Revelion pe bani putini: Budapesta, Ungaria

Este pentru prima data cand planuiesc sa nu fac Revelionul in Arad. In anii trecuti, daca nu mergem la Primarie sa vad artificiile, mergeam pe la ai mei sau la prieteni (party sau doar in vizita) dar niciodata nu am calatorit cu aceasta ocazie. Era problema de buget, dar si de lipsa de zile libere (a persoanei cu care calatoream, in cele mai multe cazuri).

Anul acesta, deja avem rezervarea facuta la Budapesta. Si inainte sa sustineti ca ne scot banii din casa, hai sa va zic ceva: nu e scump! Ba chiar e ieftin, daca stai sa pui in balanta preturile de pe la noi de Revelion.

Intr-adevar, cat de scumpa e o vacanta depinde de cine si cum calatoreste. Astfel, noi (suntem 12 oameni in gasca) am decis ca a sta la pensiune (Dominik Panzio) in Budapesta e absolut suficient. Tariful e 33 euro/noapte/camera tripla [nota: la inceputul lui noiembrie era deja fully booked]. Micul dejun, in caz ca ne decidem sa il luam la unitatea de cazare este 3 euro/persoana. Eu am fost la Dominik anul trecut in decembrie si mi-a placut mult,dar cafeaua preferam sa o beau la Coffee Heaven (aproape de unde se tine piata de Craciun).

Cat despre transport, probabil vom merge cu masini, deci pretul va fi mai mic decat al biletelor de tren (130 160 lei / dus-intors/ pers , pret din 2011 2012; am platit, in 19 dec, 317.40 lei pentru 2 persoane bilet dus-intors).

Toti din gasca avem un buget de 150-200 euro /persoana (care include TOATE cheltuielile).

Inainte sa alegem Dominik Panzio, am facut niscaiva “sapaturi” pe la apartamentele de inchiriat. Am gasit unul pentru 12 persoane si ne costa 20 euro/noapte/persoana plus 150 euro garantie (care nu stie daca o mai vedem innapoi). Inteleg ca e putin diferit sa inchiriezi un apartament pentru o vacanta scurta decat sa stai la hostel sau hotel, dar speram sa fie mai usor si mai ieftin (plata era doar cu credit card, de ex).

Carcotasa cum ma stiti, am cautat preturi pentru Revelioane in Romania. De exemplu, 3 nopti in Sacele va costa 390 lei / persoana; 5 nopti in Tusnad 286 lei / persoana; 5 nopti in Moneasa “doar” 1090 lei / persoana. La preturile acestea adaugati transportul, evident.

Lated edit (14 dec 2012)

A trebuit totusi sa platim 50% avans la cazare, care ne-a uscat de 11.6 euro comision de transfer bancar (ca doar nu suntem in Schenghen si avem preturi mai speciale). Acum asteptam confirmarea camerei. Dupa cateva zile de asteptare a venit si confirmarea locurilor.

Articol scris in Octombrie 2012 si republicat cu editari in Nov 2012.