Tips&tricks: Sfaturi pentru turisti (nu faci ca ei cand calatoriti)

Acest articol nu e advertorial. Acest articol a fost scris in ideea de a oferi informatii generale, de tinut minte, cand calatoriti. Dupa cum stiti, eu calatoresc independent si niciodata nu va voi sugera sau impinge spre a lua bilete din agentii.

In munca-mi de agent de ticketing / agent de turism am de-a face cu tot felul de … situatii. Unele numai bune sa imi dea dureri de cap – incercand sa fac curat in urma clientului ametit si sa fiu sigura ca mai poate zbura cu ce are pe bilet – , altele sunt atat de haioase ca rad ca tampa in fata calculatorului.

Dar, din toate astea m-am ales cu o serie de sfaturi pentru voi. Culese din experientele clientilor sau ale mele.

Numele

Numele de pe bilet trebuie sa corespunda cu cel din actele oficiale. Puteti folosi initiala in loc de “middle name”. Eu am calatorit lejer fara sa folosesc de loc acel nume “din mijloc” , dar asta in Europa. In State as fi dat cu subsemnata sa explic de ce.

Am avut clienti care au gresit o litera. In general, asta nu e problema, dar cand realizati lucrul asta anuntati agentul sau linia. Se poate face o nota in rezervare si nu a e problema sa zburati. Ar putea fi o problema cand treceti de pass control (daca omu are o zi proasta va poate refuza trecerea).

Update aprilie 2016: datorita cresterii securitatii in toate aeroporturile din Europa, recomandarea oficiala este sa NU saltati numele al doilea si sa puneti pe bilet exact numele din buletin / pasaport. As merge atat de departe incat sa va surgerez sa calatoriti cu pasaport chiar daca legea va permite sa calatoriti in acel loc doar cu buletinul.

Ora, bat-o vina

Daca calatoriti si treceti prin mai multe fuse orare, deja stiti ca ora zborului e cea locala. Bun, acum aveti grija sa aveti macar un ceas setat pe aceasta ora. Telefoanele mobile pot fi setate sa isi ia ora din retea – deci cea locala. In cel mai rau caz, prezentati-va la receptia hotelului / hostelului si intrebati.

Ideal ar fi sa ajungeti la aeroport cu cel putin 2 ore inainte de zbor chiar daca aveti check-in-ul facut online.

Am avut client care a pierdut zbor in miezul zilei. Habar nu am cum i-a reusit. O alta clienta a pierdut zbor tot la miezul zilei pentru ca i “s-a parut” ca nu pe siteul liniei aeriene e informatia corecta.

Daca pierdeti o conexiune, dati fuguta la counter-ul liniei aeriene si intrebati ce alt zbor mai este in ziua respectiva. Daca va trimite innapoi la “booking agent” / agentul care a facut rezervarea, dati un email sau telefon si explicati problema. In 90% din cazuri, se rezolva mai repede in aeroport. Si da, linia (validating carrier) are obligatia sa va puna pe alt zbor, cu locuri libere, in cel mai scurt timp.

Atentie! Daca ati pierdut un zbor, linia  va face tot posibilul sa va puna pe un alt zbor. Asta daca vorbiti frumos cu ei. Sau anuntati agentul de la care ati cumparat biletul sa faca ei pe intermediarul. De obicei le iese…

Nota: chiar si low-costurile se chinuie sa va ajute sa ajungeti cum va la destinatie.

Nota bene: Informatia de sus se aplica daca este vina linie ca ati pierdut zborul. Daca e vina voastra, linia nu are nici o obligatie sa va ajute gratis. Unele o fac, altele nu. Si cam toate o fac pe bani.

Linia aeriana e sfanta

Cele mai recente si corecte informatii vin de pe site-ul liniei aeriene! Emailul de confirmare primit cand ati facut comanda e…orientativ. Verificati des ce mai zice linia si daca a aparut vreo modificare. Verificati chiar si dupa ce ati facut check in online.

Check-in-ul online NU merge intotdeauna pe device-urile mobile

Un exemplu recent ar fi Royal Air Maroc. EasyJet are app pentru mobile. Dar in general, nu credeti ca puteti face check in online. Puteti insa sa va rugati de cei de la hotel / hostel sa va listeze un boarding pass (eu asa am facut in Grecia).

Un alt exemplu elocvent este China Southern Airlines care are un captcha (bazat pe flash) si care va refuza sa functioneze pe iPad (este patanie recenta a unei cliente).

Intotdeauna puteti face check-in la aeroport dar aveti grija sa ajungeti din timp.

