Cu totii am aflat despre conceptele de sezon – extrasezon sau early booking…dar cei care au calatorit ceva mai mult au realizat repede ca daca mergi intr-un oras mare (i.e. Londra, Paris) “sezon” e…cam tot timpul, dar unele capitale (i.e. Atena) chiar sunt goale in anumite perioade ale anului. Prin urmare, cum sa ne alegem perioada cand calatorim intr-un city break?
Stim cu totii ca in Romania concediile se iau in Iulie-August, ceea ce mie personal mi se pare o mare porcarie. De ce? E perioada de varf cand toate sunt exagerat de scumpe – alimentate si de concediile “in masa” ale Europenilor, iar daca vrei sa mergi in vreun oras din vestul , centrul sau sudul Europei te vei coace mai ceva ca puiul la rotisor.
Exclud din start discutia despre programele ANAT de incurajare a turismului la noi in tara (gen: litoralul pentru to(n)ti, o saptamana de refacere si alte asemenea); alea-s alta mancare de peste si nu au de a face NIMIC cu turismul independent! Sigur ca daca iei un pachet din ala iesi ieftin, chiar daca e iulie-august. (sa va povestesc cate am auzit si eu de la prieteni care au fost la hotelurile alea cu nume de planete/orase si aratau ca dupa bombardament?)
Intr-adevar, si eu am facut greseala de a calatori in iulie si august. In Iulie 2011 am fost in Budapesta uitand ca iulie e cea mai ploioasa luna in Europa Centrala si de Est (sursa, Engleza). Ca rezultat am facut baie cu tot cu cort. Iar in 2012 am fost la Moneasa unde, evident, nu am scapat de ploaie.
Sigur, daca vreti sa faceti plaja cand calatoriti, nu aveti decat sa mergeti in perioada Iulie-August (cu extensie Iunie-Septembrie pentru destinatiile din Mediterana).
Dar daca aveti in cap un city break , de exemplu (ca tot sunt la mare moda acum), cand e mai bine sa planificam o iesire? Iata cateva idei:
- primavara sau toamna: lunile mai si octombrie sunt printre cele mai bune atunci cand planul este sa “bantuiti” de colo colo. Inca nu e exagerat de cald (ok, poate sa fie lejer 30C prin sud dar nu e sufocant) si parca inca nu sunt foarte multi turisti in mai; iar octombrie e numai buna pentru ca deja copii sunt la scoala iar studentii se ocupa cu restantele.
- sfarsitul iernii: daca nu va deranjeaza sa luati o geaca mai grosuta la voi dar vreti orase relativ goale, martie e o luna excelenta. In 2012 am fost in Atena si eram noi si cainii vagabonzi prin site-urile arheologice (exceptie duminica cand e intrare gratis si era plin de greci!). In 2011 am fost in Londra si nu mi s-a parut foarte sufocant orasul.
- atentie la serviciile sezoniere: de exemplu in Grecia anumite feriboturi pe anumite rute nu circula tot anul. Sapati din timp dupa informatii. Pe la mijlocul lui Aprilie insa nu mai sunt probleme
- cazarea se rezerva din timp: in general, daca nu calatoriti in sezon, 4-6 saptamani in avans sunt suficiente; daca calatoriti de Revelion, cazarea se rezerva cu cel putin 3 luni inainte; idem daca calatoriti de orice sarbatoare (eu evit , am fost plecata de Revelion dar inca o data nu mai fac greseala asta)
- bilete de avion: se iau cu 6-8 saptamani inainte de plecare daca zburati in Europa si 3 luni daca zburati intercontinental. Sigur, sunt sanse sa gastiti oferte si cu 5 luni inainte numai atentie daca poate fi modificat acel bilet in vreun fel. Atentie la taxele de bagaj, marimea lui ,etc
- asigurare sau nu? asigurarea medicala nu e necesara in UE daca aveti platita asigurarea de stat in Romania ; daca aveti asigurari private intrebati ce vi se ofera pentru cazul in care calatoriti.
- prin agentie sau independent? am spus si repet, eu calatoresc independent; exceptie face o cazare castigata la Straja si o singura data am luat cazare prin agentie pentru ca mi-a iesit mult mai bine decat pe net. Insa , in 90% din cazuri iau absolut tot independent. Inca nu am avut absolut nici o problema. Nota bene: am lucrat in agentie in Romania si in prezent lucrez in OTA, prin urmare poate am cunostinte in domeniu putin peste medie si stiu ce si cum sa caut si ce conditii sa pun.
- in primul rand, uitati-va de zboruri si in functie de orarul lor alegeti cat aveti nevoie de cazare. Optati pentru tren sau autobuz acolo unde puteti.
Personal, prefer sa calatoresc in Martie, Aprilie , Septembrie si Decembrie (pentru piata de Craciun). Pentru ca aniversarea de nunta este in Mai, probabil de anul acesta ne vom face obicei sa iesim putin pe undeva si in luna Mai din 2013 incoace ne-am facut obicei sa iesim 4-5 zile in perioada aniversarii (sfarsitul lui Mai). Oricum, in fiecare an incerc sa calatoresc cel putin o data la trimestru (deci de 4 ori pe an). Pentru 2013 am deja in plan 2 iesiri (8-10 Mar- Straja; 13-15 Apr – Budapesta); iar in Septembrie cel mai probabil Italia si Grecia (Atena).
Concluzia? Pentru fiecare calator, momentul “ideal” pentru o calatorie este cat se poate de personal. Daca vreti costuri cat mai mici, evitati sa calatoriti din Iunie pana in Septembrie, dar alegeti Martie-Aprilie (evitand Pastele!). Informati-va din timp despre clima locului vizitat (i.e. Martie in Italia e chiar placut , cu temperaturi peste 10-15C) si alegeti perioada in functie de acest lucru. La Pietele de Craciun se merge din timp dar atentie sa alegeti eventual cele mai putin populare daca vreti sa nu cheltuiti prea mult.
In principiu, liniile aeriene low-cost au alte tendinte ale preturilor decat liniile comerciale si este greu sa faci o statistica, mai ales ca depind foarte mult si de destinatii. Nu uitati de costurile suplimentare.
Nota: articol scris in Februarie 2013 si editat in Septembrie 2014.