Bunele maniere…de Sarbatori

In urma cu ceva mai mult timp, am scris cateva reguli de bun simt …doar doar se mai simte lumea si invata sa se poarte civilizat.

De data asta voi fi ceva mai “targetata” si ma voi referi la perioada Sarbatorilor, mai ales in ceea ce privesc mesele festive si iesirile la restaurant. Sa incepem:

1. Daca esti gazda, asigura-te ca exista mancare pentru toti invitatii (ma refer aici, in special la cei cu necesitati speciale). Sunt doua moduri de a face asta; daca e o petrecere in cadru restrans, intrebi invitatii daca au nevoie speciale (unii pot fi vegetarieni, altii au intoleranta la lactoza , etc) si iei masuri, asigurand preparate pentru toti. Daca e o petrecere mai mare, poti ruga invitatii sa aduca cate un preparat. Sunt ferm convinsa ca nu te vei alege cu 10 salate de beuf.

2. Este indicat sa ne prezentam cu un mic cadou . Fie ca este vorba de o bautura fina sau ceva realizat in casa (prajitura, dar cu conditia ca gazda sa nu fie experta in domeniu) , este o idee buna sa nu mergem cu mana goala. Florile sunt si ele o alegere buna.

3. Daca esti gazda, te prezinti invitatului / sau esti prezentata de sot/sotie apoi invitatul este prezentat celor deja asezati la masa (sau ajunsi inainte). Altfel spus, gazda se prezinta invitatului (sau este prezentat de sotul/sotia care cunoaste invitatul), iar apoi invitatul este prezentat celorlalti.

4. Este nepoliticos sa vorbesti la telefon in timpul mesei. Sau sa dai sms-uri. Sau sa stai pe Facebook. Lasa telefonul pe silent si daca este un apel urgent il poti prelua in alta incapere. Altfel, lasa telefonul ala in pace ca doar esti cu prietenii sau familia.

5. Ideal, opteaza pentru muzica de fundal la volum mic si nu la TV. Nimic nu taie pofta de mancare ca si TV-ul deschis. Asadar, alege o muzica de fundal la volum mic – chill-out poate – astfel incat sa nu deranjeze. Colidele sunt cu doua taisuri: sunt persoane care le apreciaza, sunt unele deja satule de ele…

6. Gazda semnalizeaza sfarsitul mesei. Este ok sa mananci in limitele tale calorile, dar te ridici de la masa doar atunci cand gazda semnalizeaza sfarsitul mesei.

7. Incercati sa evitati discutiile in contradictoriu. De fapt, pastrati sporovaiala pentru momentele de dupa masa. Dar si atunci evitati sa va luati in suturi cu tot felul de discutii. Nu e elegant.

8. Fiti punctuali. O intarziere de 30 de minute deja e prea mult.

9. Daca mergeti la restaurant, barbatul deschide usa femeii si o lasa sa intre. Desi, aici e o zona “gri”. Am citit , de exemplu, ca barbatul este cel care intra si femeia dupa el. In principiu, daca usa se deschide prin impingere intra barbatul primul, tinand usa pentru femeie, iar daca usa se deschide prin tragere , intra femeia prima. [multumesc, Christian, pentru completare].

10. Barbatul invita femeia la dans. Sigur, suntem in epoca moderna unde “totul merge”, dar bunele maniere raman la loc de cinste. Dragelor, folositi sarmul personal pentru a-i sugera barbatului ca vreti sa dansati. Dar nu il invitati voi.

Distractie placuta!