Masuri de siguranta atunci cand calatorim

DSCF1550Foarte multa lume calatoreste in perioada sarbatorilor. Daca pana acum v-am spus ce greseli sa nu faceti , haideti sa privim lucrurile si putin mai…dramatic. Probleme pot aparea oricand si desi ne place sa credem ca noi stam in vreo bula norocoasa, niciodata nu stii cand vei ajunge in situatii de urgenta.

Ce masuri de siguranta ar fi bine sa luam atunci cand calatorim?

1. Tine la indemana informatiile vitale

Gaseste un serviciu securizat – de exemplu, Dropbox – unde poti urca un fisier cu date vitale, gen PIN-uri de la carduri, emailuri si parole, CNP, cont de banca…ai grija sa poti avea access la ele indiferent de locatia ta.

2. Da cuiva apropiat o copie a itinerarului tau

Lasa unui prieten apropiat sau cuiva din familie detaliile itinerarului tau, INCLUSIV hotelurile unde vei sta (cu adresa si nr de telefon). Stabileste zile si locuri de unde vei trimite mesaje acasa sa le spui ca totul e in ordine. Mai stabileste ca daca NU ajungi sa faci asta, ar trebui sa fie ingrijorati.

3. Inregistreaza-te la Ambasada

Daca mergi in locuri mai periculoase, ia legatura cu ambasada si anunta unde vei sta.

4. Pune bani cash in ascunzatoare

Fetele au avantaj pentru ca sutienul e foarte valoros in astfel de cazuri. Ascunde ceva bani locali (sau Euro/USD) pe acolo. Mai e varianta la soseta…ideea e sa stii doar tu de ei si in caz ca patesti ceva si ramai fara restul de bani, ai un stash.

5. Fa copii ale actelor de identitate

Lasa originalul in seiful de la hotel si du la tine doar copia buletinului/pasaportului. De asemenea, pune copii si prin alte locuri din bagaje.

6. Nu tine banii si cardurile in acelasi loc

Mereu pune bani si carduri in locuri diferite, dar sa nu uiti de ele. Daca ti se fura portmoneul nu vei pierde toate actele si toti banii.

7. Afla unde e cea mai apropiata sectie de politie si cel mai apropiat spital fata de hotelul unde stai

Cand am fost la Atena in perioada imediat de dupa revolte, o sectie de politie era fix la capatul hotelului. M-am simtit mai in siguranta aproape instant. Ai grija sa ai mereu telefonul incarcat in caz ca trebui sa pleci urgent din hotel.

8. Stai cu ochii pe stiri

Ma credeti sau nu, cand calatoresc ma uit la stiri mai des ca acasa. Asa stiu la ce sa ma astept. Zburam de pe Londra fix in ziua cand s-au decis cei din Commonwealth sa dea o lectie Siriei, de ex. Ca rezultat, in aeroport securitatea era vizibil mai ridicata.

9. Poarta la tine retetele pentru medicamente

Mai ales daca ai o problema cronica, ai grija sa ai la tine retetele pentru medicamente.

10. Gentuta de urgenta

Cand calatorim, geanta mea devine “geanta de urgenta”, adica am in ea TOT ce mi-ar fi necesar sa o tai din hotel si sa ma asigur ca pot ajunge pana acasa in siguranta (sa macar pana la Ambasada).

11. Bazeaza-te pe intuitie

Daca ceva nu ti se pare ok, mai bine sa fi prea prudent/a decat sa faci o prostie cu urmari grave. Fie ca e vorba de o alee intunecata sau ca nu intrebi de doua ori daca ai auzit bine stirea.