Acest articol include linkuri care pot fi calificate ca si linkuri de afiliare. Ca si Afiliat Amazon, pot obtine comisione in urma cumparaturilor voastre folosind acest linkuri.
In ianuarie 2018, conform Mastercard, deja existau 370 milioane de carduri contactless la nivel global (sursa: Ziarul de Iasi*).
Cel mai probabil, si la voi in portofel salasluieste un astfel de card “destept” care nu cere PIN-ul cand efectuam tranzactii in magazine sub o anumita valoare.** Faptul ca este un lucru util cand facem scurte cumapraturi la magazine, este evident.
Dar, cu siguranta va intrebati cat e de sigura tehnologia si cat de usor pot fi cardurile “scanate” de rauvoitori. Exista intr-adevar dispozitive care iti pot scana cardul – prin tehnica numita skimming – si care trebuie sa fie la 1-3 metri de tine.
Imagineaza-ti un mijloc de transport aglomerat sau o strada pietonala plina ochi cand calatoresti. Nu e asa ca acum iti doresti sa iti poti proteja fondurile?
Din fericire exista solutii. Un portofel sau un cardholder cu protectie RFID***. Altfel spus, un gadget care se transforma intr-o adevarata fortareata pentru cardurile tale.
De prin iarna ma tot uita dupa un portofel cu protectie RFID, folie protectie tip plic RFID, husa pasaport RFID sau cardholder RFID, dar am tot amanat sa iau unul (si datorita situatie globale, in ideea ca pe acasa nu e chiar asa aglomerat ca atunci cand calatoresc).
Intamplarea a facut sa gasesc un cardholder multiplu RFID pe un site romanesc, la un pret accesibil. Eu am carduri embosate, asadar am reusit sa “infig” doua intr-un astfel de cardholder.
Pe lateral are un slider (glisor), care iti “serveste” cardurile pentru a le folosi.
Dimensiunile de 0.5 cm x 6.5 cm x 9.4 cm si greutatea minima de 25 gr inseamna ca nu este tocmai un gadget usor de ascuns prin portofele.
Eu i-am gasit insa loc in portofel, dar ca si o doamna ce sunt, car dupa mine unul numai bun de folosit ca si arma alba.
Cardholderul sta bine merci si intr-un buzunar (cu fermoar si nicidoata la spate!) sau o borseta (pentru domni). In plus, este absolut genial ca il poti pune in buzunarele interioare ascunde in rucsacele de latopuri sau chiar in urateniile de fany bags.
Va intrebati totusi daca merita banii, asa-i? Pe de o parte, exista solutii si mai ieftine: conform BT, puteti folosi folie de aluminiu si sa “impachetati” cardurile in ea. Protectia este similara. Pe de alta parte, transactiile contactless sunt criptate si nu este chiar atat de usor sa treci de criptare. Iar sumele care pot fi sustrase sunt relativ mici ca sa merite efortul.
Daca vreti parerea mea, eu merg pe ideea de: mai bine suflu si in iaurt. Cam la fel gandesc si despre asigurari: mai bine le am decat sa patesc ceva si sa fi avut nevoie de ele.
*Sursa: Ziarul de Iasi
**Nota: anumite banci, pentru siguaranta, au impus totusi si o limita in ceea de priveste tranzactiile fara PIN consecutive. De exemplu, in cazul BRD, tot a cincea tranzactie contactless iti va cere PIN-ul oricum (numaratoarea se reseteaza daca faci o tranzactie peste valoarea maxima si va trebui sa pui oricum PIN-ul sau cand scoti bani de la ATM).
***RFID = Radio-frequency identification (adica identificare automata prin wireless a unor obiecte conectate).