Frugal Living: obiceiuri care te ajuta sa reduci cheltuielile

In urma cu mai bine de doi ani am scris un articol despre cum reusim noi sa facem economii. Acum realizez ca a fost prima incercare a mea de a atinge subiectul “frugal living”. Si pentru ca nu aveam un plan, articolul e lung si cu multe idei (dar nestructurat).

Revin acum si voi atinge doar obieciurile de ni le-am format si care ne ajuta sa reducem cheltuielile si sa punem bani de-o parte.

Articole din aceeasi serie:

Ce facem cu legumele vechi?
Ce facem cu painea uscata?
Ce putem congela?
Alimente neperisabile
Sezonalitatea legumelor si fructelor
Valentine’s cu buget redus
Legume care stau proaspete mult timp
Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)

1. Evalueaza fiecare cumparatura peste o limita stabilita de tine

Nu (ma) mai pun sa caut la 5 tarabe din piata o anumita leguma – pentru ca am trei comercianti preferati care imi si acroda reduceri pe baza de fidelitate – dar pentru cam orice cumparatura mai mare de 50 lei (pe bucata), ma pun sa fac comparatii de pret. Nu aleg mereu ce este mai ieftin, intotdeauna ma uit si la calitate.

2. Lista de cumparaturi

…este sfanta , fie daca ma duc la piata sau la supermarket. In primul rand nu vreau sa uit ceva ce am nevoie si nici nu vreau sa cumpar ceva ce am destul in frigider / camara. In plus, ma ajuta sa nu o iau pe delaturi prea rau. Ideal, cand se termina ceva prin bucatarie sau baie sau la cosmetice, pun pe lista pentru urmatoarea tura de cumparaturi.

3. Gateste acasa (aproape) toate mesele

De fapt, gatesc acasa toate mesele. Doar cand suntem plecati sau cand avem ceva aniversare speciala iesim pe la restaurant. Sau ocazionalul “business lunch”.

4. Evita cumparaturile din impuls

Cu totii mai cadem in pacat – dar spre bucuria mea, pacatele astea sunt relativ “ieftine”. Imi setez o limita de cheltuit cand ies in oras si am grija sa nu calc peste ea. Asadar, nu am ce face si pun frana cumparaturilor din impuls.

5. Foloseste carduri de fidelitate

Acum am card la Ivona (farmacie), Kaufland (virtual, pe telefon) si Carrefour (virtual, pe telefon).

Nu e rau sa aduni puncte pentru promotii la magazinul unde mergi des si profita sa iei obiecte mai scumpe la pret redus.

6. Tine un buget

Timp de 2-3 luni scrie tot ce cheltuiesti. Asa poti estima pe viitor unde se duc banii si de unde poti reduce cheltuielile.

7. Fa un plan de economii

Chiar daca contribui la pensie (de stat sau privata) , nu crede ca iti va ajunge la batranete. Pune de-o parte bani in fiecare luna.

8. Alege unde se duc banii de “lafaiala”

Alege pe ce vrei sa fii “mana larga”. In cazul nostru avem marele fix : calatoriile. In fiecare an , cu ocazia aniversarii de nunta suntem plecati. In plus, ne-am facut obicei sa iesim din oras macar o data la trei luni. Adaugam cartile si jocurile in mix , si pe aici ne “facem de cap”. Iar eu, am mici apucaturi de a merge la coafor regulat pentru a-mi intretine culoarea roscata.

9. Scoate din priza electronicele pe care nu le folosesti

Absolut tot ce e in priza, daca sta in stand-by, consuma energie electrica. Asadar, scoate tot ce nu ai nevoie. Mai ales cand calatoresti, verifica sa lasi doar congelatorul / frigiderul in priza.

10. Refoloseste creativ

Borcanele care arata interesant se transforma , la mine in casa, in recipiente pentru pixuri, condimente , margele…

Blugii antici si, evident, rupti , ajung pantaloni scurti pentru casa…pana ii distrug de tot. La fel, tricourile mult prea uzate pentru a arata bine in public, devin tricouri de casa pana le nenorocesc.

Nota: articol scris in 2016 si updatat in Feb 2019.