Halloween: Scurt Istoric

Nu imi sta in fire sa fac traduceri alea articolelor de pe afara, dar cum toti se plangeau de Sarbatoarea Importata Halloween (si eu marai, de altfel, din cand in cand), hai sa ne uitam nitel la istoria ei. (articol in Engleza)

Halloween is are originile in… festivalul Celtic Samhain. Celtii sarbatoreau sfarsitul periodei recoltei pe 31 octombrie. Ei credeau ca spiritile celor morti reveneau in acea noapte pe Pamant sa isi cam…faceau de cap. Si ca sa le dezorienteze – pe spirite – isi puneam in cap…capete de animale. Bonus points: se mai si distrau.

In perioada Romana, Samhain s-a combinat cu Feralia – o zi in care se pomeneau mortii – si Pomona – simbolul acestei zeite era marul. De aici, traditia de a baga capul in galeata cu apa pentru a lua cu dintii un mar.

Catolicii s-au gandit ca nu ar fi rau sa incerce sa ii convinga pe Celtici sa devina Crestini. Si au creat Ziua Martirilor, care a evoluat in Ziua Tuturor Sfintilor (Nov 1). Doar ca…s-au inspirat putin din Samhain. Cum? Sarbatoreau costumandu-se si faceau focuri de tabara.

Noua struto-camila de sarbatoare s-a numit All-hallows iar noaptea dinainte (adica tocmai Oct 31) a devenit All-hallows Eve…adica Halloween.

Contrar a ce este acum Halloween in USA – a doua sarbatoarea comerciala ca si popularitate , prima fiind Craciunul – Halloween nu a fost popular la inceputuri peste ocean. Abia dupa Foametea din Irlanda cand irlandezii au migrat in masa in USA, au dus cu ei si festivitatile de Halloween, care au devenit si populare pe de-asupra.

Si daca va era dor de si mai mult trivia: jack-o’-lanterns care acum se fac din dovleac (da, dolvecii sculptati) initial au fost facute din sfecla, napi sau cartofi.

>>mai multe informatii gastiti in articolul de mai sus (eu nu am insistat pe partea comerciala).

>>iar pentru un articol foart detailat , tot in Engleza, luati de cititi de aici