Traditii si Superstitii de Boboteaza

In 31 decembrie va povesteam despre diversele Superstitii de Revelion; dar stati ca nu s-a terminat “sirul”. Maine e Boboteaza (sau Botezul Domnului) iar de aceasta sarbatoare sunt legate destule superstitii si traditii.

In fiecare an cand vine parintele cu Iordanul, cer o bucatica de busuioc. De ce? Se zice ca aduce noroc sa il ai in casa. Si, pentru fetele nemaritate, are o insemnatate si mai mare: in noaptea de 5 spre 6, busuiocul se pune sub perna pentru a visa ursitul.

In caz ca nu stiati, apa este sfintita DOAR in ziua de Boboteaza (6 Ianuarie) si nu se strica niciodata, ea este “vie”. Bunicii nostri o foloseau pentru a trata orice boala. Si acum, la ai mei in casa gasesc cate o sticla de apa sfintita “ca asa e bine”.

Daca de Boboteaza va impiedicati si cadeti pe gheata, dragi fete, e semn sigur ca va veti marita anul acesta.

Sub nici o forma nu spalati de Boboteaza. Si nu dati absolut nimic cu imprumut in aceasta zi (se da belsugul din casa). Nu este o idee prea buna sa va certati in casa in ziua de Boboteaza.

Nu stiam de ce s-au pus ai mei sa faca piftie azi. Eh, am aflat. E traditie ca in ziua de Boboteaza sa se manance piftie, grau fiert si sa se bea vin rosu.