Pledoarie pentru Martisor

Am vazut prin blogosfera si social media tot felu de articolase si comentarii cum ca nu ar trebui sa se oboseasca masculii cu martisoarele ci e buna si o cutie de bombonele. Mno, dragele si dragii mei , sa va ia @AradInfo nitel de ciuf si sa va dea bataita. Martisorul e un SIMBOL. Este UNIC in lume. Este Romanesc, desi obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia. Ar trebui sa il pretuim si sa pastram traditia, asa cum este ea.

Dupa cum spunea si @AdyAnkh, Martisorul se da din inima ; este simbolul renasterii si sperantei, marcheaza trecerea in anotimpul primaverii. Pe la noi prin targ (adica Arad), doamnele si domnisoarele primesc Martisor, pe care il poarta TOATA luna martie . (Prin Moldova, domnii se bucura de aceasta onoare).

CE atarna de snur nu este atat de important. Sau, ma rog, nu ar trebui sa fie. Snurul este , de fapt, simbolul. Iar cele doua culori sunt deschise la interpretari. Rosul poate insemna vitalitatea femeii, iar albul – intelepciunea barbatului ; martisorul reprezentand impletirea celor doua principii.

Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. [sursa]

Exista multe legende legate de Martisor , iar originile sale se pierd prin istorie…tocmai in Imperiul Roman. Pe atunci, Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta era atat zeul razboiului cat si cel al fertilitatii, iar aceasta dualitate este prezenta si in Martisor: albul insemna pace, iar rosul – razboi.

In trecut, traditia era sa se atarne de snurulet un banut de argint gaurit. Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, dupa 12 zile, martisorul se lega de ramura unui pom tanar. Cum ii mergea pomului , asa ii mergea si copilului in viata.

Asadar, dragilor si dragelor, haideti sa pledam pentru traditia Martisorului, pentru ceea ce semnifica el: un semn al renasterii si sperantei. Nu ce atarna de acel snur conteaza, ci GESTUL de a oferi.