Trei Piete de Craciun in Europa

E Noiembrie deja si , incet , incet, se simte in aer miros de sarbatoare. Un iz de scortisoara, un vin fiert si…pietele de Craciun. In fiecare an, de la mijlocul lui noiembrie si pana dupa Craciun, pietele de Craciun sunt in centrul interesului in multe orase Europene. Cele mai cunoscute sunt, cu siguranta, Viena si Praga, dar nu sunt singurele.

In caz ca vreti sa faceti cumparaturile de Craciun intr-un loc special sau nu stii pe unde sa mergi in excursie in aceasta perioada a anului, iata trei piete de Craciun interesante din Europa.

Austria – Viena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piata de Craciun din fata Primariei

Exista mai multe Piete de Craciun in Viena in aceasta perioada, dar cea mai cunoscuta este cea din fata Primariei Rathhausplatz. Aceasta este cea mai veche piata de acest fel din Europa si are o istorie de peste 700 de ani.

Piata din Viena se deschide la mijlocul lui Noiembrie si este cea mai buna destinatie pentru un weekend prelungit in aceasta perioada. Cea din fata Primariei este si cea mai populara, dar gasiti piete si in fata Muzeului de Stiinte Naturale sau la Schonnbrun. Personal, eu am trecut pe la cele trei si cea mai ieftina mi s-a parut cea de la Palat.

Alegeti sa stai la un hotel sau hostel in apropierea centrului pentru a va bucura de frumusetea orasului fara a trebui sa apelati la mijloacele de transport.

In Nov 2011 , pentru o camera dubla la hotel de 2* ati fi platit de la € 49 pe noapte.

In Dec 2012, pentru o camera dubla privata la hostel ati fi platit de la 52 euro/noapte.

In Dec 2015, pentru o camera dubla private la hotel platiti 75.90 euro / noapte

>>citeste mai multe despre Pietele de Craciun din Viena

Germania – Cologne

Germania are o lunga istorie a organizarii Pietelor de Craciun iar cea din Cologne este o alegere excelenta pentru orice turist. Piata are loc in Domplatz, chiar in fata catedralei impunatoare a orasului si incepe in 21 Noiembrie.

Cologne este deservit de trei mari aeroporturi, dar puteti ajunge si cu trenul. Planuiti macar un weekend prelungit in oras pentru ca aveti ce vedea.

In Nov 2011, ati fi platit de la € 39 pe noapte pentru o camera intr-un hotel de 2*.

In Dec 2012, ati fi platit de la 75 euro/noapte pentru o camera dubla in hostel.

In Dec 2015, platiti de la 94 euro pentru o camera dubla in hostel (si in momentul cand updatez acest articol nu prea mai sunt locuri pentru mijlocul lui Decembrie)

Alte piete in Germania

Daca Cologne nu v-a convins, tot in Germania se mai organizeaza piete de Craciun la Nuremberg (una dintre cele mai vechi piete de acest gen din Europa), Munchen (se deschide in prima vineri din Decemberie) si Berlin (pentru un “feel” ceva mai modernist).

Republica Ceha – Praga

Piata de Craciun de la Praga este cu atat mai speciala cu cat este foarte probabil sa ninga in aceasta perioada. Aceasta are loc in Piata Orasului Vechi si este cea mai faimoasa piata de Craciun din Europa Centrala si de Est.

Are cu totul alt “feel” decat pietele din Viena sau Cologne, este o atmosfera prieteneasca si calduroasa, chiar daca afara e frig.

Praga este inca o destinatie relativ ieftina. Sunt multe agentii de turism care ofera pachete (cu autor) dar puteti merge si pe cont propriu. Exista trenuri , in cazul in care nu agreeati condusul sau autobuzul.

In Nov 2011, o camera dubla in hotel de 2* ar fi costat de la € 18 pe noapte.

In Dec 2012, ati fi platit de la 40 euro/noapte in camera dubla privata la hostel.

In Dec 2015, platiti de la 28 euro in camera dubla privata la hostel (si inca sunt multe locuri libere si la reducere)

Bonus: Ungaria – Budapesta

DSC_3203_Edited

Nu puteam totusi sa las afara din articol pietele de Craciun din Budapesta. Incepand cu 2011 , am fost in fiecare an in vizita , fie peste weekend , fie in tranzit.

Cea mai cunoscuta (si agitata) este piata de pe Vaci utca / din Vörösmarty Ter. In general este frig , dar personal inca nu am prins zapada in Budapesta. In piata gasiti de mancare – cam greu pentru vegetarieni dar uneori puteti gasi mamaliga cu branza -, dulciuri – kurtoskolacs – precum si multe multe obiecte hand-made – recomand sapunurile.

Alte piete gasiti in fata la Castelul Vajdahunyad , langa Piata Eroilor, dar si in Cetate sau in fata Catedralei Sfantului Stefan. Cea din urma este si cea mai ieftina, din punctul meu de vedere.

Alegeti sa stai in zona Vaci utca. Este mai scump, dar veti in mijlocul orasului, langa Deak ter , de unde aveti conexiuni cu metroul foarte bune.

In Dec 2015, platiti de la 36 euro pe noapte in camera dubla privata in hostel.

(c) poze: Viena de Cristina P., Cologne, Praga, Budapesta de Cristina P.

Articol publicat in 11 Nov 2011, si republicat cu editari in 8 Nov 2012. Updatat in Nov 2015.