Ma intrebase azi o prietena pe Facebook: “auzi, dar tu cum de calatoresti asa de mult?”
Sperase, poate, sa auda de la mine ca primesc sponsorizari. Eh, nu, inca nu am fost in vreo excursie sponsorizata 100% (exceptie zborurile castigate de la defuncta Blue Air). Insa, intr-adevar, de ici de colo mai “pica” ceva. O reducere de 20% la cazare pentru un review, un tur gratuit al orasului, etc.
Asadar, da, calatorim pe banii nostri proprii si personali. Am scris la un moment dat despre cateva trucuri pentru a face economii.
Insa poate vreti nitel mai mult. Sau mai “verde-n fata”.
Ce facem noi ca sa ne permitem sa calatorim:
1. Zbor low cost
Nu mi-e rusine sa recunosc ca zbor low cost. Wizz Air si EasyJet sunt preferatele mele. Inca nu am incercat senzatia Ryanair, dar daca am ocazia, de ce nu? Pentru prima data in toamna asta am platit un bagaj de mana mare la Wizz Air , dar ne-a fost absolut suficient.
Ambele companii au reduceri destul de des (si la EasyJet sunt chiar semnificative). Pe de alta parte, companiile de linie (Tarom, KLM, etc) au si ele uneori reduceri foarte bune.
2. Camera privata la hostel. Sau apartament shared.
Nici la hostel nu mi-e rusine sa stau. Insa , mai nou, preferam doar camerele private cu baie proprie. Deh, imbatranim si noi. Daca mergem cu mai multi prieteni, varianta de apartament shared e numai buna. Booking.com si hostelbookers.com sunt solutii faine.
3. Punem “la pastrare” toti banii facuti din freelancing
Amandoi avem joburi regulate, dar uneori, mai facem si freelancing. Tot venitul din freelancing il strangem pentru calatorii.
4. Calatorim in shoulder season sau low season
Primavara si toamna de obicei gasim oferte mai bune la cazare si zbor. Sunt perioade destul de proaste intr-ale “traficului” de turisti, asadar puteti sa alegeti oferte bune. Insa, in unele destinatii, veti descoperi ca nu puteti face tot ce ati face vara. Orasele mari sunt mai faine cand nu sunt “suprapopulate” de turisti.
5. Nu mancam carne
De ce am pus carnea pe lista? Pentru ca e scumpa. Si mezelurile tot acolo intra. Eu nu mananc carne de multisor pentru ca asa am ales. Pe langa faptul este mai sanatos, facem si economii.
6. Gatesc acasa
…de la zero. Nu iau semipreparate si nici la restaurant nu ne vezi foarte des. E mai sanatos si in plus, mai ieftin, sa gatesti in casa.
7. Folosesc ATM-ul bancii mele
Pentru fiecare extragere de bani de la alta banca mai “culeg” 10 lei comision. De fapt, scot bani de pe card doar daca merg la piata sau iau bilete de tramvai. In rest, platesc cu cardul.
8. Facem cumparaturi cand sunt reduceri
Cand am nevoie de ceva, fac sapaturi sa vad ce si unde gasesc la reducere. Iar cand e vorba de mancare, suntem mari fani Cora Kaufi (si piata). In plus, la final de an , de obicei transform punctele acumulate in discount.
9. Platim utilitatile la timp
…pentru ca nu avem nevoie si de penalitati de intarziere.
10. Tinem buget
Folosesc un good old xls sa tin bugetul lunar. Tot acolo am un tab pentru urmatoarea vacanta. Unde calculez …cam tot (bilete avion, transferuri, etc).
De mentionat insa ca e foarte important ca ambii parteneri sa aibe aceleasi preferinte si stil de viata. Atat eu cat si jumatatea suntem economi de soi si cantarim bine totul. Preferam , de exemplu, sa luam mai putine haine la noi pentru ca ne misca repede pe unde umblam (de aici si nevoia de a calatori doar cu un carry on) si preferam sa calatorim in loc sa spargem banii pe la restaurante in oras sau pe haine de marca. Asa am ales noi sa fim, asa ne simtim bine.
O data ce va intra in mana ideea de a face economii si vedeti cat de fain e sa stii ca ai acolo banuiti daca se iveste ceva, nu va mai fi asa greu sa puneti bani de-o parte. Si da, pana si aia 10 bani ramasi rest de pe undeva…se aduna.
Poza de kenteegardin via flickr. Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org