Update Martie 2023: Blue Air intra in insolventa dupa ce a suspendat toate zborurile in Septembrie 2022.
Mi-a placut foarte mult concursul initiat de Blue Air (si despre care am aflat aici ). De ce? Pentru ca in activitatea mea de zi cu zi scriu despre ofertele operatorilor low-cost de pe 4 continente. Exact, ati auzit bine (dream job cu ar spune Americanul).
In Romania am zburat o singura data, in 1989 (in vara) cu TAROM pe ruta Arad-Bucuresti-Arad. Bineinteles ca nu imi mai aduc aminte mare lucru (aveam 8 ani). Dar ce mi-a ramas in cap este: nu mi-a fost rau (mama era disperata ca imi va fi rau in avion)!
Cum poti avea o experienta placuta low-cost? Haideti sa vedem intai ce inseamna low-cost. Afara se foloseste si sintagma no-frills sau , pe Romaneste, “fara prea multe cerinte”. O companie low-cost nu va oferi niciodata toata serviciile unei companii de linie (full service). Ceea ce este normal din moment ce ideea de low-cost implica…costuri mici. Or daca adaugi o masa in timpul zborului, costul deja creste.
O experienta low-cost placuta inseamna, pentru mine:
- un avion curat
- personal amabil
- sistem de rezervari online usor de folosit
- posibilitatea de a citi materialele proprii ale liniei aeriene in timpul zborului
- acces la un lounge in aeroport, eventual cu wi-fi
- check in online
- taxe la vedere
- bagaj de mana gratis, eventual un bagaj la cala gratis
Mereu calatoresc cu laptopul (care cu tot cu accesorii cantareste undeva la 6 kg), astfel mi-ar placea ca pe langa rucascul de laptop sa pot duce, gratuit, in avion, un bagaj de mana. Chiar si in cazul companiilor de linie, de multe ori ai voie sa duci bagaj de mana in limita a 10 kg (si acest lucru include si geanta de laptop).
Nu ma interesaza sa primesc mancare in avion. Nu ma intereaza sa vad filme in timpul zborului (prefer sa citesc cand calatoresc).
Doresc sa subliniez insa un lucru destul de neplacut. Multe taxe asociate biletelor low-cost sunt…ascunse. Ni se comunica, in 90% din cazuri, pretul fara taxe. Iar in cazul companiilor de afara (si Ryanair are cea mai proasta reputatie) se aduna costuri in plus in functie de modalitatea de plata, daca alegi priority boarding, daca faci check-in online sau nu, etc.
Se stie ca in majoritatea cazurilor companiile low-cost aterizeaza pe aeroporturi secundare. Implicit, pentru multi calatori obisnuiti cu aeroporturile mari acest lucru este peste mana. Plus ca trebuie sa scoti bani din buzunar sa ajungi la hotel.
O experienta placuta low-cost inseamna decolari si aterizari line, rezolvarea problemelor rapid si eficient – de exemplu, cand un zbor este anulat sau amanat din cauza vremii – , minimum de servicii (mentionate mai sus) si transparenta preturilor.
Si inca ceva: low-cost se adreseaza , evident, calatorilor low-budget. Daca iti place sa stai la hotel de 4-5 stele cu siguranta nu vei alege sa zbori low-cost. Dar daca nu te deranjeaza sa stai la hostel sau cu cortul, un bilet low-cost este o alegere excelenta si salveaza mult din bugetul tau de calatorie.
Nota: vineri, 29 oct 2010, primesc un email cu zambete multe. Se pare ca articolul meu a fost ales castigator. Asadar, multumesc BlueAir pentru concurs si lui Cristi pentru anuntarea concursului.
๐ deci chiar imi pare complet articolul tau, bine structurat si cu punctele cheie ce tb atinse. Bravo ! Mult succes!
@Carmen: multumesc frumos. Sa fie.
Pingback: Cristina a castigat doua bilete de avion at ยป piticu .ro
Articol elegant si de foarte mult bun simt, se pare ca si jurul a apreciat aceste lucruri … felicitari pentru castigarea premiului ๐
Pingback: Cristina a castigat doua bilete de avion | Info Blog ยซ
@all: merci mult. nu ma asteptam. merci , blue air ๐
Pingback: Cu Blue Air la Londra | Prin Arad