Nora Roberts – Northern Lights

Nora Roberts este o scriitoare Americana de succes, care a publicat peste 209 carti de dragoste. Northern Lights (2005) este o poveste care imbina placut umorul, cu actiunea si dragostea.

Rezumat:

Ignatious (Nate) Burke ajunge Seful Departamentului de Politie din oraselul Lunacy, Alaska. Burke are o experienta de peste 10 ani in fortele de politie, fiind politist, si ulterior detectiv, in Baltimore. In urma unui incident in care partenerul sau moare, Nate alege sa fuga intr-un loc uitat de lume.

Lunacy este un oras mic, tipic Alaskai; toata lumea se cunoaste cu toata lumea, iar incidentele care necesita politia se impart intre altercatii la birtul din oras si tamponari datorate incercarii de a evita un elan care s-a priponit pe mijlocul strazii.

Iar prin monotonia zilelor intunecate de iarna, Nate zareste o frumusete de fata, Meg (care, printre altele, este si pilot).

Ajunga sa cunoasca detalii despre ea prin intermediul Primarului. Iar in noaptea de Revelion, Nate si Meg se saruta sub aurora boreala. Cei doi ajung sa aibe o relatie mult mai intima cand Meg il invita fara nici o rusine sa faca sex – el venise intr-o plimbare la casa ei din marginea orasului.

In Lunacy totul este linistit pana cand , dupa ce salveaza un grup de trei tineri rataciti pe munte in urma unei furtuni de zapada, se gaseste un corp inghetat intr-o crevasa – corpul urmand sa fie identificat ca fiind tatal lui Meg, Pat.

Nate este rugat de Meg sa afle adevarul. Intre timp, “Darth” are o discutie cu Max , iar acesta din urma decide ca e mai bine sa spuna adevarul politiei: ca ei au fost pe munte cu Pat si ca l-a amenintat cu moartea, iar in legitma aparare, Max l-a omorit cu toporul. Insa “Darth” il impusca pe Max (care conduce ziarul orasului) ; insa pune degetul lui Max pe tragaci si lasa o nota in care anunta ca Max este ucigasul lui Pat.

Insa Nate nu crede acest lucru si , rugat de Meg, Charlene si Carrie – sotia lui Max – incepe o investigatie paralela cu cea a oficialilor statali. Primeste intre timp jurnalul de calatorie a lui Pat, unde se mentioneaza ca pe munte au urcat trei oameni…insa doar doi au cobor: Max si ucigasul lui Pat.

In Lunacy incep sa aibe loc si alte evenimente tulburatoare; unelte de pescuit ale bancherului sunt furate iar vina nu se stie a cui este, insa acestea apar, pe neasteptate, in camara lui Bing. Si tot in ziua cand acesta la aduce la Politie, raporteaza disparitia pumnalului de vanatoare si a unei perechi de manusi.

In seara respectiva, in fata Primariei, in timp ce majoritatea orasenilor se uitau la proiectia unui film, Yukon – cainele batran al unei familii respectabile – este gasit cu gatul taiat si injunghiat. In el – cutitul de vanatoare a lui Bing si langa el – manusile acestuia.

Nate il confrunta pe Bing – care se afla in atelierul sau pregatind sacii pentru combarea inundatiilor (era deja martie si gheata incepuse sa se sparga pe rau) – iar acesta spune ca a fost in atelier si a lucrat, cu radioul dat la maxim.

Incidente aparent nelegate de moartea lui Pat continua sa aibe loc in Lunacy, inclusiv un atac al unui urs asupra cainilor lui Meg. De fapt, cineva (ucigasul lui Pat) pusese momeala pentru urs astfel incat acesta sa omoare cainii dar si pe Nate, care isi petrecea, de acum , toate noptile la Meg.

Cand a venit in vacanta acasa, baiatul care a gasit cadavrul lui Pat in grota i-a dat lui Nate un cercel, care, in mod evident, apartinea ucigasului. Nate incepe sa investigheze in oras . Stia ca a mai vazut undeva cercelul dar nu si-a dat seama unde. Pana de Intai Mai cand s-a pregatit o parada in oras. Meg si Nate s-au pregatit sa mearga la parada – Nate cu treburi oficiale – iar Nate isi aduce aminte ca a vazut cercelul intr-o poza din colectia lui Meg. Cauta si gaseste o poza facuta de Craciun in care…bancherul Ed poarta cercelul.

Printre toate acestea, Nate o cere pe Meg de sotie, care, desi reticenta la inceput, accepta cu drag cerera, iar Charlene – mama ei – este incantata ca va organiza petrecerea.

Stiind cine este ucigasul, Nate ajunge in oras si cere ca cei doi adjuncti sa il ajute. Intre timp au anuntat si detectivul din Anchorage ca au un suspect. Dar planurile nu pot fi puse in practica pentru ca Ed ia o femeie ostatica – cineva din grupul de turisti care au participat la parada. Detectivul este ranit, la fel si Nate, dar Ed este prins si trimis la Anchorage pentru a astepta procesul si sentinta.

Northern Lights” este o carte placuta , cu multa actiune si o poveste de dragoste care se naste si creste pe fundalul povestii politiste. Este destul de usor de anticipat insa ca Nate este interesat de Meg din momentul cand o vede lla Primarie, cand acesta a fost prezentat cetatenilor orasului.

Insa nu este de loc usor sa anticipezi cine este ucigasul lui Pat. Pe cum se aduna incidentele, itele se incurca in loc sa se descurce, lasand gasirea ucigasului pe…memoria lui Nate si un obiect aproape insignifiant (un cercel).