Frugal Living: Fondul de Urgenta

M-am felicitat anul trecut cand am avut destui bani in “fondul de urgenta” pentru a plati o interventie chirurgicala la privat (gusturile nu se discuta,da?). Pentru ca niciodata nu stii cand intervine o urgenta medicala sau de orice natura, este bine sa aveti bani pusi de-o parte. Intr-un cont / loc de unde nu va tenteaza sa ii folositi pentru…non-urgente.

Am citit variate recomandari si cam toti “expertii” in bugete, recomanda sa aveti pusi de-o parte cel putin suficient bani cat sa traiti 3 luni fara griji. HA! De parca ar fi asa usor…cand pui cap la cap doar cheltuielile fixe (intretinere, energie electrica, telefon, internet, tv) sari lejer de 500 lei pe luna pentru 2 adulti. Mai adaugi si mancarea , cel putin 200-250 lei pe saptamana, si uite asa , te apuca pandaliile cand incepi sa faci planuri.

Dar… nu e dracu chiar asa negru, pentru ca puteti crea un fond de urgente relativ usor.

Cand si cum?

1. In ziua cand va intra salariul. Sau o plata (daca sunteti freelanceri)

Cand intra o plata peste o anumite valoare (stabilita de voi), puneti imediat de-o parte o suma (stabilita de voi). Fie ca o mutati in alt cont unde aveti access mai greu, fie ca o puneti “la ciorap” (ma rog, la plic).

Eu pun 150-200 lei pe luna de-o parte in ziua cand primesc o plata mai semnificativa.

2. Cand va ramane de prisos dupa ce ati facut o plata planificata

Sa presupunem ca ati avut un buget de 250 lei pentru cumparaturile din weekend de la supermarket. Dar totalul a fost doar 230 lei. Ce faceti cu cei 20 lei? Ii puneti in fondul de urgenta , bineinteles.

La fel, eu estimez mereu cam cat va fi intretinerea, de ex. Surplusul – ca mereu estimez mai mult decat avem de plata – ajunge fie in fondul de urgenta , fie in cel de calatorii.

3. Banii facuti din alte activitati decat cea de baza

Daca faceti freelance pe langa jobul principal, sau daca aveti mai mult decat un rand de venituri, atunci “surplusul” este ideal sa ajunga in fondul de urgenta.

Eu prefer sa tin banii de genul asta in paypal si din ei sa imi fac toanele cand imi iau carti sau jocuri. Sau cum numesc eu, fondul de “pampering”

4. Challenge-uri castigate

Poate angajatorul va recompenseaza cu bani daca faceti sport sau cititi – dap, ati citit bine! – poate ati castigat un alt fel de challenge pe net, poate ati pus bani de-o parte cand ati slabit…de oriunde ar veni , cel mai bine este sa ii puneti bine. In fondul de urgenta sau de “pampering”.

5. Unde tot adaugi, creste suma

Ideea de baza in ce priveste fondul de urgenta este sa …tot adaugi in el, cat de putini dar sa adaugi. Sigur ca nu o sa ajungi la 1000 lei din prima, dar, cu putina grija, in jumatate de an ajungeti lejer acolo.

Alte idei

Personal, am trei fonduri in “derulare”: fondul de urgenta, fondul de travel si fondul de pampering.

Cel din urma este si cel mai “schilod” pentru ca nu adaug decat rarut pe acolo sau cand castig ceva challenge. Am reguli destul de stricte in ce conditii ma ating de banii din “fondul de urgenta”.

>>citeste si despre Sfaturi utile pentru a pune bani la pusculita