Interviu: Claudiu Moga Dan ne vorbeste despre cicloturism


Nota:
PrinArad.info NU endorseaza in nici un fel oamenii carora le ia interviu. Este doar un schimb de intrebari si raspunsuri, concluziile le pot trage cititorii.

Pe Claudiu l-am “cunoscut” intr-un grup pe Facebook iar cand am auzit ce planuri are pe anul viitor am tinut neaparat sa ii iau un interviu. Cu drag mi-a raspuns la intrebari , iar continuand sirul emailurilor, pot spune ca cel mai probabil ne vom vedea si live (cand voi avea ocazia sa ma duc in Ineu din nou).

Claudiu Dan are 33 ani si este nascut in Brasov. Liceul l-a facut la Ineu (jud. Arad) si la Timisoara, unde a practicat si atletism de performanta. De asemenea pana la 18 ani a facut si tenis de masa cu rezultate mediocre. Facultatea a facut-o la Sibiu unde a absolvit Facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica, profil Limbi Moderne aplicate Engleza/Franceza . Pe o perioada de 3 ani de zile a fost profesor suplinitor de engleza la Apateu, Agrisu Mare, Draut si Almas. Din 2007 am un cabinet de traduceri la domiciliul din Ineu.

De la 18 ani pana in prezent s-a dedicat complet pasiuniii sale :cicloturismul. A facut sute de ture mai scurte, zeci de ture medii, de cateva ori turul tarii si cateva ture importante in Europa culminand cu un tur de 9000km in 123 zile prin 17 tari in anul 2012.

>>citeste mai multe despre Claudiu aici

1. Am vazut ca nu esti la primul tur de acest gen. Cate asemenea aventuri ai la activ?

Claudiu: Am facut cateva tururi importante prin Europa si foarte multe tururi in tara. Pe blogul meu gasiti sute de fotoreportaje din doar o parte din turele la care am participat.

2. Ce te motiveaza sa faci acest lucru?

Claudiu: Pasiunea, dragostea de natura si de libertate, dorinta de a vedea cat mai multe locuri frumoase si de a intalni cat mai multi oameni interesanti. De asemenea setea de cunoastere si pofta de aventura. « Pedalo ergo sum ! » (Pedalez deci exist !)

3. Cum te-a schimbat o experienta de acest gen?

Claudiu: Am prins acest microb inca de la varsta de 18 ani, iar turele importante au inceput inca din perioada studentiei, anii ’98 – 2002 cand faceam naveta lunar Ineu – Sibiu si invers cu bicicleta spre mirarea colegilor de camin. Aceasta este pasiunea vietii mele. A devenit un mod de viata. Prima mea tura importanta a avut loc in anul 2000 cand am facut o calatorie de aproximativ 1500km prin tara alaturi de un grup de cicloturisti din Timisoara. Dupa acel tur aventuros am stiut ca voi urma acest drum in viata. Este o viata traita intens, uneori palpitanta ca a unui erou din romanele de aventura.

4. Cu cat timp inainte de un tur incepi sa te antrenezi?

Claudiu: Pentru turele lungi ma pregatesc cu cateva luni inainte, chiar si cu 6 luni inainte. De obicei fac o singura expeditie lunga pe an si multe ture scurte. In timpul iernii practic atletism sa ma mentin in forma si ocazional mai ies si la ture scurte cu bicicleta.

5. Cum iti alegi cazarea?

Claudiu: In turele lungi nu-mi pot permite sa platesc cazare si sunt nevoit sa risc si sa campez unde gasesc un loc cat de cat in siguranta. Uneori dorm doar cu sacul de dormit, sa nu atrag atentia. Asta se intampla in tarile occidentale unde camparea ilegala e interzisa.

In turele mai scurte cand sunt insotit de prieteni dormim la pensiuni, hoteluri si campinguri. Prefer totusi turele mele lungi si solitare care sunt cu adevarat aventuroase.

