O zi prin Gyula, Ungaria

Inainte sa ajung in Gyula am stiut ca e un orasel micut langa granita cu Romania (punctul de trecere de la Varsand), ca am o cunostinta acolo care s-a oferit sa ne plimbe prin oras si ca vreau sa vad castelul… care in poze nu parea foarte mare.

Asadar, duminica am plecat din camping din Oroshaza de dimineata si (mult prea) repede am ajuns in Gyula. Ne dadusem punct de intalnire pe Var u. la Elisabeth Hotel. Am reusit sa parcam (180 ft / ora parcarea, apropo) si apoi am luat-o pe jos spre Castel.

Monument

Monument

Gyulai vár / Castelul Gyula

Gyulai vár / Castelul Gyula

Ca sa realizam ca eu retinusem gresit cat costa intrarea (adica 1500 ft / persoana) si nu aveam destui bani asa ca a trebuit sa vanam un ATM. Motiv numai bun sa vedem oraselul, de altfel. Am luat-o pe jos pe langa intrarea de la bai…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…am trecut pe la un ceas mondial (am gasit Atena, Londra, New York , Auckland…pe acolo)

Ceas Mondial

Ceas Mondial

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…am traversat un canal , am scos bani de la ATM si de acolo baietii au vrut sa se delecteze cu ceva burger legendar (care a aratat mai mult a gyros) iar eu cu o limonada (care a fost fresh de portocale). De aici am fost condusi spre o cofetarie deschisa din 1840.

Százéves / Cofetarie si gelaterie deschise din 1840

Százéves / Cofetarie si gelaterie deschise din 1840

…mie mi-a placut dragonasul mancator de inghetata! M-am delectat cu inghetata de lamaie si fragi (cate 200 ft / cupa) si de aici am plecat, indarat, spre castel.

...din nou...Castelul Gyula

…din nou…Castelul Gyula

…langa casa se gaseste un Bastion Rotund cu cateva exponate, insa castelul in interior da impresia ca este mai mare decat pare din exterior.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In aceasta perioada are loc un festival de teatru dedicat lui Shakespeare iar duminica (14 iulie) se juca Hamlet (seara de la 8:30 pm).

...in curtea interioara era amenaja cu scena de teatru

…in curtea interioara era amenaja cu scena de teatru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru ca am eu o mica atractie pentru inaltimi, am urcat in turnul castelului.

...vedere din turnul castelului

…vedere din turnul castelului

...si scarile pe care am urcat in turn

…si scarile pe care am urcat in turn

Si inca o vedere din turn...

Si inca o vedere din turn…

Apoi am mers pe langa lac si am gasit ratuste care au putut fi hranite (100 ft pentru o mana buna de “concentrate” pentru domnisoarele macanitoare). De aici am plecat spre masina , via TESCO si acasa.

Castelul vazut de langa lac

Castelul vazut de langa lac

...si ratele de pe lac

…si ratele de pe lac

Per total am stat undeva la 3 h in Gyula cu oprirea de cafea, mancare si inghetata. Am trecut pe langa trenuletul turistic (dar, ca de obicei, l-am saltat) dar si pe langa o biserica ortodoxa (unde se tin slujbele in Romana) si una catolica.

Oraselul e foarte pitoresc si plin de turisti straini. In plus, mi s-a parut si foarte ieftin (nu ca Oroshaza ar fi fost scump). Daca mergeti si la bai, puteti linistit pierde o zi intreaga in Gyula.