Piata de Craciun din Budapesta

dscf2124_edited

Am scris cu ceva timp in urma despre trei piete de Craciun din Europa insa am “sarit” , elegant, peste Budapesta. De ce? Pentru a-i dedica un articol special. Cu ce ocazie? Pentru ca sambata si duminica (17-18 dec 2011) voi fi chiar acolo. Asadar, acesta este un teaser si promit cu revin cu poze si detalii (eu sper sambata seara ca am net la pensiune, daca nu probabil luni seara).

In Budapesta, cea mai importanta si cunoscuta Piata de Craciun are loc in fiecare an de la sfarsitul lui Noiembrie pana dupa Revelion in piata Vörösmarty. In acest an, piata se deschise in 28 Noiembrie 2014 si se inchide in 1 Ianuarie 2015.

Este animata de casute din lemn de unde puteti cumpara tot de felul de obiecte artizanale dar va puteti delecta si cu traditionalele “snack-uri” unguresti: kürtőskalács (ii recunoasteti, da? Sunt de origine din Transilvania, de altfel) sau kenyérlángos. Si sa nu uitam de vinul fiert, bineinteles. Este si o scena unde au loc tot felul de spectacole (legate de Craciun, evident).

WP_20131206_001

Vörösmarty tér (piata) este marcata pe aceasta harta interactiva:

O alta piata de Craciun, denumita Adventi Királyi Vásár (Targul Regal de Advent) , pe strada Király. Si aceata este deschisa pana in 24 decembrie. Puteti cumpara bunatati de mancat, dar si produse unice, numai bune de facut cadou.

Incepand din 2011 are loc o piata de Craciun in fata Basilicii Sf. Stefan. Tot aici este si un patinoar (gratuit).

Piete de Craciun sunt deschise si pe Str. Deák Ferenc , piata Liszt Ferenc (langa Oktogon) si piata Nyugati . Dar acesta au un “feel” diferit decat cea din piata Vörösmarty.

Cum ajungem la Budapesta

Din Arad, cel mai simplu este cu masina sau trenul. Noi am platit 118 lei dus-intors (2011) la Rapid (cum naiba l-a chema acum?!). Drumul este 4 ore cu trenul si cam tot asa cu masina (in functie de opririle facute, normal). Daca mergeti pe autostrada, nu uita sa platiti taxa de drum, daca alegeti drumurile nationale, acest lucru nu este necesar.

Unde stam in Budapesta

Chiar azi am avut o discutie cu o prietena despre bugetul de calatorie si cat dam pe hoteluri / hosteluri. Eu sunt adepta calatoriilor low-cost pentru ca nu ma duc sa dau banii aiurea pe o camera unde doar dorm (si asa peste zi sunt in oras). Asadar, un hostel (camera privata), o pensiune (idem) sau un hotel de 1, 2 stele sunt absolut suficient pentru nevoile noastre.

De trei ani, de fiecare data cand mergem in Budapesta pentru 1-3 nopti , alegem sa stam la Dominik Panzio. Da, e low cost. Dar e curat si cald.

>>also read about: Christmas Market in Budapest

Nota: articol scris in Decembrie 2011 , updatat in Noiembrie 2014