Vin Sarbatorile. Ce nu trebuie sa facem cand calatorim?

Se apropie Sarbatorile. Cei mai multi dintre noi avem deja planuri pentru Craciun, Revelion si/sau perioadele de dinainte sau dupa. Am scris deja despre greselile pe care nu trebuie sa le facem cand calatorim , dar acum ne vom referi doar la sezonul Sarbatorilor.

1. Ai grija cum alegi zilele

Stim cu totii regula: nu zbura in weekend pentru ca e aglomerat si sunt preturi mari. Nici cu trenul nu e bine sa mergi in weekend pentru ca e aglomeratie. Cum anul acesta atat Craciunul cat si Anul Nou cad duminica miercurea joia , toata lumea se va grabi sa plece din oras probabil cam toata saptamana sau daca nu, cel mai probabil de miercuri. Si tare ma astept la aglomeratie mare incepand de marti.

Prin lege, in Romania, 26 decembrie si 2 ianuarie sunt si ele zile libere (bine, exista si exceptii , dar ne referim la general). In mod cat se poate de logic aceleasi zile sunt de evitat cand calatorim.

Dar atunci cand calatorim? O idee ar fi sa plecati de luni (22 dec) si sa reveniti sambata (27 dec). In orice caz evitati sa calatoriti in Ajun de Craciun , in ziua de Craciun si prima zi dupa. La fel procedati si de Revelion.

Intotdeauna in zilele de sarbatoare veti avea parte de conexiuni reduse cu transportul public de la cazare spre aeroport si cazare. Si taxi-urile sunt mai putine. Deci aveti grija la asta cand calatoriti.

2. Atentie la bagaje

La numarul lor si la greutatea lor, mai exact. Daca luati avionul, stiti bine ca sunteti limitati la greutatea gentii care o puteti lua in avion. Daca vreti sa evitati plata taxelor suplimentare, atunci evitati sa carati prea multe (atentie la shopping!).

Cu trenul este ceva mai usor, insa probabil veti avea parte de priviri cam urate cand va chinuiti sa asezati o groaza de bagaje.

3. Nu calatoriti bauti

Nu cred ca ar trebui sa va aduc eu aminte ca nu e tocmai o idee buna sa calatoriti bauti (sau ametiti sau dupa o betie buna). Nimeni nu vrea a piarda avionul sau trenul ca adoarme pe scaun cand asteapta. Si clar ca nimeni nu vrea sa i se faca rau cand calatoreste.

4. Atentie la vreme

Este iarna. In Romania ninge iarna, iar cu totii stim ca zapada inseamna … chin. Fie ca suntem pe sosele, cu trenul sau cu avionul. Asa ca, asteptati-va la probleme si aveti planuri secundare.

Nici daca calatoriti prin Europa nu sunteti tocmai scutiti de griji. Iarna, chiar daca nu ninge, fenomenele meteo sunt destul de suparatoare si pot tine avioanele la sol.

5. Nu astepati prea mult sa cumparati biletele

E drept ca poti astepta pana in ultimul moment, cand, in buna traditie, se vor gasii locuri ieftine in avion. Dar, din pacate, nu prea se mai intampla asa.

Asadar, cautati din timp. Adica de pe acum. Mai ales daca rezervati singuri cazarea, apelati la site-uri gen Booking .com sau Hostelbookers care nu au probleme sa rezerve posesorilor de card din Romania si puteti beneficia de reduceri destul de frumusele. Sau, cautati o pensiune, uitati-va pe site-uri dupa preturi si apoi rezervati direct la ei pe site.

In 2012, deja pe la mijlocului lui Octombrie majoritatea locurilor cu pret mic si mediu erau fully booked. Au ramas doar locurile scumpe de cazare.

6. La Pietele de Craciun mergeti din timp

Deja s-au deschis piete de Craciun in Europa. Nu asteptati sa mergeti in ultimul moment, planificati deja o iesire daca asta va doriti.

Eu am ales Budapesta si am mers in 2011 cu o saptamana inainte de Craciun. Am facut rezervarea pe site-ul pensiunii si plata cand am ajuns acolo.

Nota: articolul a fost scris in Nov 2011 si republicat cu editari in Nov 2012; editat si updatat in Octombrie 2013, si Octombrie 2014.