Din pacate, lumea nu prea mai trimite felicitari traditionale. Chiar si eu am trimis doar una anul asta – in USA, la o prietena, si nu sunt foarte convinsa ca a si ajuns la ea. Dar, toata lumea trimite e-cards (felicitari electronice). Sunt gratis, se scriu repede si ajung intr-o clipita. Cu toate ca nu sunt felicitari traditionale si acestea trebuie sa se incadreze in cerintele bunelor maniere.
1. Nu trimite tuturor intrarilor din agenda o singura felicitare! In primul rand, pentru ca prost sa fii sa nu vezi ca s-a trimis o singura felicitare la toate lumea, fara sa fi avut macar bunul simt de a folosi BCC (blind carbon copy) sau, Doamne fereste, sa fie personalizat continutul. Apoi, pentru ca e frumos si de bun simt se personalizezi mesajul trimis. Ma indoiesc ca scrii acelasi lucru la o persoana pe care o cunosti de pe Facebook ca si prietenilor apropiati. E drept ca site-urile de profil nu te lasa sa folosesti BCC, asa ca fie poti sa trimiti aceeasi felicitare altui adresant, fie o iei de la capat si dureaza ceva mai mult.
2. Programeaza trimiterea felicitarii pentru 24 sau 25 Decembrie, cel tarziu. Nu trimite din 21 sau dupa 27. De aceea se cheama felicitare de Craciun sa ajunga in perioada Craciunului. Daca trimiteti “la gramada” si pentru Revelion, atunci este ok sa fie programata pana in 31 dec sau 1 ian.
3. Daca semneaza felicitarea sotul si sotia (iubitul si iubita), primul apare numele FEMEII apoi cel al barbatului. Astfel, cand semnez felicitarea scriu “Cristina si Alex P.“.
4. Cand trimiteti felicitari din partea familiei, numele TATALUI apare primul, apoi al MAMEI si apoi al copiilor, in ordinea varstei.
5. In cazul destinatarului, numele BARBATULUI apare primul pe “plic”, urmat de cel al femeii. . Daca ni se adreseaza o felicitare, trebuie scris Alex si Cristina P.
Eu mi-am facut o obisnuinta din a programa trimiterea felicitarilor de pe la mijlocul lui Noiembrie. Asa sigur nu uit pe nimeni si am timp sa scriu continut personalizat.