Roma 2014 – mai dezamagitoare ca oricand

Dupa cum probabil stiti, am fost in Roma in Martie 2012. Atunci am vizitat si Atena, iar concluzia mea a fost simpla: imi place Atena! Nu imi place Roma.

>> Atena vs Roma

Dar cum incerc sa nu ma (mai) iau dupa prima impresie, am zis sa ii dau o a doua sansa ca tot nu am vazut Fontana din Trevi, Panthenon-ul si Spanish Steps in 2012.

Stiu, Roma este un oras turistic. Si Septembrie nu este deloc o luna off season. Eram pregatita si pentru caldura si pentru aglomeratie. Dar, nu eram pregatita sa vad Fontana di Trevi…printre schele.

20140912_134159

Sau cam asa.

Da, stiu, mai trebuie renovate si site-urile ca doar avem nevoie sa le pastram. Dar…asa rau mi-a picat la stomac privelistea.

Ma intreba cineva pe Facebook ca daca vedea Parthenonul din Atena cu schele, mai imi placea Atena? Va asigur ca fix sub schele l-am prins si da, mi-a placut Atena. Si da, a fost o zi foarte foarte aglomerata cand am vazut noi Acropole…pe ploaie.

Dar deviez.

Tot in zona unde e Fontana di Trevi sunt si Spanish Steps.

20140912_135901

Caldura mare, mon cher! Aglomeratie si mai mare. Ma asteptam la un alt “feel” in zona respectiva dar…nu a fost sa fie. Ah si sa nu uitam schelele din fundal. Cea acoperita de schele in fundal este biserica Trinita dei Monti.

Am plecat spre Colosseum si, din fericire, pe drum ne-am “impleticit” intr-o piata frumoasa, un drum la dreapta si Pantheon. Un loc cu adevarat special.

20140912_143204_Richtone(HDR)

Cladirea a fost construita in timpul domniei lui Augustus, si apoi reconstruita de Hadrian (un imparat care a fost iubit in tot imperiul, inclusiv de catre Greci). Este una dintre cele mai bine pastrate cladiri din Roma Antica si da, vizitarea sa este gratuita.

Incepand cu sec VII, cladirea a fost folosita ca si Biserica Catolica si cunoscuta locuitorilor sub denumirea Santa Maria Rotonda. Chiar si azi, piata din fata Pantheonului se numeste Piazza della Rotonda.

Am plecat din Roma cu acelasi gust amar lasat in 2012. Atunci am vizit Forumul Roman si Colosseumul. Acesta din urma mi-a dat reset ca la carte cand am vazut ca se poate fuma in interior (si da, sunt locuri pentru fumat in interior!)

Ca veni vorba , si Colosseumul e in renovare. Dar se poate vizita.

Poate ca deja am alte asteptari de la orase dupa ce le vad a doua oara. Dar ma tot intreb cum se simte un turist , sa zicem American, care a dat bani multi pe biletul de avion sa ajunga in Roma si sa vada schele acoperind Fontana di Trevi. Cum? Daca eu am cel putin doua low-costuri la indemana sa mai ajung acolo, omul ala nu poate ajunge atat de usor.

Si inteleg ca trebuie renovate monumentele, dar nu pot si ei sa faca asta ca nu sunt chiar atat de multi turisti? (vremea nu e chiar oribila iarna prin Roma).

Daca aveti Roma in plan anul asta, mai ca v-as sugera sa o lasati pe cand termina si ei renovarile.