Totul despre femei

Vineri seara, la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, iubitorii de cultura au avut posibilitatea sa savureze piesa “Totul despre femei” de Miro Gavran.

Scriitor croat, Gavran este cel mai “jucat” dramaturg contemporan. Ca dramaturg acesta a obtinut peste 20 de premii, atat in Croatia cat si in strainatate.

Piesa “Totul despre femei” nu da verdicte si aduce in prim plan teme binecunoscute printre femei: dragoste, prietenie, familie si cariera. Piesa este scrisa din dragoste pentru FEMEIA de azi, intr-un limbaj accesibil tuturor (si putin “piperat” pe alocuri). Este o “piesa in piesa”, autorul dezvaluind femeia cu micile ei piese de teatru pe care le joaca in viata de zi cu zi.

Piesa cuprinde 15 scene , care, aparent, nu au legatura intre ele. Abia la o auditie atenta, spectatorul isi da seama de legaturile dintre personaje.

La Arad, “Totul despre femei” se joaca in doua distributii:Adriana Ghinita, Liliana Balica si Dorina Darie Peter; Mariana Tofan, Angela Varjasi si Roxana Sabau. Toate actritele fac roluri de compozitie extraordinare, iar rasplata este furtuna de aplauze de la final si rasetele in inima din timpul piesei.

Am avut norocul sa vad piesa in ambele distributii. Nu voi face o comparatie intre acestea, dar pot spune atat: merita vazuta in ambele “variante” pentru ca rolurile sunt tratate diferit.

As putea spune ca nu este o piese recomandata sub 16 ani, dar am vazut copii in sala. Totusi unele replicii sunt categoric destinate adultilor.