Atentie la bagaj

Cu cat e mai ieftin biletul, cu atat aveti sanse sa nu aibe inclusa cala. Asadar, intrebati. Cititi, faceti sapaturi. Daca luati direct de pe site-ul liniei, o sa vedeti ca puteti adauga cala la preturi mai decente dacat din aeroport. Daca luati prin agentie, intrebati agentul ce are inclus biletul respectiv. Nu e greu de aflat.

Nu uitati sa verificati pe site-ul liniei conditiile de kg si marime; veti plati taxa de supragreutat chiar daca bagajul e mai mare, nu neaparat mai greu.

M-am razgandit

Daca vreti sa faceti vreo schimbare , veti scoate bani din buzunar. Fiecare linie are o taxa pe bilet / persoana sa faca modificarea. Apoi mai e si o diferenta de pret de platit. Si daca faceti schimbarea prin agentie, platiti si lor comision. Asa ca ar fine sa nu va razganditi…prea des.

Aoleu, s-a anulat zborul

Daca linia a anulat un zbor, ei sunt responsabili sa va ofere un alt zbor cu care sa ajungeti la destinatie. Tipand la ei nu rezolvati nimic, chiar daca va vine sa ii luati de gat. Daca ati luat prin agentie , agentul are sanse sa rezolve  problema desi la fata locului se poate rezolva mult mai repede.

Atentie la “evenimentele naturale”. Daca este vorba de un cutremur, uragan sau eruptie vulcanica, agentul nu are informatiile care sunt disponibile la fata locului. Vorbiti cu linia , in aeroport, pentru ca ei sunt primii care vor afla cand se va putea zbura din nou.

Am incurcat aeroportul

Sunt destule orase cu mai mult de un aeroport. Si lucrurile pot deveni confuze cand ajungi pe unul si vei pleca de pe celalalt. Un client a patit asa in Istanbul. Pana a realizat ce i s-a intamplat….a pierdut zborul. Eu era sa o patesc in Roma – era cat pe ce sa urc in busul gresit.

Singurul sfat e sa verificati rezervarea si sa fiti siguri ca mergeti, din timp, la aeroportul corect. Prostia nu este acoperita de asigurare…

Unde naiba e bagajul

In primul rand, pe fiecare bagaj – inclusiv cel de mana – puneti o eticheta cu numele vostru, un numar de telefon la care puteti fi gasit, email si un semn distinctiv. Iar daca bagajul de cala a disparut in neant, fuguta la raportat asta liniei aeriene. Nu ar fi rau sa aveti asigurare si nu uitati sa nu cumva puneti ceva de valoare in cala.

Mereu spun clientilor sa duca la ei chestii carora nu le vor duce dorul daca le vor pierde. Clar NU puneti in cala: camera foto, tableta, laptopul, actele, banii.

Daca linia insista sa puneti la cala carry-on-ul si aveti chestii valoroase in el, refuzati pe “barba voastra” (practic pierdeti zborul). Merita sa faceti scandal sa va mute pe urmatorul dar nu e o garantie ca nu patiti la fel. Cazurile pot fi evitate prin plata taxei de “speed / early boarding” sau daca aveti bilet la economy premium / business / first class.

Acte, vize si altele

Voi trebuie sa verificati ce acte va trebuiesc sa intrati intr-o tara. Cea mai sigura sursa este Ambasada tarii respective in Romania. Daca aveti nevoie de viza, aplicati din timp. Veti avea insa nevoie de bilet pentru asta.

Atentie! Unele linii va dau banii innapoi pe bilet daca aveti scrisoare oficiala de refuz al vizei. Daca e vina voastra – nu ati pus actele la timp , dosarul e incomplet – linia nu este obligata sa va dea banii pe bilet. Alte linii nu va vor da banii innapoi in nici o circumstanta.

Actele cu care calatoriti trebuie sa fie valide! Pasaportul nu are voie sa expire cu mai putin de 6 luni inainte de data INTOARCERII din calatorie.

Concluzie?

Fie ca va luati bilet prin agentie , fie ca va luati direct de la linie, VOI sunteti responsabili sa ajungeti la timp la aeroport, sa aveti actele in ordine, sa aveti bagajul in limita admisa. Agentul cel mult va poate reaminti lucrurile astea.

Daca aveti probleme si aveti bilet prin agentie, agentul are multe sanse sa rezolve fara nervi (prea multi) cu linia aeriana. Insa, nu va ajuta cu nimic sa tipati la cei de la linie, sau mai rau, la agent.