Vizita la Sighisoara – bine te-am regasit

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas

Sighisoara ocupa un loc aparte in inima mea: este primul loc vizitat independent, fara parinti sau profesori. Se intampla in 2000 si am fost, impreuna cu doi prieteni, la Festivalul Medieval. Am stat in gazda, am bantuit prin cetate, m-am indragostit iremediabil de oras. De atunci am revenit in 2001 (tot pentru cateva zile) si in 2008 (doar cateva ore).

Insa imi doream de mult sa ajung in Sighisoara alaturi de Alex. Si …sambata am reusit! Am regasit o cetate…goala. Intr-adevar era in jur de ora 18 si Turnul cu Ceas era inchis (deci afluxul de turisti era trecut). Dar, ce bine a fost.

Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighisoara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cetatea Sighisorei

Cetatea Sighisorei

Am urcat pe scari , si am ajuns in cetate fix langa Turnul Cizmarilor. De acolo am trecut pe langa Biserica Catolica (era nunta!), Primarie, Biserica Manastirii si am ajuns la Casa Vlad Dracul si Turnul cu Ceas. Am facut niscaiva poze in zona si apoi am pornit spre piata principala, pe langa Casa cu Cerb , spre Scara Acoperita a Scolerilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa Vlad Dracul - aici a trait tatal lui Vlad Tepes

Casa Vlad Dracul – aici a trait tatal lui Vlad Tepes

Casa cu Cerb, una dintre cele mai vechi cladiri din cetate

Casa cu Cerb, una dintre cele mai vechi cladiri din cetate

Am urcat cele 176 de trepte pana sus “in deal” unde am vazut Biserica din Deal si putin din cimitir, admirand privelestea spre oras. Am coborit pe “varianta”, am luat-o pe stradute inguste si dragute – ah si goale! – si am coborit din cetate fix pe unde am urcat.

Biserica din Deal

Biserica din Deal

Cimitirul vechi

Cimitirul vechi

Cum ajungi la Sighisoara

Cu masina sau trenul. Din pacate nu foarte multe trenuri rapid (ma rog, fostele rapid) mai opresc in Sighisoara, dar eu am gasit ceva legaturi din Arad (se afla pe ruta spre Bucuresti).

Daca veniti cu avionul in tara, aeroportul din Targu Mures e cel mai aproape.

Daca stati peste noapte…

Noi nu am stat de data aceasta, dar gasisem pensiuni chiar in cetate cu preturi bune (de la 65 lei / dubla / noapte). Exista si hosteluri, dar si hoteluri.

Putin despre Sighisoara

  • prima atestare documentara a asezarii este din 1280 sub numele de Castrum Sex
  • numele romanesc este atestat in scris din 1435, patrunzand pe filiera maghiara , fiind o adaptare a cuvantului Segesvar (cetatea Seghes)
  • Vlad Dracul a stat in Sighisoara in perioada 1431 – 1435. Vlad Tepes s-ar fi nascut in 1431 in Sighisoara
  • turnurile cetatii sunt: Turnul cu Ceas, Turnul Cositorarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor , Turnul Cojocarilor , Turnul Fierarilor, Turnul Frânghierilor , Turnul Tăbăcarilor (cel mai vechi)
  • nu ratati: Casa cu Cerb, Casa Vlad Dracul, Scara Acoperita, Biserica din Deal, Scoala din Deal, Biserica Manastirii
  • la recensamantul din 2011, Sighisoara număra 26.370 locuitori (cam cat un cartier din Arad, pentru comparatie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(c) foto Alex P.