6. Cat te costa intretinerea echipamentului? Ai reusit sa gasesti sponsori?

Claudiu: Nu ma costa prea mult. Toti banii mei i-am investit doar in calatorii pe bicicleta si-n echipamentele necesare cicloturismului.

Da, am avut parte si de ceva sponsori care m-au ajutat in special cu tot felul de echipamente, chiar si cu o bicicleta care din pacate mi s-a furat dupa 2 ani.

Cu banii e mai greu, am avut doar 2 sponsori care sa-mi dea o suma cat de cat decenta sa pot face o parte dintr-o tura insa am avut parte de multe donatii modice de la cetateni straini impresionati de ceea ce fac si de aventura mea. De asemenea m-au mai ajutat cu donatii cativa prieteni care lucreaza in strainatate in special un prieten Razvan Anton care traieste in Canada si care ma sprijina cu modice donatii de cativa ani.

Este adevarat ca nici nu am incercat sa merg la nici o mare companie sa cer sponsorizare desi am un palmares destul de voluminos.

Am preferat sa ma autofinantez din munca mea, din traduceri si am mai fost ajutat de parintii mei : Dan si Mariana care sunt niste oameni minunati.

7. Am vazut o mica lista a tarilor ce le vei vizita anul viitor? Stii deja tot traseul sau il schimbi pe masura ce il parcurgi?

Claudiu: Fiind liber profesionist, adica traducator autorizat de engleza/franceza, am timp liber nelimitat sa ma dedic marei mele pasiuni deoarece inca beneficiez de sprijinul parintilor. Deci turul si traseul de anul viitor va depinde de buget. Pentru inceput stiu sigur ca voi face un tur cat mai interesant prin Peninsula Balcanica cu cat mai multe pasuri montane, apoi in functie de bugetul de care voi dispune imi voi alege urmatoarea etapa care va fi prin Alpi, in tarile occidentale unde voi face cat mai multe pasuri si catarari din nou.

Prima etapa va fi un tur de 9 tari in peninsula Balcanica. Etapa urmatoare va fi abordarea Alpilor prin tari ca Italia, Elvetia, sudul Germaniei si Austria.

Daca bugetul imi va permite o voi lua apoi spre Spania iar daca nu voi merge spre Ucraina si ma voi intoarce in tara realizand un tur de peste 6000km prin cel putin 15 tari.

Cel mai important pentru mine va fi sa reusesc peste 100 de pasuri montane in cat mai multe tari deoarece sunt membru la cateva cluburi internationale de « cycloclimbing » unde am cele mai bune rezultate la nivel de Romania. In special ma intereseaza sa urc in clasamentul importantului club internatioanal de « cycloclimbing » BIG Challenge unde la categoria mea de varsta 31-40 ani ocup locul 13 din 1101 competitori din 35 de tari.

8. Ce trebuie sa stie cineva care ar vrea sa faca asa ceva?


Claudiu:
Nu exista o reteta anume. Trebuie sa-si doreasca o viata mai buna, trebuie sa simta o puternica atractie spre sport, natura si aventura. Trebuie sa se pregateasca pt. mult efort dar satisfactii pe masura. Trebuie sa stie ca nimic nu e usor daca vrei sa ajungi la un nivel inalt in orice domeniu. « Ad aspera per astra ! » Si totusi cicloturismul iti ofera o viata cu extrem de mari satisfactii. Eu zic ca merita sa incercati.

Pentru ca toate commenturile rautacioase la acest articol au fost puse cu emailuri false – am trimis raspuns personal si s-au intors bine merci innapoi – am sa va rog fie sa folositi adresa dvs de email corecta – nu va spam-uieste nimeni – , fie sa va abtineti de la comentarii.

Am cerut acest interviu, publicat exact asa cum mi-a raspuns Claudiu la intrebari fara a edita nimic, pentru ca mi-a placut ideea turului, nu sa fiu atacata pentru acest lucru. Daca aveti ceva de impartit cu Claudiu dati link pe blogul lui si sunteti liberi sa ii scrieti ce doriti. Dar , va rog, lasati mesagerul in pace.