Vacanta cu trenul: explorand castele Europei

Inca de mica am fost fascinata de castele. Povestile cu domnite si caavaleri imi luminau copilaria iar cand am facut prima vacanta independenta din viata mea, am mers tocmai la Sighisoara. De atunci , am vizitat TOATE ruinele cetatilor din judetul Arad, dar si o parte din cetatile din tara si din jurul Romaniei. In plan am sa vizitez castelul din Edinburgh, dar si castelul din Sintra, iar cel in Praga cred ca este in bucket list-ul tuturor prietenilor mei.

Asadar, mi se pare o ocazie excelenta sa combin plimbatul cu trenul prin Europa cu vizitatul castelelor care ma fascinateaza atat de mult. Plecam in vacanta din Arad, orasul in care locuiesc. Prima oprire e Budapesta, cu al sau Castel Vajdahunyad. Daca tot suntem in Budapesta, planuim o iesire de o zi la Eger , un superb orasel medieval care se afla in aproprierea Budapestei si putem ajunge cu trenul.

Din Budapesta, plecam spre Praga unde, de asemenea, vizitam in primul rand castelul. Drumul cu trenul intre cele doua capitale dureaza 7 ore, ocazie numai buna sa ne documentam despre istoricul castelului din Praga (sau sa citim ceva lejer).

Din Praga plecam spre Salzburg, de unde putem calatori 40 km pentru a vizita Burg Hohenwerfen. Drumul cu trenul pana in Salzburg dureaza tot 7 ore (cu o schimbare). Si da, acesta este castelul care a aparut in Sunetul muzicii. Putem lua masa la taverna si explora incaprile cu arme.

Urmatorul pe lista este superbul castel Neuschwanstein, unde ajungem prin Munchen. Asadar, in doar 1 1/2 h ajungem in Munchen. De aici luam alt tren spre Füssen , urmat de un autobuz pana la Hohenschwangau. Urmeaza o plimbare de 30 min si suntem la castel. Este un castel superb, folosit ca si “baza” pentru doua castele din “regatul” Disney.

Din Germania, plecam spre Franta. Paris, mai exact , pentru ca in aproprierea sa se afla Château de Chenonceau. Este un drum de 6 ore (cu o schimbare), iar din Paris luam un tren local spre Chenonceaux. Castelul este superb, dar si gradinile ofera o oaza de liniste.

Pornim spre Marea Britanie si nu ne oprim pana in Edinbugh. Drumul dureaza inca 7 ore (cu o schimbare) dar ne vom delecta cu o vizita la Castelul Edinburgh, care inca are o garnizoana militara activa. Iar in August aici are loc un festival foarte interesant: Military Tattoo.

Pornim inapoi spre Romania si ne oprim in Londra, pentru a vizita Tower of London, dar si pentru a vedea schimbarea de garda la Buckingham. De la Edinburgh in Londra facem aproximativ 4 1/2 h cu trenul.

De aici ne pregatim pentru un drum lung: pana in Lisabona. Este un drum de peste 25 ore dar chiar in afara orasului se afla Castelul Sintra, cunoscut pentru arhitectura maura.

Ultimul castel pe lista este Miramare, care se afla in Trieste. Este inca un drum foarte lung, de aproximativ 38 h. Dar castelul ofera imagini de neuitat si este o destinatie foarte romantica care merita orice sacrificiu.

Din Italia ne indreptam spre casa, cu o noua oprire in Budapesta.

Cateva sfaturi:

Pentru a vizita doar castele mentionate in articol este suficient sa petreceti cate o noapte in fiecare oras. Daca doriti sa vizitati mai multe obiective, 2-3 zile in fiecare destinatie este un inceput bun, desi, in functie de ce doriti sa faceti, puteti sta si 5 zile fara sa va plictisiti. In fiecare oras gasiti hosteluri sau hoteluri ieftine aflate in apropierea garilor.

Articol editat si republicat in 8 Nov, 2012.