca si Pompeii , este UNESCO World Heritage Site. Spre deosebire de Pompeii, nu s-a escavat atat de mult (o buna parte din orasul vechi e sub cel nou), dar cladirile sunt extrem de bine pastrate.
Este mai interesant decat Pompeii pentru ca poti vedea si percepe altfel magnitudinea dezastrului; eu citisem despre femeile si copii care s-au adapostit in grotele de pe plaja, in timp ce barbatii au fost gastiti pe plaja…vazand cu ochii mei acea partea a site-ului m-a facut sa inteleg cat de sfasietor a fost dezastrul pentru oamenii de acolo.
Daca la Pompeii forta cenusii vulcanice a facut ca acoperisurile sa se faca tandari, in Herculaneum nu a fost atat de multa cenusa vulcanica. Iar valurile piroclastice au venit incet, pe rand, astfel asigurand o mult mai buna conservare a site-ului.
Pentru ca strazile orasului nou sunt mici si site-ul nu este atat de “expus” ca si Pompeii, din fericire, hoardele de turisti nu prea ajung pe aici. De fapt, cand am fost noi, am fost aproape singuri prin site.
Intrarea este 11 euro / adult. Biletul compus Pompeii / Herculanum / alte site-uri mai mici este 20 euro adult (si valabil 4 zile). Luati o harta gratis de la intrare si un ghid cu explicatii (au am gasit in Italiana, in Engleza nu mai erau). Cu harta in mana, luati la pas strazile, fix cum vreti voi . Dar , sfatul meu e sa nu ratati fosta plaja antica. Iar cand va opriti langa o cladire, cautati in ghid despre ce este vorba. Altfel, veti fi vazut site-ul cam degeaba.
Trivia: Herculaneum a fost descoperit in 1709. In timp ce se faceau sapaturi pentru o fantana, s-a dat peste niste ruine. Dupa ce au inceput sapaturile (la ordinul printului austriac d’Elboeuf), au vazut ca este vorba despre coloane din marmura si statui. Da, prima cladire descoperita a fost Teatrul, care inca este sub pamant (nefiind escavata in totalitate).
Pompeii
Pompeii a fost mult mai devastat de eruptia Vezuviului din 79AD decat Herculaneum. Mai bine de 3000 oameni au murit atunci iar cladirile au fost distruse de greutatea cenusii vulcanice. Spre deosebire de Herculaneum, este mult mai mare si mai complex. Dar asta aduce dupa sine si alta “belea”: turistii! Nu cred ca exista un moment din an cand site-ul sa nu fie foarte plin.
Intrarea costa tot 11 euro / adult dar puteti lua biletul compus. Fiti pregatiti sa stati la coada la intrare mult si bine (depinde si pe care poarta intrati, dar noi am mers pe cea principala – foarte proasta alegere!) . Luati o harta si un ghid detailat (da, probabil nu veti avea noroc de Engleza).
Site-ul este imens asa ca ar fi bine sa alegeti cam ce vrei sa vedeti si sa va focusati pe asta. Amfiteatrul este “piesa de rezistenta” a site-ului ; este cel mai vechi amfiteatru care mai sta in picioare din lumea antica si care este destul de bine pastrat. Mie mi-a placut foarte mult si Teatrul. Mai ales ca am putut urca pana sus sa vad orasul vechi de la inaltime.
Forumul e imens si ofera o imagine de perspectiva asupra cladirilor din orasul vechi. La fel de interesanta a fost si Necropola, dar si Villa dei Misteri (frescele sunt foarte bine pastrate).
Trivia: Pompeii a fost descoperit la sfarsitul sec XVI de catre Arhitectul Domenico Fontana