Lucruri GRATIS de facut in Viena

Cu siguranta Viena nu e un oras ieftin de vizitat. Daca poti ajunge acolo relativ usor si ieftin cu trenul sau masina (mai ales din vestul Romaniei nu ai de ce sa te gandesti la un avion), cand vine vorba de cazare si de petrecut timpul in oras, trebuie sa facem calcule serioase. Peste saptamana, poti gasi cazare ceva mai ieftina insa in weekenduri deja camera dubla sare bine de 50 euro/noapte.

Dar avem o salvare: lucrurile pe care le putem face gratis. Cand le combinam cu cele pe bani, parca impactul asupra bugetului e ceva mai mic.

1. Plimbare prin Centrul Vechi

Aveti nevoie de: pantofi comozi, harta, camera foto si, mai ales vara, o sticla de apa (ideal din aceea pe care o puteti reumple). Puteti incepe din mai multe locuri dar poate din zona Catedralei Sf. Stefan e cel mai indicat.

Apropo, sunt in zona doua muzee al caror cost cumulat al biletelor de intrare (plus Papyrus Museum) este 4 euro/ persoana. Nu e gratis, dar e foarte acceptabil. Ma refer la Globe Museum (exact, globuri pamantesti si celeste) dar si Esperanto Museum.

2. Plimbare pe RingStrasse

Urmati, pe jos, traseul tramvaiului 1 sau 2. Veti trece pe langa cladiri interesante si importante. Si da, papucii buni pentru umblat, harta si camera sa nu va lipseasca.

3. Naschmarkt

In 2008, piata a fost un loc care mi-a placut enorm si de unde am luat condimente pentru acasa. In 2013 nu am mai ajuns si aici – oricum luase tot ce am avut nevoie din Piata de Craciun – insa , mai ales vara, Naschmarkt este o experienta foarte faina. Sigur, plimbatul si aruncatul cu privirea nu costa, dar veti vrea sa lasati bani pe maruntinsuri (hint: strudel!)

4. Biserica Sf Petru

Este a doua biserica ca vechime din Viena, decorata in stil baroc.

5. Parcuri si Gradini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Locurile verzi din oras unde puteti sa va relaxati, includ:

  • Stadtpark
  • Gradinile Schönbrunn
  • Burggarten (Gradinile Palatului)

Personal, cel mai mult mi-au placut gradinile de la Schönbrunn, mai ales cu urcarea la Glorieta, de unde panorama asupra palatului si imprejurimilor este superba.

6. Interiorul Catedralei Sf. Stefan

DSC_3659

Sau mai bine zis, o mica parte din interior se poate vizita pe gratis. Coboriti apoi la metro si uitati-va dupa fundatiile bisericii (undeva in stanga, inainte sa mergeti spre linia de metro).

7. Viziteaza o Piata de Craciun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sunt suficient de multe Piete de Craciun in oras sa va tina ocupati cateva ore. Cea mai populara si cea mai faina este in fata Primariei. Personal, mi-a placut si cea de la Schönbrunn (mai ales ca este mai ieftina). Evident, aruncatul cu privirea este gratis, restul…nu tocmai.

8. Concerte gratis in fata Primariei

In oras au loc multe evenimente si nu o data se lasa cu vreun concert gratis in fata Primariei. Sau cu o proiecte de film.

Voi ce alte lucruri gratis de facut stiti in oras?