Salina Turda, judetul Cluj – miraj, ecou, roata , turisti

DSC_5891

In cele din urma am reusit sa ajungem si noi la faimoasa Salina Turda, care se afla in orasul Turda, jud. Cluj. Am vrut sa evit weekendul – pe baza de multi turisti – asa ca am ajuns martea, cam pe fuga. Ce sa vezi? Salina oricum a fost plina de turisti. (note to self: e iulie, madam, normal ca e full!)

20160726_110616

Sa trecem mai departe. Am parcat pe marginea drumului pentru ca ma asteptam sa fie plina parcarea de la Salina (guess what? A fost!). Am trecut pe standurile de suveniruri facand niste note mentale cam ce unde gasesc – aka magneti – si am mers la Salina. Inainte de intrare exista toalete (numai bune dupa drum).

Intrarea: 20 lei pentru un adult. In hol sunt cateva panouri de informatii. Inclusiv unul care va zice ca puteti downloada un ghid care va merge off line. Aplicatia e asta. Cautati apoi dupa Salina Turda si downloadati. Da, merge off line. Si e in Engleza. Mie mi-a prins foarte bine sa ascult explicatiile cand treceam prin anumite zone. Exista si app pentru iOs. Linkul de sus e pentru Android.

Am vazut turisti care mergeau spre salina cu gecile de iarna – pentru ca inauntru sunt 12-14 grade – dar noi nici nu ne-am obosit cu asta. Si nici nu ne-a fost frig. Racoare da , dar nu frig.

DSC_5896

Am luat cordiorul luuuuung la pas. Noi am intrat pe la Durgau. Cealalta iesire e la Turda Noua. Pe o parte a coridorului (stanga) veti vedea ca apar tot felul de camere. Da, avem parte de un muzeu al mineritului . Informatii pe siteul salinei gasiti aici.

DSC_5902

DSC_5905

Dupa tura de muzeu, am purces si noi spre Mina Rudolf, unde se afla roata, terenurile de mini golf, mesele de ping pong si biliard, amfiteatrul, locul de joaca pentru copii si magazinul de suveniruri.

20160726_115515

20160726_120304

DSC_5912

DSC_5922

Ah da, am luat-o pe scari in jos…dar si in sus. Sunt lifturi, dar sunt tixite si pierzi timp stand dupa ele. Deci, cardio fratilor! FitBit a zis ca am urcat 13 etaje.

Am fost chitita sa ma urc in roata. 5 lei tura pentru un adult. Ei zic ca tine 8 mine dar cu opririle de rigoare a tinut vreo 14 min. Mi-a placut.

Era tixit la biliard , minigolf si ping pong. Si galagia aferenta existentei multor tanci scapati de sub control.

Un nivel mai jos era lacul. Am facut o poza proasta de sus, pentru ca mi-era si frica sa ma uit in hau … (de aceea nu vedeti poza aici). Pentru dare devils, va puteti da cu barca pe lac. Shudder.

Am vrut sa iau magnet de la suveniruri dar erau doua domnisoare mega lente si multi turisti mega enervanti. Asa ca am luat magnet de la casutele din parcare si a fost mai ieftin (duh!).

Noi am stat aproape doua ore. Trebuia sa fiu in Cluj la o anumita ora, asadar nu m-am putut intinde prea mult. Dar as mai fi stat. Si m-as intoarce cand nu e asa full (in afara vacantelor!).

In Turda mai exista si site-ul arheologic de la Potaissa (nu am avut timp de el, sigh),  Parcul Zoo, si Muzeul de Istorie .

Per total, o experienta care m-a lasat cu gura cascata si cu multe “wow” !