Acest articol este re-scris, dupa ce am avut nitele probleme cu hostul in Septembrie 2012. La Chatbox VI – Dear Diary am avut ocazia sa vorbesc (sau sa aberez?) despre bradul personal si brandul blogului, iar Adrian mi-a sugerat ca ar fi bine sa pun pe blog informatiile. Am facut-o si , intre timp, am pierdut o groaza de postari . Iata ca dupa aproape 5 luni revin cu articolul…sper cat mai aproape de forma initiala
Ce este identitatea blogului?
Identitatea este modul cum te recunosc altii si cum te recunosti tu, intr-o mare de oameni si bloggeri. Fiecare om are mai multe identitati, determinate de statutul social. Spre exemplu , eu sunt “travel writer” la munca, blogger pe prinarad.info, sotie acasa, fiica cand ii vizitez pe ai mei. O identitate poate exista fara cealalta, insa ele formeaza un tot unitar care ne marcheaza ca fiinte complexe.
Identitatea situationala se refera la atributiile noastre in anumite momente determinate de anumite evenimente. [sursa: Alexander Jr & Lauderdale, 1977]. De exemplu, la Chatbox VI am fost speaker.
Identitatea profesionala se manifesta la locul de munca. Dupa cum spuneam acolo sunt “writer”. Dar bloggingul este si el “munca”, nu? Munca de placere, dar tot munca…la intalnirile bloggerilor particip din aceasta calitate si tot identitate profesionala se cheama ca am.
LinkedIn si Twitter au facut vitala prezentarea unei identitati profesionale online. Atentie, insa, cum putem lega conturile intre ele…si ele cu Facebook. Ar fi bine sa trecem prin filtru ce adaugam pe unele siteuri (si da, ma refer la FB!). Nu putine sunt cazurile cand un anagajator a “sapat” online dupa cineva si a dat de poze de la petreceri, de exemplu. Se recomanda ca primele cinci rezultate dupa o cautare data pe numele tau / blogul tau, sa fie “coordonate” de tine. Si ma refer la faptul ca ideal ele ar trebui sa fie contul de Facebook, cel e linked in, eventual cel de twitter si blogul. In cazul meu, primele trei rezultate la search-ul pe numele meu si pe blogul meu sunt “coordonate” de mine. Eh, mai am de lucru , nu prea m-am obosit sa imi fac “o imagine virtuala”.
Identitatea virtuala vs identitatea reala
Beneficiile identitatii blogului sunt:
- cititori loiali: vor ajunge sa te citeasca si vor putea relationa cu tine
- separarea de alti bloggeri: identitatea te face unic/a
- poti scrie despre subiecte comune in moduri mai putin obisnuite: nu trebuie sa scrii neaparat posturi originale – dar NU ma refer la plagiat – insa daca scrii din punctul tau de vedere , sigur va fi interesant. Un subiect gen: Top Orase Romantice este scris intr-un fel de tine si in alt fel de alt blogger
- creeaza-ti brandul: in special daca vrei sa faci bani din blog , creaza-ti un brand personal. Ai grija ca cititorii sa poata asocia usor imaginea brandului cu blogul tau si cu tine
- oamenii chiar te vor citi: multi au tendinta sa treaca cu ochii peste text si atat – si eu fac asta mai ales cand nu cunosc omul din spatele blogului – insa daca insisti sa iti creezi un brand, lumea va sta sa te citeasca (tip: google analytics iti zice cat timp sta omu pe o pagina)
Cum iti poti gasi propria identitate:
- ai rabdare: daca esti nou in blogging, identitatea nu va fi creata peste noapte; ai rabdare; va trebui sa vezi ce functioneaza si ce nu pentru tine (tip: scrie despre ce stii, acolo vei fi cel/a mai “adevarata”)
- gandeste-te la ce te face diferit/a: mai ales pe o piata saturata – si hello, oricine isi poate face un blog pe platforme gratis – trebuie sa iesi in evidenta cumva. Nu, nu cu prostii, nici cu atacuri sub centura , nici cu plagiat… Dar poti iesi in evidenta cu ceva unic, cu experinta ta unica. Creaza-ti o voce care sa placa cititorului. Si PS: ma-ta are cratima!
- ce spun altii despre tine? nu in ideea de ce se mai barfeste pe la colt…nu. In ideea de ce cred alti bloggeri despre tine. Spre exemplu, prinarad.info, se stie, apare pe la evenimente culturale, la concerte folk si rock..si mai da din gura si pe turism. Pana cand am decis sa ma “arat la fata” (anul trecut cand am schimbat hostul) nici macar nu stia nimeni cine este in spatele blogului. Avea nume (Cristina P.) dar nu avea fata. Acum , uneori, imi doresc sa fi ramas in semi-anonimat.
- ce avantaje ai? s-ar putea sa ai anumite avantaje fata de cei din nisa ta si asta iti va ajuta cu mult identitatea. Poate stii sa scrii foarte bine sau poate ai experienta multa intr-un domeniu. Sau poate ai calitati excelente in photoshop si poti creea un blog vizual superb
- cum poti scoate in evidenta aceste avantaje si diferente? E super sa ai un avantaj fata de restul bloggeri, dar trebuie sa le pui cumva in evidenta…
- cum va raspunde targetul tau la o anumita identitate? mereu spun asa “nu incerca sa fi ce nu esti”. Sincer, am incercat in 2010 vreo doua luni sa par mai … hmmm…pitzi decat sunt (adica de loc). M-a tinut fix doua luni si am picat fix in bot. Nu e genul meu, nu pot sa fiu altfel decat sunt: ce e-n gusa-n si capusa. Adica zic adevarul taios chiar daca uneori ustura rana. Dar cum raspund cititorii la asta? Doresc un adevar invelit in hartiuta roz, sau il doresc asa cum e ? In efortul de a nu calca pe bataturi pe prea multa lume, nu o data m-am abtinut de la a scrie review la ceva (concert, carte) ca nu cumva sa supar pe cine nu e cazul.
- adu-ti aminte scopurile tale: nu iti crea o identitate care te va afecta in mod negativ pe viitor. Ce iti doresti sa faci cu blogul? Identitatea te va ajuta sa ajungi acolo.
Adrian, Norbert, Alex….daca va mai aduceti aminte ceva ce nu am punctat aici, va rog sa ma trageti de urechi…