Un an de casnicie, aniversare prin cetati

Ce se intampla cand tu nu pui la cale nimic? Se gaseste sotul sa o faca. Pe motiv de vreme mizerabila (se anuntau 11C si ploaie) am decis sa nu mergem la Eger (Ungaria) si ma cam conformasem cu ideea ca stau #prinarad. Dar, surprise, surprise, al meu sot ma anunta vineri sa gasesc “un traseu fain pana la Sighisoara”. Ce puteam gasi? Alba Iulia – Calnic – Biertan – Sighisoara…

Asadar, am facut ochi cu noaptea in cap (6 a.m.) si dupa doza de cofeina am plecat la drum…pe ploaie. Ma uitasem pe prognoza si macar in Alaba Iulia parea ca nu ploua pana pe la amiaza.

Si am avut noroc. Ne-a prins de cateva ori ploaia din urma dupa ce reusisem sa scapam de ea, dar am ajuns sa vedem Alba Carolina pe un soare foarte frumos.

Cetatea Alba Carolina , Alba Iulia (acelasi stil de constructie ca si Cetatea Aradului)

Cetatea Alba Carolina , Alba Iulia (acelasi stil de constructie ca si Cetatea Aradului)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ba mai mult, am prins chiar si Zilele Orasului si…schimbarea de garda.

Schimbare de Garda. Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Schimbare de Garda. Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apoi am mers la Muzeul National al Unirii unde am fost invitati sa ne jucam nitel de-a oamenii din epoca de piatra. Am profitat de ocazie. Rezultatul? Mai jos!

Muzeul National al Unirii, Alba Iulia

Muzeul National al Unirii, Alba Iulia

Sala Unirii, Alba Iulia

Sala Unirii, Alba Iulia

Am platit taxa foto (15 lei) la Muzeu , taxa valabila si la Sala Unirii (o mare dezamagire, aceasta din urma). Si oricum, lipsa informatiilor din muzeele romanesti este o pacoste de care nu cred ca vom scapa. Si personalul este atat de…”dragut” cu turistii. Dar despe asta, in alta articol.

Apoi a inceput sa ploua. Asa ca ne-am oprit la o cafea si apa. Cand s-a oprit ploaia, am vizitat Biserica Reformata din cetate (absolut superba!) si am facut poze celei Ortodoxe (era nunta, asa ca…mai usor cu intratul).

Catedral Catolica din Cetatea Alba Carolina

Catedral Catolica din Cetatea Alba Carolina

Dupa aceea am pus GPS-ul pe Calnic. La cat de bine a fost marcat drumul spre Calnic (cand vii dinspre Sebes nu vezi marcajul decat dupa ce treci de el), am trecut pe langa. Asa ca …directia Biertan (nu imi place sa ma intorc din drum..mai ales ca era doar o idee “aditionala”).

Am trecut pe langa cateva biserci fortificate absolut superbe pana la Biertan si pe care vreau sa le vad in curand, pe indelete..nu am oprit insa acum, era deja tarziu si am vrut sa prindem biserica deschisa. Eh as, la 17:30 …era inchis. In sezon de vara, sambata!

Cetatea Fortificata de la Biertan

Cetatea Fortificata de la Biertan

Am facut poze in jur si directia Sighisoara…unde am gasit cetatea relativ goala. Super! Mai ales ca eu in 2000 si 2001 am fost in timpul Festivalului Medieval.

Doar ca si aici Turnul cu Ceas s-a inchis la 17:30…sambata, in Mai (orar de vara!). Duminica e deschis pana la 19 (intr-adevar cei ce merg la munca bantuie pe drumuri duminica seara!)

Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighisoara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am urcat pe Scara Acoperita a Scolerilor, am facut poze de sus, am coborit pe “varianta”, am luat-o pe stradute, innapoi pe unde urcasem si la masina (parcata in apropierea Catedralei Ortdoxe , evident).

Cetatea Sighisoarei...pe stradute goale

Cetatea Sighisoarei…pe stradute goale

Cetatea Sighisorei

Cetatea Sighisoarei

La intoarcere, am avut parte de un drum foarte spooky intre Deva si Lugoj (pe valea Muresului se lucreaza la greu si se sta mult in trafic)…se ridicau aburi din pamant , a mai si plouat…asa ca , multumirile mele soferului nostru.

Oricum am realizat ca intr-un drum atat de lung , trebuie sa pleci cu vieti “bonus” la pachet ca mereu se intampla ceva. Am avut parte de vreo doua situatii in care ne-am bucurat ca am fost cu un sofer experimentat (si de ambele dati altii au fost bizonii). Si pacat ca drumurile sunt mereu in lucru pentru ca avem o tara absolut superba. Insa faci cu nervii cand e de ajuns de colo colo chiar daca nu iti propui sa scoti “timpi” rapizi.

Per total, o surpriza care mi-a facut o placere extraordinara!

(c) Cristina si Alex P.