Turul Palatului Administrativ / Primariei Arad 2012

Am reusit, in cele din urma, sa ajung la unul dintre tururile organizate de Primaria Arad cu ocazia Zilelor Aradului. Doamna secretar ne-a explicat ca sunt astfel de tururi in timpul saptamanii si ca orarul este pe site-ul Primariei (bafta la cautat, eu nu am gasit informatiile).

Palatul Administrativ a fost construit in anii 1872-1875. Putini stiu ca a fost proiectat sa aibe 2 etaje, dar datorita crizei financiare din 1873, s-a refacut desingul, si a ajuns la forma de acum. Turnul Primariei se ridica la 54 m (si dupa spusele doamnei secretare a fost cel mai inalt in Arad inainte de constructia Hotelului Astoria*). Scarile pe care le vedeti la intrare sunt in marmura rosie de Moneasa.

Turul a inceput in hol, urcand spre vitralii, care nu au fost initial parte din design. Am mers apoi in Biroul Primarului (unde nu a fost voie sa facem poze). De aici am vazut Sala Festiva, frumos renovata.

Am vazut si locul unde se va expune mobilier original , vechi din Primaria Arad. Apoi, am ales toti sa urcam in turn. A adevarata aventura pentru ca scarile sunt subrede , e foarte cald in pod si daca esti nitel claustrofob, e bai.

Dar a meritat cu varf si indesat.

Nu se poate urca decat la primul nivel al Turnului dar merita. Privelistea, desi nu la fel de spectaculoasa ca si cea de pe Astoria, este minunata. Iar vanticelul a picat la fix dupa plimbarea prin pod.

Nota:* stiam ca Primaria nu a fost cea mai inalta cladire in Arad inainte de constructia Hotelului Astoria dar a trebuit sa ma documentez. Conform informatiilor de pe site-ul Primariei, Catedrala Catolica (pe numele corect Biserica Sf. Anton de Padova), construita in 1902-1904, deci dupa Primarie si inainte de Hotel Astoria (construit in 1978 – sursa), are un turn ce se ridica la 56 m!

(c) Cristina si Alex P.