Zilele Aradului 2010

Programul evenimentelor
Prima zi a sărbătorii, şi anume luni, 16 august, va aduce arădenilor un program divers. Este programat, de la ora 17.00, un vernisaj expoziţie foto, în faţa Palatului Administrativ, moment care va marca şi deschiderea oficială a sărbătorii. Va urma apoi un concert de fanfară (17.30). Seara se va încheia cu un spectacol de teatru (22.00, la Café Boeme) şi o plimbare cu trenuleţul turistic (între orele 15.00-18.00). De asemenea, plimbări cu titicarul vor avea loc în fiecare zi de luni până vineri, între orele 18.00 -21.00, pe traseul Bulevardul Revoluţiei, Primărie, Podgoria.
Marţi, 17 august, va avea loc o expoziţie de trenuleţe (ora 17.00, pe holul Teatrului de Stat) un spectacol de marionete, de la ora 19.00, în Parcul Eminescu, şi un spectacol PIT „Buburuze”, de la ora 22.00, la Café Boeme. Ziua de miercuri, 18 august, este dedicată Zilelor oraşului Pecs.  Evenimentele încep cu un vernisaj expoziţie de artă plastic, artişti Pecs, de la ora 16.00, la Sala Clio. Ur­mea­ză apoi un spectacol de teatru (17.00, sala Studio sau Marionete), un concert de fanfară (ora 18.00, în Parcul Eminescu). De la ora 19.00, are loc tot în Parcul Emi­nescu, un spectacol de muzică şi dans. Joi, 19 august, va fi ziua cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie, care vor fi sărbătorite în Parcul Eminescu, cu un concert de valsuri (ora 19.00). Tot joi, dar de la ora 12.00, la Palatal Cultural, are loc o conferinţă pe teme Istoria Aradului.

Spectacole în cartiere
Spectacolele în cartiere, care an de an sunt aşteptate de către arădeni, încep vineri. Tot vineri, 20 august, va avea loc în centru, în perimetrul cuprins între Pri­mărie şi Teatru, un târg cu anitichităţi, decoraţiuni, flori şi nu numai. Acesta se va deschide începând cu ora 10.00. La ora 12.00, va avea loc la Palatal Cultural o şedinţă festivă de decernare de titluri şi dinstincţii. Între orele 19.00-20.00, în cartierele Vlaicu, Alfa, Micălaca, vor fi susţinute concerte folclorice. Arădenii vor fi încântaţi de soliştii vocali Marius Necşu, Irina Iovescu, Nelu Barna, Paula şi Ilie Paşca, Ramona Aicateu, Viorel Le­ric, Valentina şi Florin Novac, Aurel Ungur, Ştefan Muntenaş, Maria Raşca, Ionuţ Blaj, Estera Lingurar, Tina Groza, Lascu Carol, Nelu Zadic, Lucian Zadic, Daniela Dudaş şi Doru Dolga. Tot vineri, trenul Săgeata Verde va începe circuitul prin Podgoria Aradului. La ştrandul Neptun, DJ-ii şi MC-ii de la Kiss FM vor susţine spectacole în zona de agreement (11.00-20.00). Sâmbătă, 21 august, vor continua petrecerile Kiss FM, iar seara, la Ştrandul Neptun va avea loc concertul de muzică uşoară cu The even, Quaternion+Bred Vee „Leor­me” din Italia, Direcţia 5 şi Andreea Bănică. Pentru aceste spectacole, Direcţia 5 va încasa 3.500 de euro, iar Andreea Bănică 800 de euro. Organizatorii spun că recitalul formaţiilor din Italia este sponsorizat de comunitatea italiană din Arad.
Festivalul cătlanelor
Ultima zi a ediţiei din acest an a Zi­elor Aradului se va încheia cu Festivalul cătlanelor, care va avea loc pe Ştrandul Neptun. Vor face tocană 24 de echipaje din municipiu şi judeţ, printre care şi cel al Poliţiei Comunitare. La ora 18.00, în aceeaşi locaţie va avea loc un spectacol folcloric Doina Mureşului. Organizatorii speră să fie gata şi un cătlan uriaş autohton în care se vor pregăti mii de porţii de gulaş. Dumincă seara, pe ştrand vor mai fi prezenţi şi cei de la ansamblul Folcloric din Covăsânţ, de la orchestra Casei de cultură a municipiului Arad, dar şi soliştii vocali Ştefan Muntenaş, Viorel Leric, Aurel Ungur şi Lucian Zadic. ( preluare glsa)