Se face ca de doi ani sarbatorim atat Pastele Catolic cat si cel Ortodox iar anul acesta au “picat” in Duminici diferite (deci facem oua de doua ori si asteptam Iepurasul cu mai multe cadouri). Cum m-am decis sa ma dau pe “ecologisme” serios de anul asta, ouale trebuiau sa fie colorate natural.
Imi aduc aminte de vremurile cand eram copila si adunam frunze si floricele sa pun pe oua ,inainte de a ajunge in oala cu coji de ceapa. Facem oua colorate natural alaturi de bunica. Insa , de cand stau pe propriile-mi picioare (vreo 10 ani) , este prima data cand fac asemenea incercari. Pana acum ori nu am colorat oua de Paste ori am ales varianta de vopseluri din comert (dar citind, apoi continutul, m-am decis sa nu mai apelez la asa ceva).
Deci , am purces vineri la cautat legume pentru colorat ouale. Sfecla rosie nu am gasit, asa ca am ales celebra ceapa rosie. Un kilogram. Am folosit ieri cateva cepe la o salata, iar cojile le-am pastrat. Azi de dimineata am mai curatat cateva cepe deci in oala au ajuns aproape toate.
In prealabil cele 10 oua (organice, cumparata de la crescator nu din super market) au fost spalate cu putin detergent si sterse.
In oala cu ceapa au ajuns, pe langa oua, 2-3 linguri de otet alb si 2-3 linguri de sare. Otetul se foloseste pentru fixarea culorii.
Am decis sa nu ma duc (pe frig) sa culeg frunzulite sau flori, asa ca ouale mele vor fi fara “modele”.
Stau la fiert cam 30 min. Apoi le las la racit tot in apa in care au fiert si ulterior le pun la uscat, fara a le sterge, pe un prosop.
Rezultatul?
In 2014 m-am decis sa fiu mai aventuroasa. Am tot citit cu ce mai pot colora ouale – tot natural- asa ca in oala au ajuns, de data asta, pe langa 10 oua bio:
– coji de ceapa rosie (de la vreo 2kg de ceapa)
– 2 plicuri de ceai de fructe de padure
– 2 linguri de boia de ardei
– 2-3 linguri de otet de vin
– 2 linguri de sare
Rezultatul? Iata-l. Ouale au fost date cu ulei dupa ce s-au racit putin.
Nota: articol scris in Aprilie 2012 si editat cu adaugiri in Aprilie 2014